A 10 legnépszerűbb Android zenei alkalmazás

2015. október 06. - Pléh Dániel

Az Apple, az Apple Music indításának belejelentésével egy időben egy szokatlan, a cég eddigi applikáció stratégiájával totális szembeforduló bejelentést is tett. Az Apple Music Android operációs rendszerre is elérhető lesz.

android_apps.jpg

Ami az Apple mint cég számára stratéga idegen, az, az Apple Music, mint streaming szolgáltatás számára természetes követelmény. A vetélytárs streaming szolgáltatások ugyanis minden platformon jelen vannak annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb potenciális felhasználói réteget elérjék.

Az, hogy az Android, illetve az Egyesült Államokon kívüli Android piac mennyire más talán a Beats Music példája illusztrálja a legjobban. Az Apple által felvásárolt Beats streaming szolgáltatása ( ami lényegében az Apple Music elődje, illetve technológia platformja ) a tengerentúlon éppen hogy csak nem került a TOP 10 legnépszerűbb zenei alkalmazás közé, míg világ szinten az Egyesült Államokon kívül 4 országban ( Mexikó, Pakisztán, India, Vietnám) volt a Beats Music a Top 10 közelében.

kugou.png

Kugou Music

A Kugou Music egy kínai fejlesztésű ingyenes zenelejátszó alkalmazás, hatalmas zenei adatbázissal, zenefelismerési funkciókkal, különböző szempontok alapján összeállatott toplistákkal és kiemelkedő minőségű zenelejátszási lehetőségekkel.

 

 

qqmusic.png

 QQMUsic

A második helyen is egy kínai alkalmazás, a Tencent Holding QQMusic nevű alkalmazása végzett. A kínai telco óriás zenei alkalmazása pontosan ugyanazt kínálja, mint a Spotify. Hatalmas zene adatbázisból való streamelési lehetőség, bizonyos korlátokkal ingyenesen, illetve prémium előfizetőként korlátlanul. 

 

 

google_play_logo.pngGoogle Play Music

Nyilván közrejátszik   abban az is, hogy a saját platformjáról beszélünk, de ettől még tény, hogy az első, nem kínai szereplő az Android toplistáján, a Google saját, folyamatosan, gőzerővel fejlesztett streaming szolgáltatása

 

 

 

mp3_converter.pngMP3 video converter

Azt, hogy a Youtube szerepe mekkora a zeneiparban illetve a digitális zenei szolgáltatások között talán semmi nem mutatja jobban, minthogy a negyedik legnépszerűbb Andorid alkalmazás egy a videó fájlokat Mp3 fájlokká alakító nem hivatalos alkalmazás.

 

shazam_andoid.pngShazam

Az ötödik helyezett abszolút nem meglepetés. A Shazamot aktívan 120 millió ember használja világszerte arra, hogy ismeretlen zenéket felismerjenek a segítségével. 

 

 

spotify_android.png

Spotify

A Spotify hatodik helye némiképpen meglepetés, hiszen a legnépszerűbb streaming szolgáltatásról van szó. Persze, amennyiben csak a nemzetközi streaming szolgáltatásokat nézzük, akkor Androidon is megvan a dobogó…Ettől függetlenül érezhető, hogy a sok ingyenes alkalmazást felvonultató Android platform lényegesen kevésbé erős a svéd cég számára, most az az az iOS, ahol felettébb kérdéses a sorsa...

 

 

saavn.pngSaavn Music

A hetedik helyen egy másik hatalmas, ámde ki nem aknázott és erősen fejlődőben levő zenei piac, az indiai egyik képviselője végzett. A Saavan Music a speciális indiai ízlésnek megfelelő zenei tartalmakhoz és rádiókhoz kínál elérést mobil telefonon.

 

 

gaana.png

Gaana Music

 A nyolcadik legnépszerűbb Andorid alkalmazás a hatalmas indiai piac másik streaming szereplője, a Gaana Music. Zenei adatbázis meghaladja a 10 millió dalt, rengeteg előre összeállított lejátszási lista és dal letöltési lehetőség várja a zenekedvelőket. A Spotify-hoz hasonlóan a Gaana is rendelkezik ingyenes illetve prémium, azaz fizetős szolgáltatás résszel.

 

kuwo.pngKuwo music player

A Kuwo is egy kínai alkalmazás, nem feltétlenül a leglegálisabb formából. A Kuwo ugyanis nem mást teszt, minthogy˙segít az alkalmazás tulajdonosának egy adott zenei stílusba tartozó MP3 vagy WMA fájlt megtalálni az interneten. A szolgáltatás ingyenes, és működése sokkal inkább hasonlít a korai Napster működésére, mint egy profi streaming szolgáltatásra, de ettől még roppant népszerű.

 

 soundcloud_android.png

 Soundcloud

A Top 10 utolsó helyére tudott beférkőzni a berlini székhelyű jelenleg még inkább underground-nak mondható, elsősorban elektronikus zenére fókuszáló streaming szolgáltatás

 

Sokkal ismerősebb az a 10-es toplista, amely az Egyesült Államok legnépszerűbb Andorid alkalmazásait sorolja. Látható, hogy ezen a listán már szinte kizárólag legális, ismert digitális zenei szolgáltatások találhatóak. A Pandora, a Spotify, a Sonucloud, a Shazam mind-mind a világ legálisnak mondott zenei életében meghatározó szereplők.

top10_android_usa.jpg

 

Érdemes azonban megfigyelni, hogy a listát a rádió illetve rádió jellegű  szolgáltatások dominálják, illetve, hogy a listáról abszolút hiányzik a Deezer.

A két lista különbsége pedig nagyon jól és plasztikusan szemléltet két dolgot is: egyrészt azt, hogy hiba az esetleges egyeduralom iOS platformon, az Android platform alapjaiban működik máshogy. Másrészt pedig nagyon erőteljesen jelzi, hogy a világ zenei élete, zenei bevételei egyre kevésbé köthetőek az Egyesült Államokhoz, és egyre inkább az olyan nagy létszámú, de alacsonyabb digitális fejlettségű országokhoz,mint Kína, Brazília vagy éppen India.

A bejegyzés trackback címe:

http://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr987778676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tesztelo.hu · http://www.tesztelo.hu 2015.10.06. 20:03:01

Érdekes, hogy a Soundhound zenefelismerő is teljesen hiányzik.

devilstrueface 2015.10.07. 09:38:43

nekem az érdekes, hogy a musixmatch sehol. úgy olvastam, hogy, ha zeneappról van szó akkor musixmatch az alap. én speciel ezért is töltöttem le.
baromi jó hangzást ad, és van neki dalszöveg funkciója is. negatívum, hogy az aksimat eléggé zabálja.