Free Music!

A Warner felvásárolja az EMI-t?

2009. május 28. - Pléh Dániel

A pénzügyi válság szinte miden gazdasági szektorban komoly változásokat, gondokat hozott magával. Teljesen érthető és logikus okok által vezérelve, az amúgy is gyengélkedő szektorok esetében a válság hatásai felerősödtek. S bármennyire is tagadják a benne szereplők, a zeneterjesztés, a lemezkiadás illetve némi rosszindulattal a szórakoztatóipar is a legerőteljesebben sújtott szektorok közé tartozik.

 
Eleddig a zeneiparból csupán startupok megszülése jelezte a válságot, egyesülések, kivásárlások nem, talán pont a válság súlyossága, és az üzleti modellek bizonytalansága miatt.
 
Az egyetlen, tőzsdén, önállóan jelen levő kiadó, a Warner Music részvényei a közelmúltban drasztikus áremelkedésen mentek keresztül. A kitartó befektetők legnagyobb örömére.  Az áremelkedést két, a kiadóval kapcsolatos hír váltotta ki. Az egyik egy régi, a piacot gyakorlatilag 2 éve foglalkoztató kivásárlási saga a Warner és az EMI között. A kezdetek kezdetén gyakorlatilag egymás felvásárlását tervezgető kiadók helyzete már olyannyira megváltozott (a Warner a válság ellenére növelni tudta piai részesedését, az EMI Guy Hands keze alatt sem tudott egy gyorsan reagáló kiadóvá válni, ellenben pénzügyi helyzete folyamatosan romlott) , hogy a Warner számára a mintegy 250 millió dolláros kiadás jó befektetésnek tűnik, különösen az 1.6 milliárdos könyv szerinti értéket nézve.  Az EMI hitelezői - köztük a legnagyobb Citigroup számára a kivásárlás tökéletes menekülési útvonalnak tűnik a rossz hitelektől.
 
A másik hír a cég 500 millió dolláros kötvénykibocsátásához kapcsolható, melyet a befektetők olyan gyorsan túljegyeztek, hogy a vállalat egy újabb. 1.1 milliárd dolláros elsőbbségi hitel kibocsátását döntötte el.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr791143546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása