Free Music!

Feleannyi Apple Music mint Spotify előfizető

2016. december 10. - Pléh Dániel

Idén év elején, alig fél évvel az indulása után érte el az Apple streaming szolgáltatása, az Apple Music a 10 millió felhasználós határt. Akkor azt írtuk, hogy az Apple,  havi, nagyságrendileg 1 millió fővel való bázis növekedése rövid távon nem valószínű, hogy elég lesz a nagy vetélytárs Spotify megelőzéséhez.  Hiába növekedett ugyanis  igen meredeken az Apple Music használók száma, az Apple Music növekedési üteme lényegében párhuzamos volt a Spotify-éval, ami egyben azt is jelenti, hogy a Spotify minden hónapban több előfizetőt adott hozzá a bázisához, mint az Apple.

spotify_vs_applemusic.jpg

Az év vége felé közeledve újabb mágikus határt ért el az Apple szolgáltatása. Immáron 20 millióan fizetnek elő az Apple Music-ra! A kérdés természetesen ismételten adja magát: hogyan viszonyul mindez a Spotify növekedéséhez?

A választ azonban már messze nem ennyire egyértelmű. Ha azt vesszük alapul, hogy a svéd cégnek hét évbe tellett, amíg elérte a 20 millió előfizeti tábort, akkor az, hogy az Apple mindezt alig másfél év alatt tette meg, egyértelműen kirajzolva ki van jobb pozícióban.

spotify-apple_music_v2_1.jpg

Ha azonban azt vesszük figyelembe, hogy ugyanazon időszak alatt milyen meredeken növekedett a két szolgáltatás, akkor már messze nem ilyen egyértelmű a kép. Az elmúlt 18 hónapban ( ami alatt az Apple 20 millió előfizetővel gyarapodott) a Spotify is pontosan ilyen mértékben volt képes növekedni.

A verseny tehát ebben az értelemben nem dőlt el  és még egy ideig nem is fog, ha a Spotify növekedési üteme képes tartani a tempót az Apple-éval. Ami ellenben eldőlni látszik az az, hogy hamarosan ez a két  szolgáltató külön versenyt vívhat majd az első helyért, a többiek pedig csak a dobogó harmadik fokáért küzdhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3712031845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása