Free Music!

A legnagyobb zenei piac van kialakulóban?

2008. augusztus 08. - Pléh Dániel

A google zeneipari törekvéseiről (illetve inkább nem törekvéseiről) leginkább tavaly, a Napster esetleges eladása kapcsán esett szó. A Gtalkos kedvenc zenemegadás, és ez alapján a különböző területekre vonatkozó zenei toplisták, illetve a kedvenc zenék chat partnerekkel való megosztási lehetőségén felül más zenéhez kapcsolódó megoldással nem jelentkezett a keresőóriás. Igazából senki nem is várta tőlük, hiszen konzekvensen ragaszkodtak, ragaszkodnak azon elvükhöz, hogy saját tartalomelőállítással nem foglalkoznak, s a mások által előállított tartalomüzletbe is csak korlátozottan, elsősorban a közösségi funkciók, és azok médiamegjelenésekre való alkalmazása miatt koncentrálnak.

Kína, mint piac szinte valamennyi nemzetközi vállalat érdeklődését felkeltette, működési területtől függetlenül. A zeneipar számára azonban Kína a egyik legnagyobb fehér folt a világ zenei térképen, hiszen legális zenefogyasztás, az amúgy magas internet és mobil penetrációs adatok, és a hihetetlen méretű piac ellenére sincsen.

Ebbe a piacba ugrott fejest a Google a héten, amikor is bejelentette, hogy Music Onebox néven zenekeredő szolgáltatást indít. A szolgáltatás lényege, hogy valamennyi Kínából induló, zenei témájú keresés esetében a látogató automatikusan a Top100.cn oldalra jut, ahonnan a keresési kritériumnak megfelelő zenét ingyen töltheti le. A tartalomtulajdonsok (azaz a kiadók) a keresés során megjelenő reklámokból kapják meg jogos(?) jussukat.

Új, eleddig ismeretlen modell? Nem teljesen, tulajdonképpen a hirdetés alapú, hirdetések által szponzorált zeneletöltésről van szó eben az esetben is. Ellenben mindezt egy olyan piacon teszik, ahol a legális zeneletöltés elfogadottsága nulla (vagy még kevesebb), teszik ezt nyilván gyakorlatilag annak érdekében, hogy a jelenleg, a kalózkodás miatt keletkező bevételkiesést megpróbálják csökkenteni.

Sikeres lehet mindez hosszú távon? Nem valószínű. Sokkal valószínűbb, hogy abban az esetben, hogyha a szolgáltatás valóban növeli a legális zeneletöltést Kínában, akkor a kiadók ott is meg kívánnak majd jelenni, a nyugti világban amúgy nem túl sikeres, elsősorban DRM alapú legális zeneletöltési szolgáltatásaikkal...jó eséllyel teljesen feleslegesen..

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr44635116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása