Free Music!

A Winamp zenei szolgáltatást indít?

2010. december 12. - Pléh Dániel

A streaming piacon,az idei év végén több szereplőt piacra lépését is nagyon sokan várták. Várták, vártuk az iTunes-t, a Spotify-t, s persze a Google új zenei szolgáltatását. A jelek szerint ugyanakkor egyikből sem lesz semmi, legalább is az idén nem, ugyanakkor egy teljesen másik, de a zenei szoftverek piacán már régi ismerős cég piacra lépése könnyen bekövetkezhet.

 
Nem másról van ugyanis szó, mint a most éppen az AOL tulajdonában levő Winampről, akinek Android alkalmazása most már hivatalosan is elérhető. (A nem hivatalos verziót, több, mint 500 000-en töltötték már eddig is le az elmúlt hónapokban. )
 
Az alkalmazás segítségével a tulajdonosa rendezheti majd zenei tartalmait,wireless szinkronizálhatja a telefonját a PC-jén levő tartalmakkal és hallgathatja az ugyancsak az AOL tulajdonában levő Shoutcast rádiókat.
 
A lépés több szempontból is stratégiai jelentőségű, az amúgy rendkívül népszerű szoftver életében. Egyrészt az Android-on való megjelenés segítségével  az amerikai piacon erősíthetik, amúgy gyenge pozícióikat. (a 60 millió Winamp használóknak alig 5%-a amerikai..) másrészt az Andoidos telefonok esetében betöltheti ugyanazt a szerepet, amit az iTunes es betölt az Apple készülékein. Ez pedig hatalmas lehetőség egy olyan piacon, ami a szakértők szerint a jövő évben is duplázódni fog…
 
S ugyan sem az AOL sem a Winamp nem hangsúlyozta ki, de ne menjünk el amellett, hogy ha kicsiben is de ezzel megvalósítják a cloud alapú zenei szolgáltatás egyik legfontosabb elemét. A számítógépeken tárolt zenék wireless szinkronizálása után tulajdonképpen már csak egyetlen lépés az, amivel a Google és az Apple kecsegtet..
 
Hogy az AOL valóban belevágna-e a digitális zenei bizniszbe? Lehet. A Winamp jelenleg nyereséges, tökéletes alapot jelenthetne 60 milliós felhasználói bázisával. Az Android appStore és az Android-al ellátott készülékek valamint az a tény, hogy ez a piac egyelőre még a zenei értelemben kiaknázatlan ugyancsak lehetőséget rejt magában. Úgyhogy az AOL újabban következetesen szigorú és óvatos üzletpolitikája ellenére ne legyünk meglepődve, ha 2011-ben valamikor a Winamp-en alapuló zenei szolgáltatással lépnek a piacra..
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr22484956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása