Free Music!

Ismét kulcs szerepe lehet a zenének az Apple életében

2018. május 15. - Pléh Dániel

Arról lehet vitatkozni, hogy az Apple-t hardver, szoftver  vagy esetleg valamilyen más fókuszú cégnek tekintjük.  Az Apple s változó fókuszának köszönhetően a digitális zene és zenei szolgáltatások szerepe is változott a cég életében , több alkalommal is.

Apple-Logos.jpg

apple_revenues_2018.jpgA 2000-es évek közepén, amikor az Apple lényegében megteremtette a legális zeneletöltést, az Apple számára a tartalom hosszú éveken át kulcsfontosságú volt. 2004 és 2010-11 között az iTunes nem csupán a digitális, hanem lényegében a teljes zenefogyasztást  dominálta és átalakította. Így a digitális zene sokáig egy végtelenül egyszerű, egy ismeretlenes egyenlet volt Cupertinoban. A tartalombevételek akkor sem képezték az Apple  rakétaszerűen növekvő bevételeinek nagyon nagy hányadát. De mindez 2011 után  végképp csökkenésnek indult, amikor is az iTunes bevételek, ha lassan ,de biztosan elkezdtek csökkenni. Ennek megfelelően a zene is  háttérbe szorult az Apple vezetők fejében, hogy aztán a Beats Music akvizícióján, a nem túl sikeres (..) Apple Radio-n át eljusson az Apple Music-ig.  

2011 óta azonban maga az Apple, mint cég is sokat változott. bevételinek továbbra is meghatározója a hardver, egész pontosan az iPhone különböző verziói, azonban meredeken emelkednek a szolgáltatásokból származó bevételek is!   Amelybe persze beletartozik az Apple Music-on felül az iTunes zeneáruház, a videó letöltések, és persze maga az App Store is!

apple_servicerev_20128.jpgA trend olyannyira erős, hogy  egyre több és több elemző pedzegeti, hogy a szolgáltatások lehetnek majd az a terület, ami megmentheti az Apple-t ( majd akkor)  amikor az iPhone eladások tényleg elkezdenek hanyatlani.

A zene  jelenleg ebből a legutóbbi évben 31 milliárd dollárt termelő területből ( zárójelben jegyezzük meg, hogy ha különálló cég lenne, akkor  Fortune 100-as cég lenne az Apple szolgáltatási üzletága )   csupán  annak 15%-át t kitevő  részt tesz ki, de  ez  a jövőben jó eséllyel változni fog, több okból is!

 

 1. A High-end zenei szegmens felé kacsingat az Apple

Az Apple annak ellenére sem volt az audiofilek kedvencének mondható, hogy a Beats  felvásárlása révén  ( bár ezt sokan hajlamosak elfelejteni) egy fülhallgató márka is a tulajdonába került.

A Homepod már  eleve egy ebbe az irányba való elmozdulást ( vagy inkább nyitást)  sejtet és valljuk be, az Apple számára nem lenne idegen, hogy  magas minőségű, de roppant drága termékkel szolgáljon ki egy piaci szegmenst. Ezt támasztja alá az a Bloomberg által megszelőztetett információ, amely szerint az Apple egy saját márkás, igazi high-end fülhallgatón dolgozik, amely a piacvezető Bose-nak és magának a Beats-nek is vetélytársa lehetne.

2. A Homepod növekvő szerepe

Azt, hogy az otthon , intelligens asszisztenseknek mekkora szerep is lehet a digitális zene következő időszakában, itthon, sok tekintetben elszigetelve ezektől a nagyszerű eszközöktől talán fel sem ismerjük.  Az Amazon digitális zenei sikerei azonban rámutattak arra, hogy igenis ez lehet a növekedés egyik kulcs területe.

apple-homepod.jpg

Ezek az asszisztensek pedig az otthon uralmáért folytatott harc eszközei ( is) lesznek, így az biztos, hogy az Apple nem engedheti majd meg magának, hogy ezen a területen ne szálljon  harcba már a kezdetektől.

A Homepod és az Apple Music pedig kéz-a kézben  járnak, már most is. A zárt platform megközelítés előrejelzi, hogy jó eséllyel más streaming szolgáltatások nem jelenhetnek majd meg  a Homepodon, azaz  egy  az Apple Music által dominált zenei platformmal ismerkedhetünk majd meg, amelynek sikerében az Apple Music-nak kulcsszerpe lehet majd!

 

Kezd meghatározó lenni az Apple Music az Apple bevételeiben

Az Apple számára a tartalom hosszú éveken át kulcsfontosságú volt. 2004 és 2010-11 között az iTunes nem csupán a digitális, hanem lényegében a teljes zenefogyasztást dominálta és átalakította. Így a digitális zene sokáig egy végtelenül egyszerű, egy ismeretlenes egyenlet volt Cupertinoban.A...

3. A frissen vásárolt titkos fegyver

Az, hogy az Apple előbb vagy utóbb integrálja majd a Shazamot az Apple Music-kal abszolút nyílt titokbak számít iparági körökben, igazából csak az időpontja és a pontos formája a kérdés.

A Shazam  ugyanis kulcs szerepet játszhat majd az Apple intelligens  és hang alapú megoldásainál  a zenei tartalmak és szolgáltatások integrálásában is.  Ez a terület az elkövetkezendő években robbanásszerű fejlődés előtt áll, és amennyiben ebben a zene nem kap megfelelő és kellően hangsúlyos helyet, akkor az  magára az Apple Music-ra is súlyos következményekkel lehet. Cupertinoban tehát virítani kell ezen a téren hamarosan valami nagyot és ennek a motorja  jó eséllyel ugyancsak a Shazam lehet majd.

4. Egy előfizetés mind felett

Régóta keringő, de eddig meg nem valósult pletyka, hogy az Apple úgy próbálná meg a hardverei iránti keresletet meg növelni, hogy szolgáltatásainak egy részét előfizetésbe csomagolva összekapcsolná azokat készülékeivel.

Mindez már csak azért is logikus lenne, hiszen az Apple szolgáltatási bevételei alapján minden  Apple készülék (1.3 milliárd darab) éves szinten 26 dollárt költ szolgáltatásokra.

Többfajta megközelítés lehetséges ugyanakkor  a leglogikusabb és leggyorsabb, valamint az Apple stratégiájában jelenleg leginkább beleillő egy zenei előfizetés bemutatása lenne.  Ezzel lépne az Apple Music véglegesen az iTunes  zeneáruház helyére.

A fent felsorolt négy stratégiai területből elképzelhető, hogy nem mindegyik esetében lesz a zene olyan hangsúlyos, mint amennyire azt most gondoljuk.  Az azonban biztos, hogy a digitális zene több évnyi tetszhalott állapot után ismét az Apple terveinek fontos szereplője lesz majd az elkövetkezendő években. Ha pedig ez csak feleannyira lesz majd forradalmi, mint anno az iTunes volt, már jól járnak majd az Apple fan zenekedvelők!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1013721908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása