Free Music!

Megduplázta előfizetői számát az Amazon streaming szolgáltatása

2018. április 20. - Pléh Dániel

A digitális zenei streaming piaci erősen értékelése egyre nehezebbé válik, alapvetően egyetlen, ámde annál fontosabb ok miatt:  A meghatározó szereplők egyre nagyobb hányada tartja mély titokban azt, hogy hányan használják szolgáltatását.

amazon-cloud-music.jpg

Pontosan ezért kell nagyon megbecsülni az olyan pillanatokat, mint amely a  Billboard-nak megadatott pár héttel ezelőtt és amely során Steve Boom az Amazon Musicért felelős vezérigazgató- helyettes részleteket is elárult arról, hogyan is teljesit a szolgáltatás illetve, arról, milyen elvek mentén is fejlesztette, fejleszti az Amazon zenei ajánlatát.

Az utóbbi kapcsán talán a legérdekesebb és feljegyzésre méltó az, hogy most először hangzott el maga az Amazon részéről, az, hogy streaming zenei szolgáltatásaik stratégiájának kialakitásakor  kifjezetten céljuk volt, hogy a többi szabványos streaming szolgáltatáshoz képest mást, eltérőt nyújtsanak.

Más jellegű szolgáltatásásokat akartak nyújtani már a kezdetektől fogva, és pontosan emiatt építették fel úgy és abban a sorrenden az Amazon  streaming zenei univerzumot ahogy. Ezért jelent meg elsőként az Amazon Prime kiegészitéseként a sok tekintetben korlátozott szolgáltatást nyújtó , azonban ingyens Amazon Prime Music, majd pedig később az Amazon Music Unlimited és annak intelligenes asszisztensekre optimalizált, olcsóbb verziója.

Ez utóbbi nem véletlen vagy nem csupán egy kísérlet, mint ahogy Boom szavaiból kiderült. A többi vetélytárssal ellentétben az Amazon a smart speaker és asszisztensek piacát a streaming piacon nem egy majdani lehetőségként, hanem egy jelenbeli értékelhető keresletként közelítette meg.Mindez pedig kifizetődött, ez teljesen egyértelmű!

 

Megállíthatatlan az Amazon növekedése

A streaming piaci versenyről rengeteget írtunk, írunk mi is itt a blogban, de alapvetően az első két helyezett egyre ádázabb küzdelméről. A piac azonban ennél jóval komplexebb, egyrészt a sokak által lesajnált, mégis óriási táborral rendelkező ázsiai szolgáltatók, másrészt pedig a sok tekintetben...

Mert ugyan számadatokat nem közölt az Amazon (becslések majd később) azt azonban bejelentette, hogy az elmúlt 6 hónap során, több, mint megkétszereződött  streaming zenei szolgáltatásainak felhasználóbázisa! Mindennek pedig két fundamentális oka van: Az egyik magának az Amazon Prime-nak a terjeszkedése és meredek növekedése, a másik pedig pontosan a fent említett tény,azaz  az Amazon Alexa Smart  home asszisztensének terjedése.

Mindez érezhetően alakítja  az Amazon zenei szolgáltatásainak felhasználói bázisának  felépítését is! Amely sokkal inkább hasonlít a tradicionális zenekedvelőkhöz, mint a mobil centrikus, inkább fiatalokból álló streaming szolgáltatások felhasználói bázisához.  Boom is megerősített, hogy az Amazon streaming portfoliójának használói inkább új streaming felhasználók.  Ennek (is) köszönhető, hogy például a country dalok lejátszási száma két és félszerese a többi streaming szolgáltatásaban megszokott átlagnak...

Hogy mégis menyi az annyi, azaz hány felhasználója lehet az Amazon streaming szolgáltatásainak? Sok becsléssel, nem kevés feltételezéssel,  de  megpróbálunk adni egy tippet rá!

A  kiindulási alapot maga az Amazon bejelentése adja, amely úgy fogalmaz, hogy ’’több tizmillió fehasnáója van immáron a cég streaming univerzumának. Ez ugye 20 millió felhasználót legalább feltételez, amit altámasztanak  tavaly év végi  piackutatási adatok is. Feltételezve továbbá azt is, hogy a két időpont között nagyjából egyenletesen növekedett  az Amazon streaming portfolió, azt jelenti, hogy havi nagyjából 400 ezer új felhasználóval kalkulálhatunk, amit alkalmazva a ide év hátralevő részére, 24 mililó Amazon streaming előfizetőt kapunk!   

Sok? Kevés? Annyiban biztosan kevés, hogy ha nem történik nagy változás, akkor az Amazon 2018 végén is meseze elmarad majd a piacvezető Spotify- Apple Music párostól.  De persze azt is jelenti, hogy messze-messze megelőzi majd – jelen tudásunk szerint- az összes nyugati streaming szolgáltatást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4413803924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása