Free Music!

A nyártól rá sem ismerünk majd az iTunes-ra

2015. március 03. - Pléh Dániel

Az Apple, a közelmúltban itt a blog virtuális hasábjain már többször részletezett okok miatt, totális zenei irányváltásra kényszerült. Az átalakulás részeként 2015-ben az Apple streaming szolgáltatással lép majd piacra. A szolgáltatás infrastruktúrájában a Beats Music-ra épül majd, de az iTunes része lesz.

Az is biztos ugyanakkor, hogy az Apple alapjaiban tervezi átalakítani zenei stratégiáját, legalábbis az elmúlt egy évben tett akvizíciók erre utalnak. A Beats Music ebben a sorban csupán az első dominó volt.

itunes11_screen.jpg

Az is évek óta köztudott, hogy az Apple szerette volna szép lassan átalakítani az iTunest, ugyanis a szoftver, amely 2004-ben, megjelenésével forradalmasította előbb a zene, aztán kisebb mértékben a film fogyasztási szokásokat , már 2012-re is idejét múltnak, már-már a növekedést gátlónak bizonyult. A fontosabb vetélytársak asztali kliensei könnyen reprodukálták  az iTunes funkcionalitását, sőt a Spotify ennél jóval messzebbre ment és gyakorlatilag saját, iTunes  hasonmás klienséből egy komplett alkalmazás platformot alakított ki. Az Apple többször nekifutott az iTunes átalakításának, előbb 2010-ben, majd 2012-ben, de mindkét kísérlet, lényegében kudarccal végződött.

A legújabb hírek szerint az Apple az iTunes-t gyökeresen alakítja majd át, hogy rá sem ismerünk majd! A Music Ally nevű zenei szakblog talált álláshirdetéseket ugyanis, amelyben az Apple újságírókat, szerkesztőket keresett, keres, elsősorban zenei, de film és könyv területre is. Talán ennél is látványosabb jele az átalakulásnak, hogy Tim Cook és tartalomcsapata leigazolta Zane Lowe-t a BBC ikonikus műsorvezetőjét, Dj-jét, aki a hírek szerint az iTunes Radio-ban fog dolgozni, amely így jó eséllyel elmozdulhat majd a talk rádiók irányába

A két lépés együttesen minden kétséget kizáróan jelzi, hogy az Apple a Beats Music által megkezdett, szerkesztők, zeneipari szakemberek által összeállított ajánlókra esküszik, a gépi alapú ajánlóalgoritmusokkal szemben.

A szakemberek, újságírók által összeállított tartalom sokszor jobb lehet, mint az algoritmusok által összeállított ajánlók, egy hatalmas hátránya ugyanakkor van: a hatalmas 20-30 millió dalból álló zenei adatbázisok feldolgozása, az ajánlások kidolgozása roppant nagy és hosszadalmas munka.

Az Apple képes lehet arra, hogy ezt elvégezze, de még számukra sem egyszerű vállalkozás, az biztos. Mintahogy az is, hogy az iTunes-ra rá sem fogunk ismerni a nyártól…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr627210195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása