Free Music!

Ezért nem bukhat el az Apple Music

2015. július 24. - Pléh Dániel

2 évvel ezelőtt, 2013 nyarán írtunk először arról, hogy a tengerentúli piacokon az a lá carte letöltések akkor még meglepetésre nem ,hogy nem növekedtek, hanem csökkentek! A csökkenés okozója a streaming szolgáltatások terjedése és térhódítása volt.

apple_recorder.jpg

 

 2013-ban még csak sejteni lehetett,azt, ami mára világossá vált: a streaming szolgáltatások átveszik az uralmat a digitális zenei szolgáltatások között, növekedni pedig a piacok legtöbbjében, az a lá carte szolgáltatások terhére növekednek.

Az Apple elképzelései szerint ezt a trendet az iTunes Radio törte volna meg, de ez ma már egyértelműen kijelenthető, hogy nem sikerült!Az a lá carte szolgáltatásokból származó bevételek csökkenése tovább folytatódott, ami most már kijelenthető, hogy az Apple-t is komolyan érinti.

Az iTunes letöltések száma az indulástól 2012-ig folyamatosan növekedett .Ennek a növekedésnek volt köszönhető, hogy az iTunes áruház nem csak a legfontosabb digitális, hanem a legnagyobb zeneáruházzá vált és a világ digitális zenei bevételeinek háromnegyedét birtokolta.

itunes_downloads_2006_2015.jpg

 

2013-tól azonban nem lehet nem észrevenni a csökkenést, ami ha az idei első féléves adatok kivetítjük az év egészére nem kevesebbet jelenthet majd, minthogy az Apple zeneletöltési bevételei a 2008-as szinte estek vissza, ami a 2012-es csúcsnak tekinthető 1 milliárd 350 millió letöltéshez képest jelentős közel 30%-os visszaesés. Persze a tranzakciók legnagyobb része egyszeri, dal letöltés, így egy csak készpénzből 200 milliárd dollárral rendelkező cég esetében ez a csökkenés a befektetőket semmi estre sem rengeti, rengette meg.

Az iTunes és az Apple zenei stratégiája szempontjából ugyanakkor kulcsfontosságú! Egyfelől mivel azt jelzi, hogy nem csak, hogy az a lá carte zeneletöltési bevételek,, de maguk az iTunes zeneletöltési bevételek is meredek esésbe kezdtek. Másrészt pedig azt, hogy az Apple, most már valóban hibázhat. Ha hosszabb távon is meghatározó szereplő kíván ,maradni a digitális zenében, és a jövőben is ki akarja használni a zene, mint tartalomban rejlő okostelefon és egyéb hordozható eszközöket érintő értékesítési erőt, akkor az Apple Music-kal nem hibázhat!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr77616488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása