Free Music!

Éledezőben az új menedzsment keze alatt Soundcloud

2018. június 07. - Pléh Dániel

Augusztusban lesz egy éve, hogy a Soundcloud az utolsó pillanatban, de végül megmenekült attól a szégyentől, hogy közel 150 millió felhasználóval a zsebeiben csődöt kelljen jelentsen.Ettől a berlini cég végül megmenekült, köszönhetően a korábbi VIMEO CEO és tapasztalt szórakoztatóipari szakembernek számító Kerry Trainor és az általa összekovácsolt  befektetői csoportnak.

soundcloud-mobileapp.jpg

A közelmúltban megismert 2017-re vonatkozó pénzügyi adatok persze nyilván csak mérsékelten mutatják,mutathatják még az új befektetők és vezetés céljait és eredményeit, de pozitív jelek bőven észrevehetőek bennük!   

A legfontosabb talán nem is pénzügyi jellegű, hanem az, hogy az új vezérigazgatónak,  Kerry Trainornek sikerült meggyőznie a nagy zenei kiadókat arról, hogy a Soundcloud útja és jövője nem a Spotify másolásában van!

Hanem sokkal inkább egy az előadókat fókuszba állító, a Soundcloud az audio  Youtube-ja narratívára hajazó megközelítésre, azaz lényegében a Soundcloud eredeti koncepciójához való visszatérésre. Azaz az előadók számára olyan plusz eszközöket adni, ( hallgatói információk és analitika, extra tárhely)  amely miatt azok számára megéri évi 70-100 dollárt fizetni.

Ez az alapmodell klasszikus win-win jellegű, hiszen az előadók egyre több és több zenét posztolnak miközben még fizetnek is érte.  És ennek köszönhetően vált a Soundcloud a legjelentősebb méretű zenei szolgáltatóvá (leszámítva Youtube)

A gyökerekhez való visszafordulás több szempontból is jó  megoldás lehet a berlini cég számra.  Egyrészt mert a kiadók és az előző menedzsment által megvalósított  prémium streaming szolgáltatás sehogy sem akar beindulni és népszerűvé válni. (alig 100 ezer előfizetője van..) Másodsorban pedig a Soundcloud talán ennek segítségével tudja legnagyobb előnyét, az unikális tartalmakat  legjobban saját előnyére fordítani.

Trainor elmondása alapján a 2017-es évet a Soundcloud 100 millió dollárt meghaladó árbevételt elérve zárta, míg pénzügyi helyzete minden eddiginél stabilabb, ami azt sugallhatja, hogy a Soundcloud költségei meredeken csökkenni kezdhettek az új vezetés keze alatt!

soundcloud_2010_2016.jpg

A 2016-os pénzügyi adatok- melyeket már ismerhetünk- a pozitív trendeknek még maximum csak az előjeleit mutathatták.A cég bevételei ugyan már ekkor szép növekedésnek indultak (közel 90%-al növekedtek) , azonban a költségek növekedésének megállítása  még mindig nem sikerült, ugyanis masszív 45%-os növekedést mutattak. Mindez amúgy alá is támasztja, hogy a berlini cég valóban megállíthatatlanul zakatolt a csőd felé ,amely az új befektetők segítsége és befektetése nélküli be is következett volna)

 

BRÉKING: A Spotify tényleg lehet megveszi a Soundcloud-ot

Futótűzként járta be a nemzetközi sajtót a hír csütörtök éjjel, hogy a Spotify megveheti a Soundcloudot, hogy aztán mindez péntek reggelre egy rossz másnapos álommá szelídüljön. Hogy aztán péntek napközben egyre több hír lásson napvilágot arról, hogy a megállapodás igenis lehetséges. Hol is tart akkor most a svéd és a német cég története?

Az eredeti irányhoz és stratégiához való visszatérés rövid távon bizonyosan sokat segít majd abban, hogy visszanyerje erejét a Soundcloud.  Hosszú távon, a feneketlen pénztárcájú óriások által dominált streaming piacon ugyanakkor még így sem biztos, hogy ez elegendő lesz. így bizony az eladás tűnhet a legkézenfekvőbb opciónak. És ugyan aktív kapcsolat nincsen, ne lepődjünk meg, hogyha a vásárló a Spotify lesz…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4213858704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása