Free Music!

Új fejezetéhez érkezett az európai streaming piaci harc

2016. szeptember 04. - Pléh Dániel

Jövő héten érkezik az Apple már-már hagyományosnak mondható őszi bejelentése, amelyről szinte biztosan kijelenthető, hogy ezúttal zenei téren nem  várhat érdemi bejelentés. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem várhatóak  komoly fejlemények a közeljövőben az Apple Music kapcsán, csak azt nem az Apple jelentette be…

apple_music_platforms_1.jpg

Az Apple eddig az Apple Music kapcsán nem követte a vetélytársai által előszeretettel alkalmazott előfizetési technikát, azaz, hogy telekommunikációs cégekkel együttműködve, azok előfizetői csomagjaiba csomagolva teszi elérhetővé szolgáltatását.

A módszer egyszerre  izgalmas és veszélyes ugyanakkor, erre a  Deezer példája a legjobb. A francia cég világméretű terjeszkedésének jelentős részét ilyen telco megállapodások révén biztosította, hogy aztán tervezett tőzsdére lépése kapcsán kiderüljön, hogy a megállapodások bevételt igen, aktív felhasználókat azonban nem nagyon termeltek, így a Deezer addig igen  impozáns előfizető számai is hirtelen megrendültek és lecsökkentek.

A piacvezető Spotify is él a telco megállapodások adta lehetőségekkel, de  pontosan a Deezer tavalyi fiaskója után sokkal óvatosabban és sokkal inkább fókuszál arra, hogy alanyi jogon szerezzen előfizetőket

Az Apple nem véletlenül nem élt ezzel az eszközzel. Egyrészt a kezében volt és van egy sokkal  erőteljesebb eszköz: az iPhone és az összes többi iOS eszköz és azok sok százmilliós felhasználói bázisa.

ee_apple_music.jpg

A streaming előfizetőkért folyó egyre ádázabb harc ugyanis lassan de biztosan minden szabályt, tradíciót felülír. Ennek részeként lett elérhető Androidon is az Apple Music, és ennek a következménye az is, hogy  idén ősszel várhatóan sorozatban jelenti majd be az Apple a telco cégekkel  a megállapodásait, melyek keretében az Apple Music fél évig ingyenesen elérhető lesz bizonyos tarifák esetében.

A listát az angol  operátor, az EE nyitotta  meg, amely szeptember 1-től 6 hónapnyi Apple Music előfizetést ajándékoz új előfizetői számára.  Önmagában ez a hír is érdekes ( lenne) hiszen a világ harmadik legnagyobb zenei piacán,  egymással tartalmi ajánlatokkal is nagyon keményen  küzdő telekommunikációs cégekről van szó, ahol az EE egyértelműen a Vodafone- Spotify együttműkődést szeretné gyengíteni.

dt_apple_music.png

Az atombombát azonban a Deutsche Telekom dobta le tegnap a berlinben megrendezett IFA kiállításon, ahol bejelentette, hogy a Németországban az EE-hez hasonlóan a DT ügyfelek is 6 hónapig ingyen élvezhetik majd az Apple streaming zenei szolgáltatását.

A német  távközlési óriással való megállapodás fontos lépés lehet Tim Cook cége számára svéd vetélytársának üldözésben, hiszen megnyithatja az utat, további  Deutsche Telekom  országokban való megállapodásokhoz. Olyan megállapodásokhoz, ahol jelenleg a partner a Spotify, azaz az Apple duplán nyerhet  velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3811654324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása