Free Music!

Elkezdődik a zenei közösségi siteok harca?

2008. február 16. - Pléh Dániel

Ugyan az elmúlt hetekben a Qtrax bérelte ki magának a címlapokon a helyet a zenei közösségi siteok közül, azonban a többi, már érdemben is bizonyított site a háttérben azért komoly munkában volt.

A legaktívabb az Imeem volt, amely január végén az Anywhere.Fm megvásárlásával jelezte, valóban az a célja, hogy a közösségi streaming rádiózás területén a kihagyhatatlan szereplők között legyen.

Az Anywhere.Fm alapító, tulajdonosai számára azért tökéletes a megállapodás, mert az egyedülálló ötletet (tölts fel saját playlisteket, komplett könyvtárakat, és ossz meg másokkal)sikere ellenére (több, mint 60 000 felhasználó, 9 millió feltöltött dal) annak monetizálása nem sikerült, így pedig csak a lassú halál várhatott (volna) a vállalkozásra.

Az Imeem részéről az Anywhere.Fm elsősorban a kezükben levő know-how miatt érdekes. Az iTunes felhasználói felületéhez hasonló, kultúrált, könnyen áttekinthető user interface, a teljes zenei könyvtárak feltöltési lehetősége, a streaming rádió, valamint az igen-igen szofisztikált ajánló rendszer mind-mind hatalmas értéket képvisel.

A megállapodás értelmében az Anywhere.Fm nem szűnik meg, folytatja működését, sőt, az Imeem és a kiadók közötti megállapodások előreláthatólag a közeljövőben az Anywhere.FM számára is lehetővé teszik a tartalom további bővülését és legalizálását.

A napokban kiszivárgott hírek szerint a következő célpont, a Napster alapító, Shawn Fanning által megálmodott, és megvalósított Snocap lehet. A Snocap megalakulásakor elsődlegesen a myscpace-n való saját tartalomfeltöltés és zenevásárlást szerette volna elősegíteni, de az üzleti modell szépen lassan elgyengült, így tavaly év évgén már a Myspace mellett az Imeem-el is együttműködési megállapodást kötöttek.

Az Imeem számára a Snocap jelentősége abban rejlik, hogy pontos adatokat kaphatnak arról, egy adott dalt pontosan hányszor is kezdtek el hallgatni. Ez a kiadók felé történő elszámolás során lesz, lehet kulcsfontosságú az Imeem számára, amely így a hirdetési bevételei egy részét kell majd hogy odaadja a kiadók részére, a megkezdett streamenkénti díj helyett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr29635194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása