Free Music!

A Google torrent moderációjának valódi okai

2011. január 29. - Pléh Dániel

2010 ősz folyamán, amikor a Google készülőben lévő zenei szolgáltatásának funkcióiról, illetve a szolgáltatás előtt álló üzleti akadályokról elmélkedtünk, az egyik legkomolyabb problémaként maga a Google, mint keresőszolgáltatás merült fel.

 
A fő problémát, sok más eddigi esetekkel ellentétben tehát nem, a pénz jelenti, jelentette. Az alapvető problémát. A projekthez közel álló források szerint a Google gyakorlatilag bármekkora összeget- az eddigi zenei dealekhez képest összehasonlíthatatlanul magasabbat- hajlandó (lenne) a kiadóknak, minimumgaranciaként  kifizetni.
 
 
A kiadók a teljesen újfajta szolgáltatási modell- a felhasználó minden, a különböző eszközein tárolt zenei tartalmakat streamelni tudja akár mobiltelefonján, akár PC-jén, akár Google Tv-je segítségével- gondolatával, ha lassan is, de úgy tűnik megbarátkoztak.
 
Az újfajta megközelítés engedélyezése érdekéven azonban a Google-nak gyakorlatilag ugyanolyan drasztikus mértékű engedményeket kell tennie, mint ahogy a kiadóknak! Ez pedig  azt jelenti, hogy péntek óta a Google, igenis szűri a torrent illetve egyéb illegális tartalomra vonatkozó találatokat ! (pl. „Bittorent, vagy Rapidshare” )
 
A döntés drámai, sok tekintetben érthetetlen és tolerálhatatlan és hasonlóan mérvű valamint jelentőségű, mint amelyeket a Google anno Kínával kapcsolatban meghozott. A döntés súlyossága ugyanakkor valamit előre jelez. Mégpedig nem mást, mint azt, hogy a Google Music, eredeti funkcionalitással, -azaz a felhasználói tartalmak minden eszközön való meghallgathatóságáának lehetőségével valóban nagyon közeli.
 
Ez nagyon jó hír, ugyanis a múlt év második felében alapvetően elméleti síkra korlátozódott piac újbóli, nagyon erőteljes feléledését vetíti előre. Ez pedig, a digitális zeneterjesztés szempontjából csak jót jelenthet. Baj és aggasztó ugyanakkor, hogy ennek az ára az, hogy a web legalapvetőbb funkcionalitásában, a keresésben korlátokat kell szabni. Tulajdonképpen ez még nem is feltétlenül elvetendő, hiszen az Interneten rengeteg üldözendő tartalom kering,melyeknek a megtalálását bizony a Google segíti, mégha akaratlanul is. Az azonban, hogy ezek közül, hatalmi szóra, csak a zenei és filmes (??)tartalmak moderálódnak ki erőszakosan, nagyon-nagyon sok kérdést felvet..
 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr262619575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása