Free Music!

Jövőre bezárja az Apple az iTunes zeneáruházat!

2018. május 27. - Pléh Dániel

Itt, a Muzzak oldalain, posztjaiban is több alkalommal elemeztük már, hogy a streaming mennyire markánsan  kezdi átformálni a világ zeneiparát. Bevételi szinten egyértelműen kimutatható, hogy  a zeneipari növekedés motorja a streaming és az is látható a piaci adatokból, hogy egyre több és több zenekedvelő pártol el az a lá carte letöltésektől a streaming irányába.

itunes_2015.jpg

A streaming minden más ismert zeneipari bevételi forrást felülmúl, a hajdan a digitális zenei bevételeket uraló  a lá carte, azaz egyedi letöltések pedig jelenleg a zeneipar legrosszabbul teljesítő szegmensét adja.

Ez a a folyamat pedig eljutott ad a szintig immár, hogy  a meghatározó tech és médiacégek számára  az egsye letöltő szolgáltatások illetve a felhő alapú zene tárolásra szolgáló  megoldások inkább tehernek minősülnek. Abszolút nem véletlen tehát, hogy az Alphabet a Google Play Music, az Amazon pedig az saját felhő alapú szolgáltatásának bezárása mellett döntött.

 Azóta is hosszú idő telt el, sok víz folyt le a Dunán , amióta azt írtuk itt blogunk oldalain, hogy a digitális zeneipar háromnegyede az Apple-é, egész pontosan az iTunes-é.

Ismét kulcs szerepe lehet a zenének az Apple életében

Arról lehet vitatkozni, hogy az Apple-t hardver, szoftver vagy esetleg valamilyen más fókuszú cégnek tekintjük. Az Apple s változó fókuszának köszönhetően a digitális zene és zenei szolgáltatások szerepe is változott a cég életében , több alkalommal is. A 2000-es évek közepén, amikor az Apple lényegében megteremtette a legális zeneletöltést, az Apple számára a tartalom hosszú éveken át kulcsfontosságú volt.

 

Ha innen közelítjük meg, akkor teljen logikus lépésnek tűnik, az, amit a hírek szerint az Apple immáron nem is csupán fontolgat… Szinte pontosan a 2 évvel ezelőtti jóslatoknak megfelelően  a hírek szerint  jövő év elején az Apple bezárhatja ikonikus zeneáruházát, az iTunes zeneáruházat!

 

A szikár számok

Idén tavasszal beszélt először Apple alkalmazott publikusan az iTunes  Zeneáruház bezárásának lehetőségéről. Ez az Apple alkalmazott pedig nem is akárki, hanem, Jimmy Iovine, az Apple zenei vezetője volt.  

Iovine egy interjúban azt mondta, hogy az Apple addig fogja üzemeltetni zeneáruházát, amíg azt a zenekedvelők igénylik. Gumi megfogalmazás, de próbájunk kicsit utánajárni, meddig igényelhetik majd reálisan ezt a lehetőséget?

Jó alapot nyújthat, hogyha megnézzük, hogyan is alakulnak globálisan az egyedi letöltési bevételek.

alacarte_2005_2017.jpg

Amint a fenti ábrán látható, 2005-ben az iTunes  store  megnyitásával indult, majd 2013-ig folyamatosan növekedve érte el globálisan a közel 4.5 milliárd dolláros bevételi szintet, hogy aztán onnan csökkenésbe , most pedig már tulajdonképpen zuhanásba forduljon át.

Persze fontos, hogy milyen jövőbeli trend várható. A csökkenés biztosnak mondható, és  várthatóan kétszámjegyű mértékű lesz az elkövetkezendő években is. Persze a 2.4 milliárdos éves bevétel még így sem tűnik el egyik pillanatról a másikra. Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy a  mindenki által egyöntetűen halottnak ítélt  fizikai eladások globálisan még most is 5 milliárd dollár feletti bevételt termelnek. Ha innen nézzük, akkor bizony megérett az idő az egyedi letöltések kivezetésére a piacról…

 

A – jelenleg természetesen meg nem erősített- információk alapján az Apple jövő év, azaz 2019 március végén zárja majd véglegesen az iTunes Music Store-t. A bezárás ugyanakkor nem jelent majd teljes véget, ugyanis az Apple a korábbi letöltéseket a jövőben is, korlátok nélkül támogatja majd. Ez azt jelenti, hogy  lényegében csak új dalok vásárlására nem lesz lehetőség, minden korábban megvásárolt zenét a jövőben is korlátozás nélkül tudunk majd meghallgatni, másolni eszközeinkre,legyen szó MP3-akról, DRM-el védett tartalmakról vagy akár AAC fájlokól.

Az Apple DNS-ének és történetének el és le választhatatlan részét képezi az iTunes zeneáruház.  Arra tehát ne számítson senki, hogy Tim Cook vagy bármely más Apple alkalmazott látványosan bejelenti majd a zeneáruház bezárását.  Sokkal inkább egy operatív szinten megvalósuló, az Apple Music felé való felhasználói migrációra számíthatnak az iTunes használók.Szépen, finoman, lassan. De egyre határozottabban…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1813832608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása