Free Music!

A Google kirobbantotta a digitális zenei árháborút

2015. március 09. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások népszerűsége töretlenül növekszik, ugyanakkor a növekedéssel egyre közelebb jutunk ahhoz a szinthez, ahol a gátló tényezők már igenis gátolni kezdik majd a növekedést. A streaming szolgáltatások növekedésnek legfontosabb gátló tényezője pedig: a szolgáltatások ára sőt ami külön rossz hír a zeneipar számára, hogy a streaming szolgáltatások révén alapvetően a hardcore zenerajongók költései csökkennek. 2015-ös év is a streaming szolgáltatások további előretöréséről szól majd. A streaming illetve a streaming jellegű szolgáltatások ugyanakkor az előadók számára kisebb bevételeket biztosítanak, mint a CD eladások vagy az a lá carte letöltések és csak roppant kis hányadot képviselnek a teljes zenére, mint tartalomra fordított költségekből.

Nem véletlen, hogy az Apple is ebben az irányba kezdett tapogatózni a kiadóknál, de az teljesen egyértelmű, hogy 1-2 dolláros csökkentésnél jelentősebb csökkentésre lesz szükség. A Spotify decemberi akciója megmutatta, hogy az igazán olcsó streaming szolgáltatás döbbenetes mértékben érdekli az embereket. A svéd cég három hónapra, havi 1 dolláros áron kínálta szolgáltatását ás az eredmény nem is váratott magára:A Spotify felhasználóinak száma ugyanis szűk két hónap alatt 20, prémium előfizetőinek száma pedig 25%-al, 2.5-3 millió fővel emelkedett.

google_music_1.png

A decemberi akció keretében előfizetők számára a 3 hónapos akció pont most van lejáróban, mostantól kell majd a teljes, 10 dolláros havidíjat fizetniük. A nagy stremaing piaci áttörésre régóta váró Google nem is sokat teketóriázott és saját szolgáltatását is havi 1 dollárért. Azaz három hónapra, 3 dollárért tett elérhetővé, jövő hét keddig, az új előfizetők számára. A 3 hónap elteltével a normál 10 dolláros díjért verhető igénybe a szolgáltatás, amennyiben nem mondja le azt az előfizető.

A lépéssel a Google egyszerre próbál piacot szerezni, az ár-érzékeny előfizetők közül, úgy,hogy saját szolgáltatásának egyik legjelentősebb problémáját, az ingyenes láb hiányát lényegében eltünteti. Kérdés ugyanakkor, hogy mindez mit jelent, jelenthet majd, az elvileg nemsokára induló Youtube Music key prémium lába számára. A Google-nak láthatóan még most sincs egyértelmű elképzelése arról, hogyan fognak együtt élni zenei szolgáltásai

A lépés nyilvánvalóan további lépéseket, válaszlépéseket generál majd, aminek a vége akár még az is lehet, hogy 2015 végére megvalósul a zenekedvelők álma és lesz teljesen ingyenesen, korlátlanul elérhető streaming szolgáltatás!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr297247311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása