Free Music!

Vége a Spotify videós álmainak

2016. november 02. - Pléh Dániel

Alig telt el fél év azóta, hogy idén májusban a Spotify bejelentette, hogy innentől fogva többet már nem egyszerűen csak streaming zenei szolgáltatás lesz.  A svéd cég  ugyanis a tavasszal videótartalmakkal ( zenei+szórakoztató) bővítette szolgáltatását. A Spotify végül  olyan komoly tévétársaságokat  és médiacégeket győzött meg ,mint az NBC, a Universal, a Fox a Viacom illetve a Vice annak érdekében, hogy adják tartalmaikat az induló szolgáltatáshoz.

A Spotify teljesen egyértelmű célok mentén lépte meg mindezt: vetélytársai közül egyre többen kínálnak valamilyen formában videó tartalmakat. A TIDAL exkluzív videóklipeket, koncerteket, a Google prémium Youtube videótartalmakhoz való hozzáférést, azaz jelenleg a videó tartalmak eléréshez nem hogy el kell hagyni a Spotify-t, hanem a vetélytársakhoz kell vándorolni…spotify_video_1.jpg

Az idestova fél éve béta státuszban, de publikusan elérhető szolgáltatás azonban a jelek szerint hatalmas kudarc! Meg nem erődtett hírek szerint azokban az országokban ahol elérhető volt a Spotify videó megoldása, alig regisztráltak forgalmat, annak ellenére, hogy ezen időszak alatt a svéd cég  a nyáron 12 saját gyártású sorozattal is  megjelent.

A cégtől kiszivárgott információk alapján ezt az irányt nem is tervezik feladni, ugyanakkor a drága (  közel 60 millió dollárt költöttek a videótartalmakra) partnerektől származó videók a jövőben kikerülnek a fókuszból, a partneri szerződések nagy részét felmondják  és csak a saját gyártás marad.

spotify-video-partners_1.jpg

A videó tartalmak szolgáltatás sok szempontból logikus lépés  (ahogyan azt fentebb írtuk is ( a vetélytársak már rendelkeznek ilyen ajánlatokkal, jól monetizálható tartalomról van szó, azt azonban egyelőre még senki nem tudja, miként reagálnak a fogyasztók arra, hogyha egy streaming szolgáltató hirtelen ebbe az irányba kezd el terjeszkedni. 

A Spotify példája alapján  abszolút nem pozitívan. Ami intő jel lehet a többi, saját gyártású tartalom irányába tapogatozó streaming szolgáltatás számára is. S hogy ki nyerhet a Spotify videó platformjának bukásán? Egyértelműen a Youtube.   Hiszen az ő esetükben mintahogyan azt a számok is mutatják, az internetezők elfogadták a különböző tartalomtípusok egymás mellettiségét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3511844797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása