Free Music!

Tényleg a csőd határára sodródhat a TIDAL

2018. január 19. - Pléh Dániel

A TIDAL-ról már több alkalommal kijelentettük, hogy óriási bajban van és közel lehet a végzet, azaz a csőd. Legutób 2016 végén irtuk ezt, akkor az előző év üzemi eredményére hivatkozva  irtuk azt, hogy Jay-Z streaming szolgáltatásánka, ha nem is napjai, de a hónapjai meg vannak számlálva.

tidal_mobile.jpg

Nem igy történt, sőt nyjából egy évvel ezelőtt  az amerikai távközlési óriás, a  SPRINT és Jay-Z közösen bejelentették, hogy az előbbi 30%-os részesedést vásárolt a TIDAL-ban. Az egyharmadnyi részesedés ára a hírek szerint 200 millió dollár volt ( ezzel  600 millió dollárra értékelve Jay-Z szerelem-szolgáltatását) igy a tavalyi év során meglepő is let volna, amennyiben pénzügyi gondokról hallunk.

A mostani hir(?)  ismételten a 2016-os forrásból, a norvég Dagens Næringsliv újságtól származik. ( a norvég lapok, a TIDAl norvég kötődése miatt szeretik követni és elemezni a cég sorsát)   A norvég  újság információi szerint a TIDAl 2016-ban is veszteséges maradt , a SPRINT akvizició kapcsán pedig az újság szerint a TIDAl azt jelezte, hogy  200 millió dollár 12-18 hónapra elegendő  működés finanszirozásához.

Elkelt a TIDAL

A TIDAL-t itt, blogunk hasábjain a tavalyi év során legalább két alkalommal már eltemettük, amikor pedig nem a szolgáltatás végéről írtunk, akkor a fő téma azt volt, ki lesz a vásárló. Felmerült a Samsung, majd később az Apple neve is. Olyannyira, hogy a 2017-es év lehetséges eseményeit taglaló...

 

A kettő persze nem feltétlenül kapcsolható össze. Azaz attól, hogy a TIDAl veszteséges, nem biztos, hogy következik, hogy hónapokon belül csődbe juthat. Az ellenben igaz és  cég hosszú távú kilátásait fundamentiálsan befolyásolhatja, hogy minden jel szerint Jay-Z vállalkozása véglegesen lemaradóban van a streaming piacot egyre erőteljesebben uraló Apple- Amazon duótól  illetve a piacvezető svéd Spotify-tól. Az elmúlt 2 év akvizciós hulláma alapján mindegy pedig nem túl sok jót jelez előre...

Bár  ha abba gondolunk bele, hogy a TIDAL 4 millió előfizetőjét, az Apple a Jay-Z által fizetett összeget alapul véve 450-480 millió dolláros áron szerezhetné meg, ami még a vásárló kiléte miatti prémiummal együtt sem valószínű, hogy meghaladná az 1 milliárd dollárt, ami pedig az Apple számára aprópénz. Márcsak az a kérdés, hogy az Apple-t még mindig érdekli-e a TIDAL?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3513504023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása