Free Music!

Az utolsó pillanatban hiúsul meg az első legális P2P zeneszolgáltatás?

2009. január 26. - Pléh Dániel
A múlt év során illetve az idei Midem-en is az egyik slágertémát az internetszolgáltatók zeneterjesztésbe való bevonása jelentette. Az alkalmazott vagy éppen alkalmazni kívánt modellek országonként eltérőek, az azonban egyértelműnek tűnik, választaniuk kell az internetszolgáltatóknak, milyen formában kezelik előfizetőik illegális(?) letöltéseit.

 

Az egyik lehetséges bár értelmetlennek és agresszív, az előfizetőket szembetámadó  megoldás az. melybe egy ír interneszolgáltató a mai napon egyezett bele. A finomabb és nem csak bírósági ügyekkel, hanem bevételekkel is kecsegtető megoldásokra szerencsére már van példa, ugyanakkor ezen megoldások széles körben, a nagy zenei piacokon való elterjedése még igencsak kérdéses.  

Az egyik legnagyobb piac, az Egyesült Királyság digitális zenei piaca e kérdésben hetek óta forrongásban van. A napokban, a The Register szelőztette meg a hírt, mely szerint a Virgin Media, közeljövőben bevezetni kívánt, forradalmian új zenei szolgáltatása, a Virgin Music a kiadók ellenállása miatt az utolsó pillanatban meghiúsult.

Miért majdnem, miért nem és egyáltalán miről is lett volna szó? A Virgin, a tavaly júliusban aláírt, Memorandum of Understanding (MoU) megállapodásnak teljesen alávetve magát folyamatosan figyelmeztette  fájlcserélő előfizetőit, s mindemellett gőzerővel készültek a legális megoldás előkészítésén is. Ez a legális megoldás tette volna lehetővé, a legalizált, a kiadók és a jogvédők számára is elfogadható keretek között zajló fájlcserélést. A kiadók (a hírek szerint elsősorban a Universal és a SONY BMG) illetve a jogvédők utolsó pillanatban a feltöltés és megosztás kapcsán kifejezett aggodalma miatt azonban a szolgáltatás ebben a formájában nem indulhat el, jelentős anyagi és erkölcsi veszteséget okozva ezzel az internetszolgáltatónak.

A szolgáltatás meghiúsulása több szempontból is fájdalmas. Fájdalmas az internszolgáltató számára, hiszen az előfizetők rengeteg erőforrásukat elhasználva veszik igénybe a fájlcserélő szolgáltatásokat, miközben ezen erőforrások használatáért nem fizetnek többletköltséget a szolgáltatónak. A Virgin szolgáltatása pontosan erre kínált volna megoldást, a letöltők önkéntes alapon történő, legális szolgáltatásba való bevonásával, amely ezzel párhuzamosan az előfizetői lemorzsolódást is csökkenthette volna.

A kudarc abban a tekintetben is rossz hír a digitális zene számára,hogy az egyre inkább előtérbe kerül az internetszolgáltaók általi zeneterjesztés egyik legígéretesebb módjának a terjedését/megjelenését  akadályozta meg, miközben a pay per track terjesztési ódba vetett kiadói és szolgáltatói hit egyre kisebb

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr88904820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása