Free Music!

A napster saga folytatódik

2007. január 25. - Pléh Dániel

 

Egyszer volt..

KI ne emlékezne a lemezipar anno volt esküdt ellenségére a Napsterre? Szerzői jogi perek, bezárássál fenyegetés, sikeres bezárás. Majd új tulajdonos, legalizálás, tulajdonoscsere, újabb tulajdonoscsere, és nem utolsó sorban sikertelenség.

 

Új seprő jól seper?

 

A legújabb tulajdonos,. a Roxio sem sokáig bírta az erőfeszítéseket, és a tavaly év során többször is szóba került a cég értékesítése. Az első jelölt a digitális letöltés biznisztől magát szándékosan(??) távol tartó Google volt, tavaly januárban. Akkor, a pletykák ellenére sem talált gazdát az egyszer volt a P2P óriás, a keresóriás markaiban.

2006 szeptemberében aztán a cég hivatalosan is belejentette, hogy a UBS Bank segítségét kérte, a lehetséges stratégia alternatívák - köztük a cég értékesítése- feltárása és értékelése érdekében.

Ez év januárjában aztán teljesen más- a Napster szempontjából igen kedvező- fordulatot vettek az események. Az AOL bejelentette, hogy a 2005 során a indított, előfizetés alapú Music now szolgáltatását a továbbiakban a Napster fogja működtetni.

A piszkos anyagiak

A megállapodás értelmében, a z AOL Musicnow szolgáltatásának, jelenlegi 350 000 előfizetője 60 napon belül átkerül a Napsterhez, ha ezt az egyes felhasználók is engedélyezik. A Napster vállalta, hogy az AOL-től érkező előfizetők számára létrehoz ún. Music Now könyvtárakat, melyekben az AOL-nél létrehozott plalyistjeik lesznek megtalálhatóak.

Az AOL pedig vállalta, hogy a továbbiakban is működp ingyenes zenei szolgáltatásnak felületein promotálja a Napster által üzemeltetett előftzetés alapú szolgáltatást.

Iparági szakértők szerirnt a deal értéke megközelíti a 15 millió dollárt. Ennél sokkal jelentősebb lépés lehet ugyanakkor a Napster számára, hogy az AOL 350 000 előfizetőjének megfelelő mértékű akvirálásával saját, jelenleg mintegy 570 000 főt számáláó előfizetői bázisát közel 1 millióra növelheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9635312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása