Free Music!

Sosem lesz teljesen MP3 alapú iTunes?

2008. december 18. - Pléh Dániel

Tavaly februárban, amikor az Apple bejelentette, hogy az iTuneson DRM mentes formában is elérhetőek lesznek az EMI, majd pedig a független kiadók taralmai, mindenki azt gondolta, hónapokon belül a Jobs féle marketing gépezet eléri valamennyi kiadónál ugyanezt.

El is érte, csak nem az Apple esetében, hanem az addig a digitális zeneterjesztésben szűznek számító Amazon, s nem kis mértékben a kiadók ellenállásának és Apple-l valamint Steve Jobssal való ellentplatform építési vágyának köszönhetően.
 

Gyakorlatilag iparági konszenzus volt az elmúlt évben az Apple megállapodás valamennyi major kiadóval. De a jóslat nem teljesült be, sőt az oly sokak által jósolt, a Nokia vetélytárs ként bevezetendő előfizetéses szolgáltatással sem léptek piacra Jobsék.

Továbbmegyek, az elmúlt hónapokban, különösen a pénzügyi válság kitörése óta gyakorlatilag semmi hírt nem lehetett hallani az Apple és az Itunes tartalomterveiről.
Mint az, az elmúlt hetekben kiderült, nem véletlenül…Steve Jobsék ugyanis komoly, de kifejezetten eredménytelen tárgyalásokat folytatnak, a még „hátralevő” major kiadókkal.
 

A Warner Music esetében a fő problémát a már –oly régóta meglevő- változó árazással kapcsolatos vita jelenti. A Warner továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a dalok maximális ár ne 99 cent legyen, hanem bizonyos-nyilván elsősorban az újdonságok- tartalmak esetében  magasabb áron legyenek azok csak elérhetőek.

 

A SONY BMG a klasszikus továbbértékesítő modellt szeretné ráerőltetni az Apple-re. Eszerint a „ügynök” csak a tartlsom eljuttatásáért felel, a marketing – így az árazás is- a SONY BMG kezében marad, maradna, ezzel fenntartva a magas kiadói jutalékokat.

 

A Universal az eddigiek alapján talán a legenyhébb feltételeket szabó. Dug Morris cége „mindössze” az egyes letöltött dalok egyedi vízjelezését várja, várná el. Ebbe a többi, Mp3 letöltés kínáló áruház már korábban beleegyezett, így az Apple tárgyalási pozíciói tekintetben sem túl erősek.

 

Eredményesek lesznek vajon a tárgyalások? Kétlem. Steve Jobs és az Itunes ugyanis a tökéletesen felépített  szolgáltatás és termékkapcsolás segítségével a mai napig lényegesen (értsd többszörösen) több zenét értékesít saját DRM megoldásával védve, mint a DRM mentes áruházak. Innentől kezdve pedig kényszer, nyomás nincsen rajtuk, mégha a látszat néha ezt is sugallja, sugallná..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr100804940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása