Free Music!

Oroszországban a Spotify

2014. április 24. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások- mint amilyen cikkünk alanya a Spotify is- számára az egyik legfontosabb megoldandó kérdés az üzleti modell stabilizálása. Minderre az legfontosabb és legcélszerűbb módszer a növekedés. A növekedés pedig napjaink, egyre inkább (túl)telített digitális zenei piacain már messze nem csupán a nagyméretű és fejlett piacokra koncentrálódik.Ennek a trendnek megfelelően a streaming szolgáltatók újabban Latin-Amerika, Ázsia illetve India felé kacsintgatnak, a növekedés újabb és újabb területeit kutatva.

A svéd cég ugyanakkor egy meglehetősen merész húzáson dolgozik, ez pedig nem más, mint a hatalmas, de komplikált és kiaknázatlan orosz piacokon való megjelenés! Ennek érdekében a svéd cég- több helyről is megerősített információk alapján- elcsábította a Google-től Alexander Kubaneishvili-t, az orosz Spotify vezetésére.

spotify_russia.jpg

A hatalmas,ámde digitális zenei értelemben gyakorlatilag abszolút szűz terepnek számító orosz piacra való belépés több szempontból is kockázatos és bátor lépés a svéd cég részéről. Kockázatos, hiszen az orosz médiapiacon sosem tudni, mi történik és bátor, hiszen ezzel a svéd cég belép a világon legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező BRIC ( Brazíliából, Oroszországból, Indiából és Kínából álló) csoport országainak egyik zenei piacára.

Bátor azért is, hiszen az orosz piac egyik legjelentősebb problémája, hogy a legnagyobb, mintegy 100 millió felhasználóval rendelkező, a napokban Putyinhoz közel álló „üzletemberek ” tulajdonába került Kontakte gyakorlatilag az illegális zenemegosztásnak biztosított tökéletes platformot, amely miatt a kiadók és újabba az amerikai kereskedelmi felügyelet is nem tetszését fejezte ki.

A legalitás és illegalitás határán mozgó és roppant népszerű szolgáltatások mellett az orosz legális zenei piac növekedését gátló másik probléma a fizetési megoldások hiánya, illetve magának a fizetős zenei szolgáltatásoknak az elfogadása.

A Spotify tehát sok más országgal szemben, Oroszországban saját maga kell, hogy felépítse a streaming szolgáltatások iránti igényt. Nem lesz egyszerű feladata, hiszen ez az orosz piacon 2011 óta jelen levő francia Deezernek nem nagyon sikerült…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr385891455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása