Free Music!

BRÉKING:Eladták a Pirate bay-t!

2009. június 30. - Pléh Dániel

A zeneipart csak részlegesen érinti (szerintük nyilván nem, de ez egy más kérdés)  de ettől még abszolút a Bréking nyúz kategóriába tartozik, hogy tulajdonost vált a Pirat bay! A világ 100 legnépszerűbb websitejának egyike, s egyben a P2P fájlcserélés központja, nevetségesen alacsony 7.8 millió dolláros áron kelt el, a vásárló pedig a svéd szoftvercég, a Global Gaming X factory.

A döbbenetesen alacsony kivásárlási árat természetesen (részben) magyarázza a Pirat Bay  ellen folyamatban levő per, amely érthetően hatalmas üzleti kockázatot jelent most, s a későbbiekben is. A per tényét egy pillanatra elfeledve ugyanakkor látható, hogy a PB torrent trackerén felül rengeteg más, technológiai értelemben érdekes és izgalmas projektbe is belefogott, melyeknek igenis lehet értéke egy szoftvercég számára is.
 
Az eladásból befolyó összeg sorsáról ellentmondó információkat közölt az eladó és a vásárló. A Pirate bay, az eladást gyakorlatilag beismerő blogpostjában a befolyó összeg a szólásszabadságot biztosító  alapítványok részéré történő átutalását ígéri, s biztosítja jelenlegi felhasználóit arról, hogy a site drasztikusan nem fog megváltozni, hiszen ez azonnali halálát jelentené. A vásárló szoftvercég ezzel szemben a PB üzleti modelljének olyan irányú megváltoztatását szeretné, amely önmagában is életképesssé, ne adj ’ Isten nyereségessé teheti azt úgy, és most idézünk a sajtóközleményből: „ hogy közben a tartalomtulajdonosok ,a felhasználók, az internetszolgáltatók valamint a jogalkotók érdekeit is kiszolgálják. A felhasználók gyors és kényelmes fájlmegosztást a tartalomtulajdonosok pedig a tartalmaikért járó jussukat szeretnék biztosítottnak látni.
 
A Pirate Bay meg fog változni, ez teljesen egyértelmű. A kérdés most már csupán az, hogy az új tulajdonos képes-e mindezt úgy megvalósítani, hogy a torrent portál eddigi szelleme is megmaradjon, vagy valami teljesen új, leginkább a Napsterhez hasonló szolgáltatás születik majd meg. Az előző esetben a Pirate Bayről mint egy teljesen új éra kezdetének elhozójáról írhatunk majd, az utóbbi eseten ellenben az üzleti modell kudarca, folyamatos tulajdonos váltás vár a hajdan volt(?) torrent központra. Ne legyen igazunk, de az utóbbi tűnik valószínűbbnek…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr571217571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása