Free Music!

Mostantól saját mixeket is feltölthetünk a Spotify-ba és az Apple Music-ba

2016. október 22. - Pléh Dániel

Az elektronikus zenei szkénának a digitális vetületét ( a mainstream részét legalább is) az elmúlt években két cég, a Beatport és a Soundcloud uralta. A beatport alapvetően  a lá carte áruházának köszönhetően, a Soundcloud pedig a Dj-ék és a rajongók közötti  közösség- szerűség megteremtése által.

dubset.png

Abban a végtelenül kiélezett streaming piaci versenyben ugyanakkor, amiben 2016-ban vagyunk, nem meglepő,hogy egyetlen egy piaci szereplő sem szeretne egy kifejezett szegmenst elengedni és a másik  kizárólagos teritóriumának hagyni. Éppen elég problémát jelent az, hogy az exkluzív tartalmakat bizony úgy tűnik, a TIDAL utalja!

Az Apple már 2014-ben is mutatott némi( bár abszolút nem hivatalos) érdeklődést az elektronikus zenei  szkéna iránt, igazán azonban idén tavasszal gyújtotta be a rakétákat ezen a területen(is),  legnagyobb vetélytársa a Spotify pedig a Beatport-al való szoros együttműködésben látta a szegmens megszólításának lehetőségét.

És ugyan a két cég vérre menő ellenség a piacon, mégis akkor, amikor egy vetélytárs megsemmisítéséről van szó, meglepő összhangban képesek cselekedni..Mindkét cég ugyanis szinte egy időben állapodott meg a Dubset Media-val hogy aztán most, ugyancsak szinte egy időben és érdekes ódon a Spotify-Soundcloud akvizícióhoz időben igen közel kezdjenek el megjelenni  maguk a mixek a szolgáltatásokban.

A DJ mixek zavaros világa

Egy átlagos Dj mix közel 600 jogtulajdonos tartalmát érintheti , hiszen 25-30 dalt tartalmazhat, amelyek 20-30 jogtulajdonoshoz tartozhatnak. Ezt a borzalmasan maga számot képes kezelni a Dubset annak köszönhetően, hogy mintegy 1410 jogtulajdonossal áll kapcsolatban.

A cég MixBank nevű megoldása segítségével az egyes mixeken, azokból 3-5 másodperces részleteket kivéve , azokat összevetve a Gracenote adatbázisával meg tudja állapítani , mik a lehetséges találatok az adatbázisból és ebből következően melyik dalért ki az, aki jogosult bármilyen jellegű díjra.

Ahhoz persze, hogy mindez megbízható legyen, az adatbázisba való bekerülési folyamatnak végtelenül pontosnak és precíznek kell lennie. Ennek érdekében minden az adatbázisba ajánlott mix esetében az különböző ellenőrző és analitikus lépéseken kell keresztül menjen, és csak ezek után következik a jogtulajdonosok ellenőrzési lehetősége és csak azt követően van a publikálónak lehetősége arra, hogy a mixet elérhetővé is tegye!

Az adatbázis és az algoritmus tökéletes működéséhez ugyanakkor szükség van egy másik, jóval bonyolultabb eszközökre is, amely a MixScan névre hallgat és amely a Dj mixek –et képes számokra bontani, hogy aztán azok beazonosíthatóak legyenek.

A Dubset mindezek alapján tulajdonképpen ugyanúgy működik együtt a szolgáltatásokkal, mint egy digitális disztribútor. A szolgáltatás nekik fizet, ők pedig a saját algoritmusok alapján meghatározzák ki és mennyi bevételre jogosult.

Mert mit is jelent a megállapodás valójában? Sok tekintetben leegyszerűsítve azt, hogy mostantól DJ mixek illetve saját feltöltésű mixek is elérhetőek lesznek, mind az Apple Music, mind a Spotify berkein belül.  Egyelőre azonban még csak egyedi dalokat lehet feltölteni, de a Spotify megerősítette, hogy a közeljövőben ez változni fog és lehetőség lesz több dalból álló mixek illetve professzionális DJ mixek feltöltésére is.

remixes-on-spotify.png

Az Apple számára ez a lépés azért fontos, mert egy kicsi, de nagyon fontos szegmensbe teszi be a lábát, tulajdonképpen a legjobbkor ,s roppant elegáns módon. A Spotify esete sokkal pikánsabb, hiszen ezzel az új funkcióval lényegében a Soundcloud lényegét  teszik funkcionális szinten a Spotify részévé, ami akkor, amikor a hírek szerint a két cég valóban tárgyal egy esetleges akvizícióról, azt alapjaiban változtathatja meg és csökkentheti drasztikusan a Soundcloud értékét.

De mégha nem is jön létre az akvizíció, akkor is a fő kérdés ezentúl az lesz, hogy mi az erősebb: egy már meglevő közösség, egy népszerű, de sokat kritizált szolgáltatással vagy a nagy nevű mainstream stremaing szolgáltatásokhoz hozzáadott  új funkció? Azaz magát az elektronikus zenei közösséget képes lesz-e aktivizálni  a két szolgáltató és átcsábítani magukhoz az elektronikus zene rajongókat és DJ-let vagy azok továbbra is megmaradnak a Soundcloud-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7311782575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása