Free Music!

Online rádió az orosz Google-tól

2015. június 28. - Pléh Dániel

Az orosz piac, hosszú idő óta a digitális zenei szolgáltatók étlapján szerepelt, hiszen egy hatalmas ország, kiaknázatlan és roppant nagy növekedési potenciállal bíró piacáról lehetett (volna) szó. A feltételes mód két okból is indokolt. Egyrészt mivel az orosz piacon a legalapvetőbb szerzői jogi rendelkezéseket sem hozta meg a parlament, másrészt pedig az Ukrajnai válság miatt kialakult feszült viszony miatt. Ez utóbbi nem nagyon változott, ellenben az orosz szerzői jogi rendszerrel, ami most már megadja azokat az alap biztosítékokat a szolgáltatók számára, amelyek szükségesek ahhoz, hogy értelme legyen legális zenei szolgáltatásokkal megjelenni.

yandex_logo-2.jpg

A piac meglepően hamar élénkülésnek indult. Meg nem erősített hírek szerint az Apple zenei szolgáltatásával, a hatalmas globális indulás keretében az orosz piacokon is megjelenik majd, de mai talán még ennél is fontosabb, hogy az orosz digitális piac legmeghatározóbb szereplője, a Yandex is erősíti jelenlétét a digitális zenei piacra!

Keresőóriás a zeneiparban- A Yandex zenei kalandjai

A Yandex alapvetően arról vált híressé, hírhedtté, hogy az orosz piacon képes volt visszaverni a Google támadását és megmaradni a vezető keresőszolgáltatásnak. Az 1997-ben alapított cég természetesen a többi média ipari vállalathoz hasonlóan bővített termék és szolgáltatásportfolióját, ennek köszönhetően ma már hír aggregátor, e-mail, térkép és tárhely szolgáltatást is kínál sokmilliós ügyfélkörének

A terjeszkedésből természetesen a zene sem maradhatott ki. 2010-ben a cég elindította Yandex-.Music néven, a talán leginkább a Spotify-hoz hasonlítható zenei szolgáltatását, melyet keresőszolgáltatásába is integrált. Ez azt jelentette, hogy akik egy adott dalra kerestek a Yandex keresőjében, számukra a találatok között a dal a Yandex.Music-on levő verzió is megjelenik majd.

Magában a szolgáltatásban aztán a felhasználók saját playlisteket állíthattak össze, dalokból vagy akár komplett albumokból is. Mindezt ráadásul teljesen ingyenesen!

Az alapvetően a kereső piacról, a Google vetélytársaként ismert cég az Apple várható piacra lépésére reagálva lép piacra Yandex.Radio nevű, on-demand rádiószolgáltatásával. A Yandex.Radio alapvetően a legfontosabb, napjainkban az on-demand –rádióktól elvárt legfontosabb funkciókat nyújtja. Azaz stílus ( pop, rock vagy indie például) napszak aktivitás vagy legfontosabb orosz rádiók legnépszerűbb számaiból összeállított rádióadókból választhatnak majd maguknak.

yandex_radio.png

A zenei adatbázis,a már korábban elindított Yandex.Music 20 milliós adatbázisán alapul, a platformokat tekintve pedig mind desktopon, mind iOS és Android operációs rendszert futtató eszközökön elérhető lesz.

Az üzleti modell semmiben sem más,mint amelyet a Pandora a végletekig sikere vitt. Azaz a szolgáltatás teljesen ingyenes lesz , és meghatározott időnként egy-egy hirdetés hangzik majd el a számok között.

Az Apple-nek nem lesz könnyű dolga a helyi piacon, hiszen a roppant érzékeny orosz piacon, a helyi tartalmakkal is rendelkező Yandex akár tetszik, akár nem előnyből indul majd. nem csupán az ingyenesség miatt, hanem mert ha ügyes, ki tudja használni helyzeti előnyét a hatalmas orosz keresés piacon…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr717522518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása