Free Music!

A 10 legnépszerűbb Android zenei alkalmazás

2015. október 06. - Pléh Dániel

Az Apple, az Apple Music indításának belejelentésével egy időben egy szokatlan, a cég eddigi applikáció stratégiájával totális szembeforduló bejelentést is tett. Az Apple Music Android operációs rendszerre is elérhető lesz.

android_apps.jpg

Ami az Apple mint cég számára stratéga idegen, az, az Apple Music, mint streaming szolgáltatás számára természetes követelmény. A vetélytárs streaming szolgáltatások ugyanis minden platformon jelen vannak annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb potenciális felhasználói réteget elérjék.

Az, hogy az Android, illetve az Egyesült Államokon kívüli Android piac mennyire más talán a Beats Music példája illusztrálja a legjobban. Az Apple által felvásárolt Beats streaming szolgáltatása ( ami lényegében az Apple Music elődje, illetve technológia platformja ) a tengerentúlon éppen hogy csak nem került a TOP 10 legnépszerűbb zenei alkalmazás közé, míg világ szinten az Egyesült Államokon kívül 4 országban ( Mexikó, Pakisztán, India, Vietnám) volt a Beats Music a Top 10 közelében.

kugou.png

Kugou Music

A Kugou Music egy kínai fejlesztésű ingyenes zenelejátszó alkalmazás, hatalmas zenei adatbázissal, zenefelismerési funkciókkal, különböző szempontok alapján összeállatott toplistákkal és kiemelkedő minőségű zenelejátszási lehetőségekkel.

 

 

qqmusic.png

 QQMUsic

A második helyen is egy kínai alkalmazás, a Tencent Holding QQMusic nevű alkalmazása végzett. A kínai telco óriás zenei alkalmazása pontosan ugyanazt kínálja, mint a Spotify. Hatalmas zene adatbázisból való streamelési lehetőség, bizonyos korlátokkal ingyenesen, illetve prémium előfizetőként korlátlanul. 

 

 

google_play_logo.pngGoogle Play Music

Nyilván közrejátszik   abban az is, hogy a saját platformjáról beszélünk, de ettől még tény, hogy az első, nem kínai szereplő az Android toplistáján, a Google saját, folyamatosan, gőzerővel fejlesztett streaming szolgáltatása

 

 

 

mp3_converter.pngMP3 video converter

Azt, hogy a Youtube szerepe mekkora a zeneiparban illetve a digitális zenei szolgáltatások között talán semmi nem mutatja jobban, minthogy a negyedik legnépszerűbb Andorid alkalmazás egy a videó fájlokat Mp3 fájlokká alakító nem hivatalos alkalmazás.

 

shazam_andoid.pngShazam

Az ötödik helyezett abszolút nem meglepetés. A Shazamot aktívan 120 millió ember használja világszerte arra, hogy ismeretlen zenéket felismerjenek a segítségével. 

 

 

spotify_android.png

Spotify

A Spotify hatodik helye némiképpen meglepetés, hiszen a legnépszerűbb streaming szolgáltatásról van szó. Persze, amennyiben csak a nemzetközi streaming szolgáltatásokat nézzük, akkor Androidon is megvan a dobogó…Ettől függetlenül érezhető, hogy a sok ingyenes alkalmazást felvonultató Android platform lényegesen kevésbé erős a svéd cég számára, most az az az iOS, ahol felettébb kérdéses a sorsa...

 

 

saavn.pngSaavn Music

A hetedik helyen egy másik hatalmas, ámde ki nem aknázott és erősen fejlődőben levő zenei piac, az indiai egyik képviselője végzett. A Saavan Music a speciális indiai ízlésnek megfelelő zenei tartalmakhoz és rádiókhoz kínál elérést mobil telefonon.

 

 

gaana.png

Gaana Music

 A nyolcadik legnépszerűbb Andorid alkalmazás a hatalmas indiai piac másik streaming szereplője, a Gaana Music. Zenei adatbázis meghaladja a 10 millió dalt, rengeteg előre összeállított lejátszási lista és dal letöltési lehetőség várja a zenekedvelőket. A Spotify-hoz hasonlóan a Gaana is rendelkezik ingyenes illetve prémium, azaz fizetős szolgáltatás résszel.

 

kuwo.pngKuwo music player

A Kuwo is egy kínai alkalmazás, nem feltétlenül a leglegálisabb formából. A Kuwo ugyanis nem mást teszt, minthogy˙segít az alkalmazás tulajdonosának egy adott zenei stílusba tartozó MP3 vagy WMA fájlt megtalálni az interneten. A szolgáltatás ingyenes, és működése sokkal inkább hasonlít a korai Napster működésére, mint egy profi streaming szolgáltatásra, de ettől még roppant népszerű.

 

 soundcloud_android.png

 Soundcloud

A Top 10 utolsó helyére tudott beférkőzni a berlini székhelyű jelenleg még inkább underground-nak mondható, elsősorban elektronikus zenére fókuszáló streaming szolgáltatás

 

Sokkal ismerősebb az a 10-es toplista, amely az Egyesült Államok legnépszerűbb Andorid alkalmazásait sorolja. Látható, hogy ezen a listán már szinte kizárólag legális, ismert digitális zenei szolgáltatások találhatóak. A Pandora, a Spotify, a Sonucloud, a Shazam mind-mind a világ legálisnak mondott zenei életében meghatározó szereplők.

top10_android_usa.jpg

 

Érdemes azonban megfigyelni, hogy a listát a rádió illetve rádió jellegű  szolgáltatások dominálják, illetve, hogy a listáról abszolút hiányzik a Deezer.

A két lista különbsége pedig nagyon jól és plasztikusan szemléltet két dolgot is: egyrészt azt, hogy hiba az esetleges egyeduralom iOS platformon, az Android platform alapjaiban működik máshogy. Másrészt pedig nagyon erőteljesen jelzi, hogy a világ zenei élete, zenei bevételei egyre kevésbé köthetőek az Egyesült Államokhoz, és egyre inkább az olyan nagy létszámú, de alacsonyabb digitális fejlettségű országokhoz,mint Kína, Brazília vagy éppen India.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr587778676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása