Free Music!

Minden második tengerentúli streaming használó az Amazon szolgáltatását használja

2017. február 27. - Pléh Dániel

Az Amazon zenei szolgáltatásának, szolgáltatásainak megítélése nem egyszerű, hiszen a cég notóriusan ritkán közül  felhasználó számokat és ha tetszik is, azok maximum a felhasználószám növekedéséről szólnak, nem abszolút számokról.

Éppen ezért  bírnak fokozott jelentőséggel a különböző piackutató cégek által végzett kutatások. Ezek alapján ugyanis hiába nem szerepel az Amazon Music a hivatalos  streaming piaci szereplők felsorolásban, könnyen elképzelhető, hogy közben az egyik, ha nem a legmeghatározóbb szereplő!

amazon-prime-music-hero.jpg

A legfrissebb kutatás, a zeneipari téren amúgy is aktív Park Associates-től érkezett. A piackutató cég tavalyi kutatását megismételve, a tengerentúl szélessávú interneteléréssel rendelkező háztartások streaming szolgáltatások terén meglevő fogyasztását vizsgálta.

park_usastreaming-2016.jpgAmint látható, az Amazon már 2015-ben is piacvezető volt –az akkor még egyedüli szolgáltatásként elérhető, korlátozott élményt nyújtó Amazon Prime Music-kal- 2016-ban azonban brutálisan, 50%-al növekedve immáron  minden hetedik tengerentúli szélessávú interneteléréssel rendelkező háztartásban jelen van, mai nem kevesebbet jelenthet, mint hogy minden második tengerentúli streaming előfizető Amazon  Prim Music előfizető.

A Park kimutatása alapján a Spotify is szépen növekedett, megközelítve az Amazon-t, 4-ről 7%-ra növelte részesedését a tengerentúli internettel rendelkező háztartásokban.  A Pandora előfizetéses  rádiója- amely reklámmentességet kínál-t kis mértékben csökkent , mai jól mutatja,. Mennyire szüksége van a rádiópiacon amúgy vezető Pandora-nak egy valódi streaming szolgáltatásra.

Az Apple illetve a Youtube streaming szolgáltatása is szépen nőtt, de összességében jelentősen elmaradnak mind az Amazontól, mind a Spotify-tól, illetve az Apple kapcsán kijelenthető, hogy az Apple Music  meredek növekedése nem a tengerentúlon, hanem a világ többi részén zajlik.

A nehézség a piackutató cég adatainak értelmezésével az, hogy egyrészt háztartásokkal számol, másrészt pedig csak növekedési adatokat tett közzé. Ennek ellenére fontos támpontokat ad.

Amennyiben igaznak vesszük azt, hogy  mintegy 100 millió szélessávú internet eléréssel rendelkező háztartás van az Egyesült Államokban, melyeknek a harmada fizet elő valamilyen  streaming szolgáltatásra, ez azt jelenti, hogy mintegy 33-35 millió  streaming előfizető származik a tengerentúlról. Ennek a bázisnak pedig közel a fele az Amazon előfizetője.

Ezt a gondolat menetet folytatva látható, hogy az Apple Music és a Spotify meglepően ugyanazon a pályán focizik, mindkettő most alapvetően  nem amerikai előfizetők bevonásából növekszik. Kifejezetten meglepő adat, hogy a Park Associates mutatói alapján kettőjüknek együtt is alig több, mint 10 millió tengerentúli előfizetője van….

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2312272249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása