Free Music!

Tapsvihar: 1 millió előfizetője van a TIDAL-nak

2015. október 07. - Pléh Dániel

Az idei tavasz egyik nagy meglepetése volt, amikor a Jay-Z által a svéd startup, a „kis-spotify” a WIMP felvásárlásával lépett be a digitális zeneipar háborítatlannak éppen nem nevezhető világába. A példa adott volt: Dr.Dre a 2014-ben a Beats Music eladásával minden idők egyik legjobb üzletét kötötte ( a 200 000-nél is kevesebb előfizetőért fizetett 3.2 milliárd dollár legalább is nehezen lesz feülmúlható rövid távon, digitális zenei szolgáltatások esetében..)

tidal_logo.jpg

 

A TIDAL névre keresztelt szolgáltatás aztán elképesztő világsztár-sereg támogatásával , prémium streaming szolgáltatásként indult el,és lett a kiadók és a Spotify között kibontakozó harc egyik játékszere.

És ugyan az induláskor úgy tűnt, hogy a TIDAL ,a Jay-Z által megálmodott exkluzivitásokra fókuszáló kiadóval és streaming szolgáltatással valamint az amögé felsorakozott valóban roppant erős támogató-előadó társaság sokkal több fejfájást és nehéz pillanatot okozhat majd a tradicionális kiadók illetve maga az Apple és a Beats Music számára is, az elmúlt hónapok ennek az ellenkezőjét látszanak igazolni.

A prémium tartalmakkal és világsztárokkal kampányoló szolgáltatás megnyilvánuló érdeklődés, a legfontosabb helyen, az App Store-ban egészen drámai mértékben csökkent, és az előadók körében is egyre inkább egyfajta megosztottság volt megfigyelhető, hogy aztán az Apple még mielőtt a TIDAL érdemi szereplővé válhatott volna bevigye a kegyelemdöfést azzal, hogy mindenki aki iOS eszközről használná a prémium HD streaming szolgáltatást vagy a nem HD verzióját 30 %-al többet lesz kénytelen fizetni, mint a más platformok esetében.

Mindez aztán alapjaiban határozta meg a TIDAL növekedését és lehetőségeit is, sok tekintetben, az sem véletlen, hogy a csillogó indulás után hamar, már az eladás merült fel lehetőségként..

tidal_1m.jpg

A fájdalmas küszködés azért végül eredményre vezetett, mégha nem is feltétlenül világra szóló eredményre,de ettől még tény: Jay-Z hivatalos Twitter oldalán jelentette be, hogy a TIDAL immáron 1 millió fizető felhasználóval rendelkezik! Ezt megünneplendő, a szolgáltatás fontosságát meghaladó előadógárdával (Beyonce, Jay Z, Nicki Minaj, Prince, T.I., Usher, Lil Wayne és még sokan mások) ünnepli meg ezt a mérföldkövet október 20-án, Brooklyn-ban.

Hogy ez a mérföldkő mérföldkő-e a digitális zeneipar számára, az már egy izgalmasabb kérdés. 1 millió fizető felhasználója napjainkban már nagyon sok streaming szolgáltatásnak van. Legfrissebben az Apple lépte át ezt a küszöböt. A TIDAL, prémium, és minden piaci szereplőnél drágább árazása mellett ez az érték még akár jónak is számítana, ha maguk a piaci trendek nem mennének az ilyen jellegű prémium árazás ellen. Egy biztos:  egy esetleges felvásárláshoz 1 millió előfizető kevés lesz..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr777895948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása