Free Music!

Minden amit Beats Radio-ról tudni akartál

2017. február 25. - Pléh Dániel

Az Apple Music indulásakor, a sikerhez vezető legfontosabb tényezők között említettük , hogy az Apple Music nemzetközi terjeszkedése gyorsan haladjon és az Apple a lehető leggyorsabban és legerőteljesebben legyen képes terjeszteni azt a fajta zenemegismerési  elképzelést, amit az Apple Music képvisel és amiben a Beats Radio kulcsszerepet játszik.

apple_music_beats1_1.jpg

Önmagában a rádió központba helyezése okos ötlet, lássuk, hogy ezzel amúgy az Apple nem tesz mást, mint az ingyenesen elérhető zeneelérés kérdését oldja meg egy huszárvágással. Amely huszárvágással egy mozdulattal vissza is próbál repíteni minket a 70-es évekbe, amikor a lineáris, broadcast jellegű rádiózás a csúcson volt. Iovine és társai a szakemberek által kiválasztott tartalmakon alapuló rádióval nem mást mondanak, minthogy majd ők definiálják, ki milyen zenét szeressen

Nem véletlen, hogy  az Apple terveiben a Beats Radio annak ellenére játszik kulcsszerepet, hogy alap üzleti modellje sok mindennek mondható, csak modernnek nem.  A gyakorlatban a Beats Radio mégis innovatív, akár ha azt vesszük, hogy valóban globális rádióról beszélünk, akár ha a műsorstruktúráját vesszük alapul vagy azt, hogy egy valóban interaktív rádiót szeretne az Apple építeni.

Ezen a szintéren próbál nyeri a Beats Radio

 Az Apple a Beats 1-al ugyanis olyan nagyágyúkkal ( is) verseng, mint a Pandora, vagy az iHeart Radio.( márha persze a nem csupán lineáris rádióként i sugárzású adókról beszélünk, beszélnénk

pandora_android.jpgPandora: A Pandora szűk egy évized alatt az on-demand rádiók megkérdőjelezhetetlen piacvezetőjévé vált.  Sikere alapvetően nem a nagy zenei adatbázisnak, hanem a music Genom projekt névre hallgató meta-adat projektnek és az annak köszönhető pontos ajánlási  algoritmusának köszönhető. Hazai pályán a Pandora nehezen tűnik verhetőnek…Más kérdés, hogy ahhoz, hogy a Pandora ne csupán rádió legyen, a kaliforniai cégnek is komplex és  kockázatos lépéseket kell tennie.

iheartradio_icon.pngiHeart Radio: Az iHeart Radio a Panora árnyékában, megannyi problémával küzdve,  kezd egyre meghatározóbb szereplő lenni, ( immáron 70 millió regisztrált felhasználóval)  egyelőre  elsősorban az Egyesült Államokban.

 

itunes-radio-logo.jpgiTunes radio: Az, hogy a Pandora hazai pályán mennyire nehezen verhető, az Apple saját bőrén érezhette meg. A 2014-ben, nem titkoltan a Pandora ellen létrehozott iTunes Radio  az Apple ritka, nagy kudarcainak egyike és plasztikusan mutatta meg, hogy  az Appl név és egy már létező szolgálati modell másolása nem feltétlenül vezet sikere.

 

lastfm_icon.jpgLast.fm: Az, hogy a Beat Radio Európában is meghatározó lehet, alapvetően annak köszönhető, hogy  a Pandora-val egy idős, és az európai zenei piacokat a streaming szolgáltatások megjelenése előtt uraló Last.Fm új tulajdonosa, a CBS szorításban lényegében megszűnt.

 

Mindezek alapján inkább az volt meglepő, hogy a Beats 1 Radio  csak olyan lassan terjeszkedett az igazi világuralom felé, mintahogyan. Ettől még tény, miden különösebb bejelentés nélkül, mostantól a Beats Radio immáron  Magyarországon is elérhető! Azaz itthon is élvezhetjük majd a 3 városból, Los Angelesből, New Yorkból valamint Londonból sugárzott félig hagyományos, félig webes rádiót.  A rádió arca Zane Lowe Los Angelesből, , de csatlakozik majd hozzá bro Darden in New York-ban és Julie Adenuga London-ból.

A Beats  radio titkai

Első hallásra a Beats radio-val valami totális őrültséggel próbálkozik az Apple: az egyre gyarapodó on-demand szolgáltatások korában egy alapvetően lineáris szolgáltatással próbálkozik a piacon.

A Beats Radio ugyanis egy lineáris rádió, benne igazi rádióipari nagyágyúkkal, mint műsorvezetőkkel. Természetesen az Apple akkora hibát nem követne el, hogy ne próbálná meg kihasználni annak az előnyét, hogy ez a bizonyos lineáris rádió egy mobilalkalmazáson  és magán az Apple Music platformon belül van.

beats_radio.jpg

Mindez azt jelenti, hogy  minden a DJ-k által lejátszott dal esetében megtalálhatjuk a legfontosabb interaktív funkciókat, azaz indíthatunk az adott dallal magunk rádiót, letölthetjük/ megvásárolhatjuk azt a dalt, vagy  az Apple Music-on belül  lejátszási listáinkhoz adhatjuk.

 Maga a Beats Radio fő adója, a Beats 1  ingyenes, ugyanakkor a többi, tematikus adó hallgatásához már  Apple Music előfizetés szükséges hozzá. 

Ugyan az eredeti elképzelés az volt, hogy a Beats Radio mindenhol ugyanazt a műsorkínálatot nyújtja majd, ez a valóságban nem feltétlenül igaz. Az immáron nálunk, Magyországon is leérhető verzió kínálata például (sajnos) érezhetően szűkösebb., mint a tavaly nyáron elindult tengerentúli verzióé-.

beats_radio_hun.jpg

 

A Beats Radio fontossága két dologban lelhető fel. Az egyik, amit már az előbbiekben említettünk:  ez a rádió hivatott azt bemutatni, hogy az Apple hogyan is képzeli el a zenemegismerést. A gépekkel szemben emberek által működtetve, vezérelve. Másodsorban pedig a Beats Radio nemzetközi terjeszkedésével az Apple próbál az első, világ szinten is elérhető  digitális rádiószolgáltatássá válni, amely nem mellesleg szorosan kapcsolódik a streaming szolgáltatáshoz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3712264916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása