Free Music!

A nagy Apple ingyenzene blöff

2015. május 11. - Pléh Dániel

A világ zenei sajtója és mi magunk is rengeteget foglalkoztunk az Apple streaming szolgáltatásával illetve azzal, hogy az Apple a nagy nemzetközi kiadókkal kéz a kézben a streaming szolgáltatások ingyenes részének megszüntetését vagy drasztikus korlátozását szeretné elérni.

beatsmusic_mobile.jpg

A jelek és a legfrissebb információk szerint sokkal inkább van szó blöffről és a vetélytársak ellehetetlenítéséről, mint arról, hogy Cupertino-ban valóban ne hinnének az ingyenes zene elérésben.

A Re-code információi szerint ugyanis az Apple új streaming szolgáltatásának igenis lesz ingyenes lába, (méghogyha nem is annyira kiterjedt, mint mondjuk a Spotify esetében) az első három hónapban  ugyanis ingyenesen igénybevehető lesz a szolgáltatás, az Apple elképzelései szerint. Hovatovább a szolgáltatás egyik része egy a Soundcloud-hoz hasonló funkcionalitást is kínál majd az előadók számára, amelynek keretében feltöltött dalok részletei ingyenesen, sőt akár regisztráció nélkül lesznek meghallgathatóak.

Feltételezhetően így fog kinézni az új Apple zenei ökoszisztéma

Az Apple új zenei ökoszisztémája feltételezhetőleg a következő elemekből, szolgáltatásokból áll ,majd:

Teljesen megújult iTunes: Az Apple zenei ökoszisztémájának fő eleme a jövőben is az iTunes lesz, azonban a szolgáltatás sokkal inkább felhő alapú, sokkal inkább a felhasználó saját tartalmaira koncentráló, és az egyes rész-szolgáltatások és funkciók közötti átjárást megkönnyítő felépítésű lesz

Átalakított iTunes Radio: Az iTunes Radio sokkal több szakértői tartalommal illetve a BBC-től elcsábított Zane Lowe és csapat által menedzselt talk radio jellegű tartalmakkal jelentkezik majd,

Beats Music alapjaira épülő streaming szolgáltatás: Az egész zenei projekt kiindulópontja a Beats music tavalyi akvizíciója volt. Azóta egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Beats ,mint márka el fog tűnni és csak az architektúrát adja majd a streaming szolgáltatáshoz. Ahhoz a stremaing szolgáltatáshoz, amely feltehetően sokkal inkább hasonlít majd a TIDAL-ra, mint a Sptofy-ra.

Egy a Soundcloudhoz hasonló az előadók számára kiemeltebb megjelenést biztosító szolgáltatás: Az egyik ok, mai miatt a streaming szolgáltatás inkább a TIDAL-ra hasonlít majd, mind a Spotify-ra előreláthatólag az előadókkal való sokkal közelebbi viszony lesz. Rengeteg exkluzív tartalom, közvetlen előadói-rajongói kapcsolatok, komoly analitika az előadók számára, ez lehet az Apple streaming szolgáltatásának az igazi csodafegyvere..

Nem ez az első eset, hogy az Apple zenei gigaprojektje kapcsán egyértelműen kiderül, hogy a vetélytársak gyengítése legalább olyan fontos, mint maga a szolgáltatás. A télen, amikor arról szóltak az információk, hogy az Apple a kiadókkal arról tárgyal, hogy olcsóbban kínálhassa streaming szolgáltatását mér felelevenítettük, hogy amennyiben az Apple sikerrel jár és a kiadók valóban csökkentik a tartalomdíjakat, úgy azokat a többi szolgáltató esetében is meg kell tenniük. ( a Spotify például maga is tárgyalt hasonló témában a kiadókkal korábban..) Az árcsökkentés ugyanis bevétel csökkenést is eredményez majd, ami az eleve veszteséges és az üzleti modelljükkel küszködő független streaming szolgáltatók számára komoly, könnyen elképzelhetően megoldhatatlan problémát okozva.

Az Apple fő célja tehát egyre nyilvánvalóan a vetélytárs szolgáltatók és szolgáltatások ellehetetlenítése, akár üzleti, akár adminisztratív eszközökkel. A cél egy a jelenleginél sokkal kevesebb szereplőből álló, még a mostaninál is magasabb belépési korlátokkal bíró piac kialakítása, melyet könnyű kontrollálni Cupertinónból.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr827444726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása