Free Music!

Májusban új tulajdonosa lehet az elsőszámú elektronikus zenei szolgáltatónak

2016. március 28. - Pléh Dániel

A Beatport tulajdonos SFX Entertainment  gondjai nem új keletűek, mi magunk is közel egy évvel ezelőtt már írtunk a Beatport esetleges fizetési gondjairól és arról, ennek mi is lehet a pontos oka.

sfx_entertainment.png

A tulajdonos helyzete az elmúlt időszakban sem oldódott meg,  olyannyira nem, hogy február elején a SFX Entertainment csődvédelmet kért maga ellen az illetékes  Egyesült Államokbeli  csődbíróságnál.  A csődvédelem értelmében a cég meg szabadulhat majd mintegy 300 millió dollár adósságtól, miközben  részvényeit kivezetik a tőzsdéről. A gyakorlatban tehát egy ún. debt-for-equity swap  tranzakcióról beszélhetünk majd, melynek keretében a részvénytulajdonosok  SFX kötvénytulajdonosokká válnak majd, egy meghatározott folyamat szerint, meghatározott átváltási arány alapján. Az átváltás eredményeképpen az  SFX mintegy 115 millió dollárhoz juthatna annak érdekében, hogy működését finanszírozni tudja, immáron új vezetővel.

Ugyanaz kétszer nem sikerülhet- Az SFX  zavaros története

Az SFX-et a 90-es években alapított meg RoberT F.X Silvermann, azzal a céllal, hogy a helyi kis koncertszervezők egy hálózatba szerveződve nemzeti szintű koncerthálózatot adjanak ki. 200-ben Sillvermann eladta a céget a Clear Chanell-nek, amely aztán 2005-ben a Live Nation vásárolt meg.

Silvermann aztán 201-ben az elektronikus zenére és az elektronikus zenei fesztiválok kapcsán egyre erősödő érdeklődésre alapozva újraélesztett az SFX-et, amely ugyanazon az elven működött, mint elődje, csak immáron elektronikus zenei promóterekre koncentrálva.

A terjeszkedést hamar és nagy tempóban kezdte meg a cég , és így lett közvetve olyan fesztiválok szervezője, mint a Tomorrowland, az Electric Zoo, a Stereosonic, Voodoo Experience, Rock in Rio illetve 2013óta a Beatport.

A cég 2013 nyarán, látványos körülmények között lépett a New Yorki tőzsdére, hogy aztán alig másfél év elteltével 2015 februárban Silvermann jelezze, hogy a cég tőzsdéről való kivezetését tervezi.

Ez a kivezetési folyamat akadt meg tavaly nyáron, miközben a cég pénzügyi mutató roppant kedvezőtlenre fordultak. A bevételek csökkennek, mégha nem is drámai mértékben ( 2%-al, éves alapon) a szabad cash flow ellenben egy év alatt a harmadára zsugorodott.

Az igazi problémát pedig pontosan a cash flow jelenti. Az SFX-nek a Barclays bankkal volt hitelmegállapodása, amelyet azonban a bank a nyár folyamán felmondott. A cash flow igény közben nem csökkent, csökken, Silvermann pedig nem  volt képes a cég finanszírozására, így az SFX részvények pillanatok alatt  a nullával lettek egyenértékűek, a befektetők pedig menekítették pénzüket, márha tudták...

 

A csődvédelemhez kapcsolódó átalakulási folyamat részeként a tervek szerint legkésőbb május elején aukciós formában értékesíti majd  egyik legértékesebb  portfoliótagját, a Beatportot.   A csődvédelemhez beadott  papírok alapján 24(!) résztvevő fejezte ki érdeklődési szándékát a vezető elektronikus zenei szolgáltató iránt,  és legtöbbjük (18) a titoktartási nyilatkozatot is aláírta.

Az ajánlatok felbontása és a licit kezdete április 28, május 5-én pedig már győztest is tervez hirdeti a bíróság. Érdeklődőben  nincsen hiány és ez nem meglepő! Az egyre élesedő streaming piaci versenyben, ahol egyre inkább csak a nagy szereplők tudnak életben maradni és ahol a növekedési lehetőségek  egyre korlátozottabbak,  egy Beatport méretű szereplő igen jó fogás lehet!  Különösen annak ismeretében, hogy a  Beatport,  tavaly tavasszal ingyenes streaming szolgáltatással lépett piacra,  és a Spotify-al közösen elektronikus zene központját szeretnék közösen létrehozni, exkluzív tartalmakkal illetve, hogy legnagyobb vetélytársa a Ministry of Sound is aktivizálta magát hosszú idő után. Hogy ezek után a Spotify lesz-e a vevő? Ne lepődjünk meg, de azon se, hogyha egy pénzügyi befektető vásárolja meg annak érdekében, hogy felfuttassa és aztán még magasabb áron értékesítse..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr928442534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása