Free Music!

Az Apple folytatódó harcai

2007. október 29. - Pléh Dániel

Nem vagyunk, és egyelőre nem is tervezzük, hogy filmiparról is elkezdünk blogot írni, azonban vannak pillanatok, amikor a film, és a zeneipari események kéz a kézben zajlanak.

Természetesen a gyújtópontban ismét a Jobs birodalom ékköve, az iTunes szerepel. A tárgyalásokhoz közel állók szerint ugyanis újabb lemezkiadó, a Warner Music fontolgatja, hogy az év végén lejáró megállapodását nem határozott időre, hanem havonkénti megújítással köti újra. Az eljárás ismert már, a Universal ugyanígy oldotta fel kötöttségeit az Apple-el.

Az indokok, mindkét esetben hasonlóak voltak, és az iTunes árazásából gyökereztethetőek. Amíg azonban a filmipar esetében az iTunesnak köszönhetőe bevételek csak az össze bevétel 1%-t teszik ki, addig a zeneipar esetében ez a szám 15-20%.

 

Ebből következően a két iparág szereplőinek magatartása is teljesen különböző. Amíg a filmipar szereplői egy-egy kivételtől eltekintve Jobs elképzeléseit figyelmen kívül hagyták, hagyhatták, addig a zeneipar ezt nem teheti meg, hiszen a tetszhalott állapotból Jobs révén másztak ki (mégha egyesek szerint átmenetileg is) A filmipar szereplői a Job által diktált feltételeket (pl. egységes árazás( megtehetik, hogy nem fogadják el. A zeneipari szereplők egyelőre még ezt nem tehetik meg, azonban az egyre szaporodó piaci szereplők, a DRM kudarcának elfogadása folyamatosan közelebb hozzák azt az állapotot,amikor a kiadók tartalmaikért versenyeztethetik majd a különböző, nagy nemzetközi zenei disztribúciós oldalakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr92635228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása