Free Music!

Itt az első Instagram alapú zenei szolgáltatás

2015. július 29. - Pléh Dániel

Arról már korábban is írtunk blogunkban, hogy az üzenetküldő szolgáltatások jelenthetik majd a zeneipar következő, robbanásszerűen növekvő területét. Az ilyen típusú szolgáltatások ugyanis különböző formában lehetővé teszik, hogy a képi vagy éppen szöveges üzeneteink mellé zenéket is megosszunk partnereinkkel.

flipagram.png

Posztunk alanya a Flipagram is ebben a vonulatba illeszthető be, hiszen segítségével a mobiltelefonunkon  illetve az Instagramon tárolt fotókból vághatunk össze kis zenés klipeket, amolyan videós történetmesélő alkalmazás tehát a Flipagram. A Youtube és az Instagram szerelemgyereke.

A videóstorytelling ereje

A Flipagram egy alapvetően fiatal startup, 2013-ban alakult Los Angelesben. Működése végtelenül egyszerű: a mobiltelefonunkon vagy fotószolgáltatásokban ( például az Instagram-on) tárolt fotóinkból készíthetünk segítségével zenés slideshow-kat, amelyeket aztán megoszthatunk kedvünkre.

A teljesen újfajta és egyedi történetmesélést lehetővé tevő alkalmazás népszerűsége az elmúlt bő egy évben exponenciálisan növekedett, és napjainkra havi 14 mlilió aktív felhasználóval rendelkezik, miközben az alkalmazások között összességében a Top 100-ban, a fotó alkalmazások között pedig a TOP 10-ben található.

A szolgáltatás abszolút ingyenes, így a népszerűség monetizálása az egyik legfontosabb feladatai közé tartozik a menedzsmentnek. Ennek keretében tették lehetővé, hogy a történetek alá beszúrt zenéket közvetlen linken letölthessék az iTunes Store-ból. A dolog olyan jól működött, hogy az alapítók eggyel tovább gondolták a történetet…

 

Természetesen egy olyan szolgáltatás esetében, amelynek egyik fontosa eleme a zene, a zenei kínálat kulcsfontosságú. Éppen ezért lényeges mérföldkő az a lépéssorozat, melyet a cég a napokban jelentett be.

Elsőként azt, hogy 70 millió dollár értékben vontak be új befektetőket, köztük a Sequoia Parners-t és az Index Ventures-t. A befektetés értelmében Michael Moritz és John Doerr - két szárbefektető- tagja lesz a Flipagram igaugató tanácsának. A két úrember utoljára a Google esetében tette ugyanezt. Ami talán jelzi, mekkora potenciált is látnak a cégben…

flipagram2.jpg

A 70 millió dolláros befektetés nagy része pedig nem másra megy, mehet el, minthogy a Flipagram megállapodjon a nagy lemezkiadókkal és jogvédő szervezetekkel arról, hogy a jövőben a Flipagham használók jelenleginél sokkal nagyobb méretű zenei adatbázisból válogathassanak. A cég közlése szerit a tárgyalások sikeresek voltak, így mostantól az összes fontosabb lemezkiadó- Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music, a független Merlin és a The Orchard valamint a fontosabb zeneműkiadók - Sony/ATV Music Publishing, Universal Music Publishing Group and BMG támogatják tartalmaik megjelenését a szolgáltatásban.

 

Amelynek köszönhetően, a Flipagram hirtelen az ügyes kis alkalmazásból fontos zenei alkalmazássá válhat. Miért? Fundamentálisan azért, mert a már így is népszerű platformon egyszerre vannak jelen a zenészek és a rajongóik is. Eddig nem feltétlenül tudtak egymásról, mostantól viszont igen. Könnyedén állnak és állíthatóak elő ugyanis népszerűségi listák a legtöbbet felhasznált dalokról, előadókról, lehet zenéket ajánlani kategóriák, hangulatok, eseményekhez kapcsolódóan, és persze maguknak az előadóknak is megéri a platformot platformként kezelni.

flipagram3.jpg

Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a közösségi alkalmazásként indult Flipagram mostantól már például zenei videóklip premiereknek is otthon adhat majd, mintahogyan azt például Britney Spears tette.

A Flipagram tehát közép távon a zeneipar egyik legfontosabb közösségi oldala lehet. Sőt, továbbmegyünk: Sokkal inkább tűnik reálisnak, hogy a Flipagram kapocs lehet majd az előadók és a rajongók között, mint az, hogy az Apple Music válik majd azzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr227633628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása