Free Music!

A Warner Music veszi meg a Parlophone-t

2013. február 11. - Pléh Dániel

A Universal-EMI tranzakciónak komoly ára volt/lesz a Vivendi által birtokolt lemezkiadó oldalán, ezt már a tranzakció bejelentésekor tudni lehetett. Az EU versenybizottságának végső döntése alapján a kiadónak több már meglevő  illetve a tranzakció során megvásárolni kívánt érdekeltségétől meg kellet szabadulnia, annak érdekében, hogy a versenyjogi feltételeket teljesítse.

A több kiadóból álló lista első helyezettje és egyben legértékesebb darabja, a Parlophone - amely többek között olyan előadók kiadója, mint a Coldplay,  a Daft Punk, David Guetta, a Deep Purple,  a Duran Duran, Edith Piaf, a Gorillaz, az  Iron Maiden, a Jethro Tull, Kylie Minogue, a Pet Shop Boys,a  Pink Floyd,  a Radiohead, vagy éppen Tina Turner -a napokban gazdára talált.  A vételár a meg nem erősített hírek szerint 765 millió dollár volt, melyet az új tulajdonos a Warner Music egy több bankból álló csoporttól, -melynek többek között tagja  Credit Suisse valamint a Barclays is – felvett hitelből  finanszírozza.

parlophonelogo.jpg

Az új tulajdonos tehát az a Warner Music, amely 2011-ben talált új gazdára, azóta pedig az EMI-ért is harcba szállt, jelentős részesedést vásárolt a francia streaming cégben, a Deezer-ben,  pénzügyi jelentéseik pedig egyre több bizakodásra adnak okot a befektetők körében.

A tranzakció-amely hivatalosan az év közepén zárulhat majd le- jelentősen mértékben rendezi majd át az erőviszonyokat a nagy kiadók versengésében. Az EMI „eltűnésével”  legkisebb major kiadóvá váló Warner Music  árbevétele mintegy 400 millió dollárral nő, az amerikai piacon való részesedése pedig 2%-al növekedve meghaladja majd a 20%-ot!

A tranzakció végeredménye mindenképpen fontos hír a kiadói ipar számára, az pedig különösen az, hogy végül nem a sokáig favoritnak tartott SONY, hanem a legkisebb major nyerte meg a Parlophone tartalmakat. Ennek köszönhetően ugyanis a Universal-EMI egyesülés legnagyobb veszélye, azaz, hogy két nagy kiadói konglomerátum (A SONY és a Universal) uralja majd a teljes zenei piacot, felverve az árakat elhárult, s helyette  két gyakorlatilag azonos piac  részesedéssel rendelkező szereplő és egy rájuk egyre inkább közeledő szereplő vetélkedéséről beszélhetünk majd. Mindenkinek jobb lesz így…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr725070487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása