Free Music!

Árat emel az iTunes!

2009. április 04. - Pléh Dániel

Steve Jobs, az Apple és a kiadók régóta tartó, s tulajdonképpen már permanensnek nevezhető harca és kényszerű de kötelező együttélése április 7-ével új fázisához érkezik.
 
A kiadók által már nagyon régóta szorgalmazott, az Apple által azonban stratégiai okokból az elmúlt 5 évben folyamatosan és sikerrel elutasított differrenciált árképzés ezen a napon mégis megjelenik a világ legnagyobb zeneáruházában!
 
A differenciált árazás a bevezetendő három árkategóriával (69 cent, 99 cent, 1 dollár 29 cent)  a gyakorlatban egyszerre jelent majd áremelést és árcsökkentést. Áremelést fog jelenteni a friss tartalmak esetében, s a régebbi back catalog jellegű tartalmak esetében fog árcsökkentést eredményezni.
 
Mivel az iTunes esetében a vásárlások túlnyomó részt a friss tartalmak jelentik (nem kis mértékben a rengeteg exkluzív tartalomnak köszönhetően) mindez a gyakorlatban drasztikus, 30%-os áremelést jelent, annak ellenére, hogy a differenciált árazás és az ennek következtében létrejövő árkategóriarendszer elvileg pont ennek ellenkezőjét is elősegíthetné.
 
A major kiadók viselkedése alapján nagyon más, mint áremelés, és gyors bevételek  realizálása nem várható, ugyanakkor komoly és nyomasztó kérdés, mennyiben fogja ez az iTunes forgalmát befolyásolni, olyan időszakban amikor a zene ingyenességének fogalma egyre gyakrabban és gyakrabban kerül előtérbe…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr271030947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása