Free Music!

Kényszerű Universal lépések az EMI felvásárlás miatt

2012. augusztus 02. - Pléh Dániel

Az EMI Universal általi felvásárlása az elmúlt 10-20 év legnagyobb jelentőségű tranzakciója a lemeziparban, de a szórakoztatóiparban is is a top 5 között lehet. Ahogyan azt korábbi bejegyzésünkben  írtuk, a tranzakciót ind az európai, mind a tengerentúli hatóságoknak jóvá kell hagyniuk, ami a méretét és jelentőségét tekintve hosszú folyamatnak ígérkezett.

A várakozásoknak megfelelően az európai hatóságok első körben nem fogadták el a tranzakciót, mondván, az túlzottan korlátozza majd a versenyt és túlzottan nagy kontrollt biztosítana a Universal számára az árak fölött.

Az euópai versenyhatóság a kiadónak adott válaszában érzékeltette, hogy  a Universalnak el kell adnia bizonyos érdekeltségeit annak érdekében, hogy a piaci részesedése ne haladja meg az elfogadható szinteket.

 emi_sale2.jpg

Az eladásra kínált kiadók, érdekeltségek listája folyamatosan változott az elmúlt hetekben, még az amúgy sikeresnek számító Vevoban levő Universal érdekeltség eladása is felmerült. A héten kiszivárgott a véglegesnek tűnő lista, így a találgatásoknak úgy tűnik vége.

A listában szinte kizárólag európai érdekeltségek, kiadók szerepelnek, de ettől függetlenül rengeteg híres előadó gazdát cserélhet majd a jelek szerint. És akkor a lista maga:

 

  • Parlophone (a Beatles nélkül)
  • Chrysalis  (Robbie Williams nálkül)
  • Ensign,
  • Mute,
  • Sanctuary (Csak Anglia);
  • EMI Classics,
  • Jazzland (Norvégia) and MPS (Németország)
  • Az EMI francia, Belga, cseh, norvég, lengyel, Portugál és svéd irodái
  • A Universal görög irodája

 

Illetve több, a közeljövőben lejáró  európára vonatkozó jog- Pl. Disney Records vagy éppen a Ministry of sound- meg nem újítása.

Önmagában a Parlophone vagy a Chrysalys nem híres kiadók, a taralmaik ugyanakkor rendkívül érdekesek és értékesek. Elég ha csupán annyit mondunk, hogy a tranzacióval  olyan előadók kerülnének el az EMI-tól, mint a Coldplay,a Gorillaz, a Blur, Kylie Minogue , a Jethro Tull, Sinead O'Connor, the Waterboys, Procol Harum , Norah Jones,  vagy éppen a Beastie Boys.

A jelentős átszervezés, híres előadókról való lemondás és az ezáltali katalógus csökkenés természetesen mind szükséges- és nem biztos, hogy elégséges- feltétele a tranzakció jováhagyásának, a Universal számára ugyanakkor érezhetően valódi és mély  lépések megtételét jelenti. Azt gondolom, a tranzakció még így is megéri, de teljesen egyértelmű, hogy ebben a formájában az EMI értéke  érezhetően kisebb lesz, mint az eredeti feltételek és katalógus méret mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr174691216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása