Free Music!

Jay-Z streaming szolgáltatása Magyaroszágra jön

2015. február 22. - Pléh Dániel

A 2014-es év Dr.Dre zenei szolgáltatásáról a Beats Musicról szólt, sok tekintetben. A Dr.Dre által a MOG alapjain fejleszteni kezdett szolgáltatást rengeteg pletyka, ötletelés vette körül, mígnem tavaly januárban a piacra lépett, hogy aztán a nyáron az Apple 3 milliárd dollárért megvásárolja.

tidal_logo.jpg

Az idei év elején egy másik Rapper Jay-Z zeneipari lépésitől volt hangos. A másodállásban Beyoncé férjeként dolgozó rapper ugyanis megvásárolta a svéd streaming cég, a Wimp illetve a TIDAL és az azt üzemeltető cég, az Aspiro mintegy 60%-os részesedését 56 millió dollár értékben. ( a két cégről bővebben lent, keretesben olvashattok)

A Spotify árnyékában- a Wimp története

A Wimp 2010-ben alakult, Norvégiában, tulajdonosa pedig a svéd Aspiro nevű cég. Megalakulásakor nem titkolt célja volt, hogy a Spotify sikerével összemérhető sikert, sikereket érjen el.

A Daniel Ek cégével összemérhető siker ugyan elmaradt, de a Wimp így is képes volt terjeszkedni, és immáron 5 országban ( Norvégia, Dánia, Svédország, Lengyelország, Németország) érhető el és mintegy 500 ezer előfizetővel rendelkezik.

A Wimp mellett az Aspiro tavaly indította el TIDAL néven az audiofileket megcélzó high qualtiy streaming szolgáltatását, amely a szabványosnak mondható havidíj kétszereséért, 20 dollárért kínálja az ultra jó minőségű zenehallgatás élményét.

Az Aspiro az akvizíció ellenére ( vagy éppen annak következményeként) erőteljes nemzetközi terjeszkedést jelentett be. A terjeszkedés keretében 22 új országban - Ausztria, Csehország, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Magyarország,Olaszország, Lettország,, Litvánia, Málta, Norvégia, Portugália, Románia, Svájc, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Dél-Afrika és Törökország kerül fel az Aspiro listájára.

A skandináv cég bejelentése alapján a két szolgáltatása ( A Wimp és a Tidal ) közül az utóbbi, azaz a HD streaming szolgáltatás az, amelyik 22 újabb országban lesz elérhető. Mindez egyben azt is sugallja, hogy a az Aspiro elsőlegesen HD szolgáltatásra kíván majd koncentrálni, ez lehet majd a fő termékük. Ha pedig ez így lesz az egyben azt is jelenti, hogy a Deezer lesz a legjelentősebb vetélytársuk az elkövetkezendő években a HD streaming területen.

A Deezer-nél is jelentősebb probléma ugyanakkor, hogy ezeknek a HD szolgáltatásoknak az ügyfélköre jelenleg felettébb szerénynek mondható. Az alapvetően a skandináv piacokon illetve Lenyelországban elérhető Wimp ugyan 500 000, a Tidal viszont csupán 12 000 előfizetővel rendelkezik és nagyon nagy kérdés, hogy a fejletlenebb, árérzékeny piacokon, a szabványos streaming szolgáltatások árának kétszeresébe kerülő HD szolgáltatások milyen érdeklődésre számíthatnak majd…?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr937157757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása