Free Music!

Közös európai digitális zenei piac jöhet létre

2015. május 22. - Pléh Dániel

Európa digitális zenei értelemben gyakorlatilag másodlagos piac, még a legfontosabb szolgáltatók számára is, annak „köszönhetően” , hogy nem volt és nincsen egységes európai digitális piac. A nem egységes, hanem országonként különböző piac, országonként különböző szabályozást, jogdíjfizetési valamint forgalom riportolási kötelezettséget eredményez. Így addig, amíg nem erősödött fel annyira a digitális zenei verseny, mint mostanában addig 2-3-4 évbe is beletellett, amíg egy-egy meghatározó szolgáltatás a kevésbé jelentős piacokra is elért.

A Jean-Claude Juncker által vezetett európai bizottságnak többek között ezért is volt az egyik kiemelt célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül felállítson egy roadmap-et az egységes európai digitális piacok eléréshez.

eu_digital-singel-market2.jpg

A roadmap három pilléren alapul:

  1. A fogyasztók számára jobb, szabadabb elérés biztosítása a digitális szolgáltatásokhoz
  2. A digitális szolgáltatások és digitális innováció számára ideális üzleti környezet megteremtése
  3. A digitális iparban rejlő növekedési potenciális maximális kihasználása

Az első pillér az, ami a zeneipar számára a legfontosabb pontokat, feladatokat tartalmazza, közöttük azt a célkitűzést, hogy 2015, azaz ez év végére készüljön el egy a tagállamok szerzői jogi törvénykezését egységesebbé tenni kívánó javaslat, amely biztosítja egyfelől a felhasználók, másfelől a jogtulajdonosok, szerzők érdekeinek biztosítását.. Mindemellett célul tűzi ki, hogy a lehető leghamarabb ,meg kell szüntetni a tartalmak, szolgáltatások elérésének korlátozását.

eu_digital-singel-market.jpg

A második pillér feladata lesz az audiovizuális ökoszisztéma és platform áttekintése és a 21.századi felhasználási szokásokkal való egyeztetése, valamint az illegális tartalomfogyasztás visszaszorítása.

A harmadik pillér részét képezik az olyan, a piacon való könnyű megjelenéshez kapcsolódó platformok vizsgálata, mint a keresők, közösségi oldalak, e-kereskedelmi és ár-összehasonlító oldalak. A bizottság által kiadó sajtóközlemény szerint ezek egyre nagyobb mértékben meghatározzák a tartalomfogyasztást, ám közben nem kellőképpen átláthatóak: sem az, hogy a keresési találatokat hogyan rendezik, sem az, hogy az árazást hogyan alakítják ki. E esetben egyelőre szabályozásról nincs szó: a Bizottság még ebben az évben megkezdi e platformok átfogó vizsgálatát.

Természetesen jelen pillanatban roppant sok még a nyitott kérdés, sőt több a nyitott kérdés, mint a tisztázott. Az ellenben egyértelmű, hogy a Juncker vezette testület célja, hogy a lehető leghamarabb eltörölje a szolgáltatások igénybevétele előtt álló korlátokat., és a jogvédőszervezetek harmonizálása, illetve az egyes országokra vonatkozó monopóliumok megszüntetése révén látványosan egyszerűsítse az európai zenei piacokra való belépést!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr907441812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása