Free Music!

Napster utód kicsit másképpen

2013. április 29. - Pléh Dániel

Azt, hogy anno a Napster mennyire változtatta meg az internet és a zene viszonyát, igazából csak mostanában kezdjük megérteni, amikor az akkori, immáron közel 15 éves ötletek legális megvalósulásának szemtanúi lehetünk.  A Napster aztán kalandos utat járt be, ameddig a hajdan ismert márka is elerodálódott….Napjaink Napstere már sokkal inkább a Pandora,a Sptofy vagy éppen a Deezer..

Nem így gondolja ugyanakkor néhány lelkes diák a Carnegie Melon egyetemről,így hét létrehozták a Napster.fm néven futó projektet, ami aztán a mai napig létező és a Rhapsody tulajdonában levő Napster márka miatt gyorsan  nevet változtatott és Peer.fm néven folytatta! Hogy mit is tud a szolgáltatás? Az oldalra ellátogatókat egy meglehetősen egyszerű felhasználói felület fogadja Alapértelmezett lejátszható dalként egy régi klasszikus, Rick Astley Never Gonna Give You U című dalai indítható el. A kereső felület egyszerű, a dalokról szóló információk nincsenek eltúlozva (már-már kevésnek tűnnek) ellenben minden gyorsan megtalálható.

peerfm.jpg

A Peer.fm igazi funkcionalitást akkor nyeri azonban el, hogyha saját zenei gyűjteményünket is szinkronizáljuk vele. Miután ezt megtettük, a szolgáltatást használó ismerőseinkkel, barátainkkal megoszthatjuk amit hallgatunk, láthatjuk ők kit hallgatnak, közösen csoportokat formálhatunk, ahol valamelyikünk egyben betöltheti a DJ szerepét, chatelhetünk velük, egy-egy dalt közvetlenül küldhetünk nekik is és a legtöbb más szolgáltatással ellentétben a Hot List funkció segítségével az ő zenei gyűjteményüket is elérhetjük, válogathatunk belőle.

A Peer.fm  nyílt forráskodú, teljesen ingyenes szolgáltatás, azaz abszolút a digitális zeneipar szürke zónájában tevékenykedik, csak úgy, mint anno a Napster vagy a Qtrax. Zenei tartalmainak forrása egyrészt a felhasználók által megosztott saját zenei adatbázisok jelentik, másrészt pedig egy a Youtube zenei tartamainak titkosításában és a Youtube zenei API-ban rejlő apró hiba miatt a Youtube-ról, természetesen a Google engedélye nélkül.

Akárhogy is kerülgetjük, a jogi helyzet meglehetősen tiszta, hiszen gyakorlatilag a Youtube API felhasználói jogainak megsértéséről és lopásról, nem szerzői jogi tényállásról beszélünk,  mint anno a Napster esetében!

Nem a Peer.fm az első olyan vállalkozás, ami a Youtube zenei API-ját használja, helytelenül. 2011-ben a Youtube rádió tett hasonlót, napokon belül törölték is mindenhonnan. Ez a sors vár a Peer.fm-re is, minden valószínűség szerint, egyetlen különbséggel. Mivel nyílt forráskódú szoftverről van szó, újabb és újabb mutációk születését gyakorlatilag nem lehet majd megakadályozni, csak egy módon: a Youtube zenei API használatának lényeges szigorításával!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr725228563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása