Máris kitört az őrület a Spotify részvényekkel

2018. március 15. - Pléh Dániel

Alig 2 héttel ezelőtt vélt végérvényesen hivatalossá, hogy a streaming piacot vezető svéd Spotify szokatlan módon, de végül tényleg megjelenik a tengerentúli tőzsdén. A  speciális parkettre lépési mód miatt a Spotify részvények nem egy előre meghatározott, a kibocsátásban résztvevő befektetési bankok által vállalt és támogatott kibocsátási áron jelennek majd meg a parketten, hanem abszolút a piac , azaz a kereslet és a kínálat által meghatározott áron cserélnek, cserélhetnek majd gazdát a részvények.

spotify_screen.jpg

És mindez azt is jelenti, hogy a Spotify részvények piaca már ,most is él, csak persze egy sokkal kisebb ,zártabb körben, mint majd…Ezen a piacon pedig  már most is pörögnek az részvényvásárlások és vételek.. jelenleg 125 dolláros részvényenkénti áron.

spotify_stock_price.png

amint az a fenti ábrából is látható, ez azt jelenti, hogy a svéd cég részvényei nem sokkal a  parketten való megjelenés előtt, továbbra is az éves árfolyamok felső 10%-ban a top árhoz közeli áron cserélnek gazdát.  

A pontos menetrend

A svéd  cég a napokban közzé tette a pontos menetrendet a tőzsdére lépés kapcsán. Ezek szerint március 15-én  tartják majd meg azt a befektetői napot, amely  a befektetői roadshow-kat hivatott helyettesíteni.  A befektetői napra bárki regisztrálhat majd és lehetősége lesz megismerni a svéd cég  legfontosabb pénzügyi adatait , stratégiai céljait.

direct-listing-e1515253489760.jpg

Ezt követően bő 2 héttel, az április 2-val záruló héten  lép majd hivatalosan is tőzsdére a svéd cég és indulhat el a kereskedés a Spotify részvényekkel.  

A majdani részvényárfolyamot és a kereskedést alapjaiban határozhatja majd meg, hogy a jelenleg a Spotify-ban komoly részesedéssel bíró   major zene kiadók mihez kezdenek majd a kezükben levő részvényekkel.

Mindez azért lényeges kérdés, mert a Spotify részvények mintegy 15%-a a 3 major kiadó kezében van, így az, hogy ők ebből mennyit terveznek eladni, alapjaiban  formálhatja az elérhető részvények számát és természetesen az árfolyamát is.   

Így megy tőzsdére a Spotify

2016-ban, sőt végül tavaly sem lépett tőzsdére a Spotify ( ezzel sokaknak csalódást okozva) tavaly év év végén azonban már egyre több és egyre egyértelműbb jelei voltak annak, hogy a svéd cég valóban ilyen jellegű terveket fontolgat, hogy aztán idén januárban már...

 

Több, magát természetesen  meg nevezni nem kívánó, különböző kiadói forrás is úgy nyilatkozott, hogy a kiadók fő célja befektetésük értékének a maximalizálása, azaz amennyiben a tőzsdei parketten való megjelenés előtt vagy után úgy alakulnak az árfolyamok, akkor nyitottak arra, hogy értékesítsenek  a kezükben levő részvénycsomagokból.

Ennek lehetőségét pedig nem szabad kizárni, hiszen a kiadók is profitorientált tőzsdei cégek, márpedig bármely kiadói is értékesíti részesedést, az nagyságrendileg 1 milliárd dollár bevételt jelentene számára…

Unikornis lett a Shazam vetélytársból

Amikor a zenefelismerő szolgáltatások piacáról beszélünk, akkor hasonlóan a streaminghez szinte mindig egy és ugyanaz a szereplő jut  a legtöbbünk eszébe: a Shazam. Pedig ez a piac  sem egyszereplős, sőt! Ugyan a  Shazam  a legismertebb és ennek okán (is)számít a piacvezetőnek, de messze nem az egyetlen szereplőnek. Független szereplők, mint a Soundhoud mellett  tágabb  home entertainment aktivitásaik részeként olyan óriások ,mint a Google vagy a Facebook  is megjelentek  ezen a piacon

soundhound-plus-apple-music.jpg

 Pontosan ez – azaz a Shazam  árnyéka- a legnagyobb problémája a piac másik jelentős független szereplőjének a Soundhoud-nak. A funkcionalitásában lényegében teljesen a Shazammal megegyezőt kínáló kaliforniai cég hosszú éveken át küzdött az ismertebb vetélytársa árnyékából való kitöréssel, inkább sikertelenül, mint sikeresen. Annak ellenére, hogy mint termék a Soundhoud már hosszú évek óta megelőzi a Shazamot, és sokkal inkább a Shazam számított a Soundhoud követőjének mint fordítva.

Ügyesebb, okosabb, sikertelenebb

A Soundhound idestova 15 éve, 2005-ben alakult a kaliforniai Santa Clara-ban, egy Stanfordi diák, Keyvan Mohajer által. Az alkalmazás neve ekkor még Midomi volt, és csak 2009-ben vette fel a Soundhound nevet.

shazam_soundhound.jpgA Soundhound funkcionalitásában tulajdonképpen a kezdetektől fogva verte híresebb és népszerűbb vetélytársát. A fő funkción, a zenefelismerésen felül már a kezdetektől kínált  dalszövegeket is, 2013- óta elérhető a Music Map nevű funkciója, amely egy térképen mutatta a környezetünkben betaggelt dalokat.  Ugyanígy  jóval a Shazam előtt elérhetővé vált a Spotify-al való integráció  is, azaz a beazonosított dalokat azonnal valamelyik lejátszási listánkhoz is tudtuk adni.

Mégis az egyértelmű funkcionalitásban meglevő fölény nem hogy nem érvényesült, hanem a Shazam az évek során egyre inkább elhúzott mind népszerűségben, mind az ügyfélbázisát tekintve .

A virtuális olló 2015-ben kezdett igazán nagyra nyílni, amikor a Shazam ügyfélbázisa már több, mint kétszer akkora volt, mint kaliforniai vetélytársáé.

Nem véletlen tehát, hogy pont ekkor kezdett el a Soundhound nyitni egy teljesen más terület, a hang alapú asszisztensek területe felé.  Jegyezzük meg mégegyszer az évszámot, 2015-öt írunk, amikor ezen a területen lényegében még csak egyetlen  szereplő volt, az Apple és a Siri.

soundhound_products.jpg

Az induláskor a cég nem is kevesebbet szeretett volna, minthogy a Hound  végigvigye azt az irányt, amit a Siri lekezdett, mielőtt az Apple akvirálta és sahját képére formálta volna. És mindezzel egy időben Houndify néven egy fejlesztői platformot is indított, annak érdekében, hogy az alkalmazás fejlesztők a hang alapú asszisztenst  alkalmazásaikba tudják illeszteni.

2015 óta pedig alapvetően immáron ez a vonal a fő termékfejlesztési vonal a Santa Clara-i  cég számára. És ez az irányvonal roppant fontosnak és sikeresnek bizonyult. Ellentétben az zenefelismeréssel, amely a dübörgő streaming mellett nem igazán tört utat magának ( bár egy milliárd alkalmazás letöltés mellett ezt bátor dolog kijelenteni..)  a  hangalapú, mesterséges intelligenciát használó asszisztensek az egyik legforróbb témát jelentették az elmúlt bő egy évben.

Ez a rakétaszerű növekedése pedig a cég termékeit- a Hound-ot és a Houndify-t sem  hagyták maguk mögött így azok összesen mintegy 2000 partner 500 termékébe kerültek bele valamilyen formában.  

A sikertelenséget látva Soundhound az egyetlen bölcs ámde annál fájdalmasabb és nehezebb döntést hozta meg: profilt váltott! ( lásd keretes  írásunkat fent) A profilváltás  viszont abszolút sikeres volt, a két új termék és platform fontos  független szereplő egy alapvetően a nagyok ( Apple,. Google Amazon) által dominált területen.   Ezt pedig a befektetők is jutalmazzák!  Immáron több, mint 10  befektető-  az NVIDIA, a Samsung Catalyst Fund, a Nomura Holdings, Inc., a Sompo Japan Nipponkoa Insurance Inc.,  az RSI Fund , a Kleiner Perkins,  a SharesPost 100 Fund, a  MKaNN,  valamint a korábbi  befektetők a Global Catalyst Partners,  a Walden Venture Capital, és  Translink Capital Partners- lát fantáziát a cégben és termékeiben.

Az élet nagy igazsága pedig az, hogy az utolsó  alapvetően nem nagy összeg- 50 millió dolláros befektetés immáron 1 milliárd dolláros cégértékelésen érkezett.  Ez pedig két  az egykori Shazam üldöző számára nagyon szívet melengető dolgot jelent. Egyrészt azt, hogy immáron a Sondhound is  a startupok körében külön kategóriát képviselő unikornisnak számít. Másodsorban pedig azt, hogy jelenlegi cégértéke jelentősen meghaladja azt, az érétket, amelyen a nagy vetélytársa Shazam végül az Apple tulajdonává vált. Mi ez, ja nem gigantikus elégtétel?!

Ezt ígéri a Spotify befektetőinek

A Spotify régóta várt tőzsdére lépése kapcsán , az amerikai tőzsdefelügyeletnek leadott adatok alapján rengeteg a cég stratégiájával és helyzetével kapcsolatos információt is megtudhattunk.

spotify-ipo-making-waves.jpg

Amire mindenki kiváncsi a svéd ég kapcsán az az, hogy mik lesznek azok az adatok, területek, amelyeket hangsúlyozni próbál. Ahhoz ugyanis, hogy a befektetők  higgyenek a svéd cég hosszú távú sikerében és ne csupán egy akvizíciós sztorinak gondolják azt,  Daniel Ek-nek és csapatának be kell bizonyítania, hogy képes folyamatosan növelni  fizető ügyfeleinek számát, emellett úgy tud növekedni, hogy a jövedelmezősége is javul.

Nézzük tehát, hogy  tisztán  a számokat nézve mit is igér a Spotify a befektetőknek!

+1. Növekvő felhasználószám

 

Ha van olyan terület, ahol a Spotify nem nagyon küzd problémával, az egész biztosan az ügyfélbázis mérete és növekedése száma. Csak az elmúlt 2 évben 65 millióval nőtt a teljes ügyfélbázis mérete, amely most már meghaladja jóval a 150 milliót. Más kérdés, hogy  a Spotify hogyan képes monetizálni ezt az ügyfélbázist, de erről majd később.

spotify_total_subs.jpg

+2. Fokozatosan, de biztosan növekvő előfizetőszám

A kiadók, tulajdonosok és jó eséllyel a majdani részvény tulajdonosok által talán leginkább várt és legjobban figyelt adat a prémium felhasználók, azaz a Spotify előfizetők számának alakulása lesz. A svéd cég  gyakran közli ezen adatokat, így mi is több alkalommal írtunk róla, így a beadványban szereplő 71 milliós szám nem ért meglepetésként senkit.

spotify_premium_subs.jpg

A Spotify által felépített freemium modell lényege, hogy az ingyenesen a szolgáltatást kipróbáló ügyfeleket konvertálja fizető ügyfelekké.  Az, hogy az elmúlt 2 év során ez a mutató 31%-ról 44%-ra emelkedett azt mutatja, hogy Daniel Ek marketing csapata egyre javuló mértékben képes az érdeklődő ügyfeleket előfizetővé konvertálni.

+3. Lojális ügyfelek

Persze mit sem ér ez a konvertálás, hogyha az ügyfelek később a szolgáltatással elégedetlenek és ezért kevesebb használva azt előbb utóbb  úgy érzik, nem éri meg az előfizetési díjat.

spotify_churn.jpg

Amint a fenti  diagramon látható, ebben is komoly előrelépést sikerült elérnie  a Spotify-nak, hiszen 7%-ról 5% köré sikerült csökkenteniük az ügyfelek lemorzsolódását!

+4. Növekvő szolgáltatás használat

A rettegett churn egyik legjobb ellenszere, hogyha az ügyfelek szeretik és egyre többet használják a szolgáltatást. A Spotify ebben is jó úton halad, hiszen a prémium, azaz a fizető ügyfelek hetente  közel 25%-al többet használják a szolgáltatást ma, mint 2 évvel ezelőtt. A heti 25 óra zenehallgatás a Spotify-on belül  nem kevesebbet jelent, minthogy napi 3.5 órát használják átlagosan a prémium ügyfelek a szolgáltatást. csak összehasonlításképpen: a Facebook esetében ez az adat 20 perc körül van…

spotify_weekly_usage.jpg+5. Aktív előfizetők

Azon felül, hogy hetente mennyi zenét hallgatnak a Spotify révén az előfizetők, elkötelezettségüket és elégedettségüket mutatja az is, hogy a havi aktív felhasználók mekkora hányada az, aki naponta, azaz igazán aktívan használja a szolgáltatást.

spotify_napiuser_premium.jpg

Ezen a téren érzékelhető talán a legkisebb javulás, sőt az elmúlt két évre visszatekintve látható, hogy  némileg hektikusan, szezonalitást mutatva változik a napi látogatók  aránya. Ami ellenben igen jó hír és optimizmusra ad okot, az az, hogy  a napi látogatók aránya az előfizetők arányában megközelíti az 50%-ot, azaz az akik fizetnek a Spotify-ért, azok használják is azt,  napi rendszerességgel lényegében. 

 

A temérdek jó hír után nézzük meg azokat a területeket is, ahol a svéd cégnek javítania kell majd annak érdekében, hogy a tőzsdén ( is) sikeres legyen!

-1. Hirdetési árbevétel

A Spotify alapvetően egy előfizeti díj bevételek által vezérelt vállalkozás, így az abszolút nem meglepő, hogy a bevételeket is ezek dominálják. Az sem meglepő, hogy mivel ezek a bevételek alapvetően az előfizetőszámhoz kötődnek, annak dinamikus növekedésével az előfizetési bevételek is szépen nőttek és nőnek.

spotify_revenues_2014_2017.jpg

Az ellenben már nem feltétlenül pozitív, hogy  a hirdetési bevételek elhanyagolható mértékűek és sokkal lassabban is növekednek, azaz a Spotify-nak érezhetően gondjai vannak azzal, hogy az ingyenes felhasználóit monetizálja.

 

-2. Egy felhasználóra jutó árbevétel

Régóta  a digitális zeneiparban keringő  ( eleddig) megválaszolatlan kérdés, hogy a Spotify erőltetett, promóciókkal dúsított felhasználónövekedése milyen hatással lesz a  jövedelmezőségre, azaz az egy felhasználón realizált átlagos bevételekre?

A svéd cég által a tengerentúli tőzsdefelügyelet számára leadott adatok egyértelmű választ adnak erre a kérdésre: a felhasználónövelésnek ára van, méghozzá nem is kicsi. A két évvel előttihez képest ugyanis közel 20%-al csökkent az egy felhasználóra jutó bevétel, ami most már  alig haladja meg az 5 eurót.

spotify_arpu_2016_17.jpg

Mindezt vagy a prémium előfizetés árának növelésével, vagy az ingyenes használókon  elérhető bevételek jelentős növelésével  lehetne ismét növelni. Egyik sem hangzik könnyű feladatnak…

-3. Veszteséges működés

Listánkban csupán a harmadik helyre érkezett, de jó eséllyel ez lehet a legfontosabb és a majdani befektetők által a svéd cégen leginkább számonkért mutató. Ez pedig nem más, mint a svéd cég eredményessége.

Ezen a téren bizony a Spotify is küzd a streaming cégek átkával, azaz a népszerűség és az üzleti modell között feszülő brutális ellentéttel. Hiába nőnek ugyanis a bevételek, a költségek egy jelentős ( elsősorban a tartalomhoz kapcsolódó ) része  is ezzel arányosan növekszik.

spotify_ebidta.jpg

A következmény? Amint a fenti ábrán látható, folyamatosan veszteséges működés. 5 év alatt összese pedig az 1.2 milliárd dollárt is meghaladja a Spotify vesztesége. Ezt, egy  idegesebb, rosszabb tőzsdei hangulatú kereskedésben egészen biztosan brutálisan büntetnék a befektetők. Egyeltlen bíztató eleme van, az amúgy nominálisan folyamatosan és az elmúlt 2 évben különösen meredeken emelkedő költségeknek. Nevezetesen, hogy a bevételek arányéban ha lassan is de csökkenő a trend, azaz a Spotify régóta hangoztatott elmélete, amely szerint létezik az a méretgazdáságossági szint , ahol a bevételek ha lassan is meghaladják a költségeket, igaz lehet. Viszont ettől a szinttől még nagyon mesze vannak Daniel Ek-ék!

 -4.Növekedési területeket kell találni

spotify_orszagok_1.jpg

A Spotify bázisának hangsúlya jelenleg Európában van, amiben  jelentős szerepet játszik természetesen, hogy a cég maga svéd és az is, hogy meglehetősen későn, indulása után 4-5 évvel jelent csak meg a legjelentősebb zenei piacon, az Egyesült Államokban.

Ennek következtében a svéd cég 71 milliós fizető bázisának túlnyomó része (  nagyjából 70%-a) Európából és az Egyesült Államokból származik. Ami azért gond, mert nagyjából ez a két régió a világ leginkább telített  régiója streaming szolgáltatások szempontjából, azaz ezeken a helyeken a növekedési potenciál minimális. Az olyan- amúgy népes, de messze nem blue ocean jellegű piacok, mint Ázsia pedig sok-sok befektetést igényel majd. 

Így megy tőzsdére a Spotify

2016-ban, sőt végül tavaly sem lépett tőzsdére a Spotify ( ezzel sokaknak csalódást okozva) tavaly év év végén azonban már egyre több és egyre egyértelműbb jelei voltak annak, hogy a svéd cég valóban ilyen jellegű terveket fontolgat, hogy aztán idén januárban már...

 

A  kép tehát vegyes, sok jó mellett több, a befektetőket minden bizonnyal nyugtalanító adatot rejtenek a Spotify könyvei.  A Spotify feladat tehát az lesz, hogy azokon az adatokon tartsa a figyelmet, amelyek az alaptörténetet- a streaming növekszik – támogatják.

Maga az időpont a tőzsdére lépésre ugyanakkor  majdhogynem ideálisnak tűnik. Azok a befektetők ugyanis, akik szeretnék kivenni a részüket a streaming piac várható brutális és még hosszú éveken át tartó növekedéséből, jelenleg nem sok mindenből választhatnak. A Pandora egyre kevésbé opció, a borús kilátások miatt, így csupán a Vivendi (a Universal Music tulajdonosa) és a Spotify marad, ahová befektethetnek.

Ez pedig nem kevesebb jelenthet a streaming piac svéd vezetője számára, minthogy ha ügyesen választja meg ha hangsúlyokat, figyel arra, hogy hol tud olcsón növekedni és hol kell  a költségekre figyelnie, akkor akár egy nagyon sikeres 1-2 év is állhat előtte.

 

Így megy tőzsdére a Spotify

 2016-ban, sőt végül tavaly sem lépett  tőzsdére a Spotify ( ezzel sokaknak csalódást okozva) tavaly év év végén azonban már egyre több és  egyre egyértelműbb jelei voltak annak, hogy a svéd cég valóban  ilyen jellegű terveket fontolgat, hogy aztán  idén januárban már konkrét időpont is elhangozzon.

spotify-danilelek.jpg

Akkor a Spotify azt „ígérte” , hogy még az első negyedévben tőzsdére lép, ehhez pedig az kellett, hogy legkésőbb a szerdán beadja az ehhez szükséges kérelmet az amerikai tőzsdefelügyeletnél. Mindez szép csendben meg is történt,  és a közel 200 oldalas dokumentum rengeteg információval látta le az érdeklődő médiumokat, blogokat, messze nem csak a arról, hogyan is tervezi a tőzsdére lépést a Spotify.

Ahogyan azt már az előzetes megszellőztetett információk is jelezték, Daniel Ek és cége  nem a szabványosnak mondható, befektetési bankok által vezetett, a kibocsátás tekintve drágább, de sok tekintetben biztonságosabb tőzsdére lépést választotta. Mindennek értelmében a cég ajánlott kibocsátási ár , befektetési is bankok és  meghatározott ideig, meghatározott számú részvényt el nem adható befektetési bankok nélkül lép majd a parkettre.

Nézzük meg kicsit részletesebben ,folyamatában, hogy mindez mit is jelent majd a gyakorlatban

1. Nincsen kibocsátási ár

Az hogy nem lesz ajánlott és előre meghatározott kibocsátási ár azt jelenti, hogy a svéd cég a január 1 és február 22 közötti időszakban a privát kereskedésben  forgó árakat tervezi majd használni. A Spotify ezt azt árfolyam sávot beadványában le is írja: 90 és 132 dollár közötti árfolyamon mozogtak a részvények ezen időszakban. ( érdemes megjegyezni, hogy a 2017-es évben még tágabb volt a sáv, hiszen 37 és 125 dollár közötti  áron cseréltek gazdát a részvények)

A kibocsátási  ár hiánya azt is jelenti, hogy nem lesz előre meghatározott ár, azt a kereslet és a kínálat  szabja majd meg- Lévén a tőzsdei kibocsátást talán a facebook óta nem várta úgy, mint a Spotifyjét, várhatóan  az induló ár a 130-150 dolláros sávban lehet majd. 

2. Nincsen garantált részvény mennyiség

Az, hogy nem lesz garantáltan  parkettra dobott részvénymennyiség  alapjaiban befolyásolhatja majd a svéd cég tőzsdei debütálását. Egyrészt azért, mert nem lesz garantáltan parkettre vitt  részvénymennyiség, azaz a érdeklődő befektetőknek is meg kell majd küzdeniük  amennyiben részvényt szeretnének jegyezni, vásárolni. Másodsorban pedig azáltal, hogy  nem lesz garantált piacra vitt mennyiség, ad absurdum  még az is előfordulhat, hogy senki nem kíván majd eladni részvényeket, így maga a kibocsát csak papíron valósul majd meg.

Utóbbira persze minimális az esély, sokkal valószínűbb forgatókönyv, hogy a nagy kereslet fel hajtja majd az árakat, amely árszinteken mér majd megjelennek  a részvényeket eladni  hajlandó jelenlegi tulajdonosok is

3. Nincsen befektetői korlátozás

A  hagyományos tőzsdei kibocsátások esetében a  részvényeket lejegyző befektetési bankok értékesítési moratóriumot vállalnak, azaz meghatározott ideig nem szabadulhatnak meg a lejegyzett érvénymennyiségtől.  Ez a korlátozás  ebben az esetben nem lesz érvényes,  hiszen nem is lesznek  a részvényeket kötelezően lejegyző pénzintézetek bevonva.

Ugyanakkor a korábban Spotify részvényeket jegyző  vállalkozások ( mint például a Tencent) esetében a  megállapodásban foglalt korlátozások érvényben maradna és érvényesek lesznek  az után is, hogy a Spotify részvények már tőzsdén is elérhetőek lesznek.

4. Nem lesznek kibocsátó partner bankok

Ugyan a Morgan Stanley segíti a Spotifyt a tőzsdére  vezető úton, hivatalosan  nincsenek  meghatározott számú részvényt adott áron lejegyző partner bankok bevonva. Ezzel egyrészt   nem kevés  pénzt spórolt meg a Spotify, ugyanakkor jelentősen növelt  saját kockázatát, hiszen a jegyzés majdani indulásától számítva csak a kereslet és a kínálat alakítja majd a az árfolyamot.

5. Nem voltak roadshow állomások

Talán ennek kapcsán tehetjük a legkevesebb megbízható információt, hiszen a Spotify vezérkara nyilván  sokakkal, sok mindenről tárgyalt és tárgyal. Az ellenben tény ( márha a beadott papírokat  vesszük alapul), hogy hivatalos, befektetői roadshow valóban nem volt. Lesz ellenben  hivatalos befektetői nap, várhatóan közvetlenül a tőzsdei kereskedést megelőző napokban. A befektetői napra bárki regisztrálhat majd és lehetősége lesz megismerni a svéd cég  legfontosabb pénzügyi adatait , stratégiai céljait.

Birtokon belül maradó  alapítók

Sok a tradicionális tőzsdére meneteli folyamatban megszokott lépés tehát hiányzik majd a Spotify esetében. Egy nagyon sok esetben alkalmazott megoldás ugyanakkor a svéd cég menedzsmentjének tetszését is elnyerte.

spotify-danielek.jpg

Létrehoztak ugyanis olyan  elsőbbségi részvényeket,  melyek segítségével az Alapító Daniel Ek a tőzsdére lépés után is fenntarthatja majd a kontrollt a cég felett. Ezek a speciális részvények  vétó jogot adnak birtoklóiknak,   pénzügyi értékük ellenben nulla. A két alapító Daniel Ek és Martin Lorentze összesen az ilyen részvények 80%átt birtokolja majd, azaz  meghatározó szerepük lesz a jövőben is és nélkülük lényegében semmilyen döntést nem lehet majd meghozni.

 

A Spotify tőzsdére lépése során tehát a megszokottnál kevesebb támogató adat, eszköz áll majd a befektetni vágyó a svéd cég piaci helyzetében bízó befektetők számára. Az elmúlt 14   hónap, a Spotify által közölt adatai ugyanakkor adhatnak némi támpontot arra, milyen trendek is mozgatták, mozgatják a svéd cég „árfolyamát

spotify_stock_price.png

Látható, egyértelműen emelkedő a trendvonal, azaz a Spotify- ha  innen nézzük és leegyszerűsítjük jelentősen a befektetői logikát és tényezőket,  igéretes befektetésnek tűnik.

Persze ez messze nem biztosítja azt, hogy hosszú távon valóban emelkedjen majd a részvényárfolyam, azt sokkal inkább a Spotify  alapvető  működési jellemzői, lehetőségei no meg a piac  befolyásolják majd. De erről majd egy újabb postban írunk …

A Spotify a podcastingot is uralná

Amint arról már több alkalommal írtunk mi is a muzzak oldalain, posztjaiban a streaming cégek számára a túlélés  feltétele a folyamatos növekedés, fejlődés, terjeszkedés. Ennek részeként  lépnek be a videó, sőt a saját gyártású videótartalmak piacára, a koncertjegyek piacára és a sort akár még folytathatnánk is.

spotify-wall.jpg

A lista ugyanis folytatódni fog, ez szinte biztos, mégpedig a podcast tartalmakkal. A Spotify ugyanis  új,  médiaformátumot jelentett be Spotlight néven. Az új formátum lényege, hogy vizuális elemekkel  gazdagítja az alapvetően csupán hangra fókuszáló podcast és podcast jellegű tartalmakat.

Az új formátum támogatására a svéd cég olyan partnereket nyert meg, mint a BuzzFeed News, a Cheddar, a Crooked Media, a Lenny Letter,a Gimlet Media, a Genius,  a The Minefield Girl vagy éppen a Refinery29.

Az újfajta média formátum egy időben érkezik a Spotify saját tartalmi törekvéseinek gyakorlati megjelenésével. A svéd cég tavaly már próbálkozott a videós tartalmak piacára való betöréssel, de amely országokban megjelent, ott a vásárolt videó tartalmak nem igazán működtek.

 Most úgy tűnik, valami hasonlót szeretne a svéd cég az audio tartalmak terén megvalósítani, a cél pedig könnyen kitalálható: a hagyományos talk rádióktól szeretne minél több ügyfelet elcsenni ezáltal.

A tét nem pedig nem kicsi, 18 milliárd dollár. Ekkora az az össze, ami a jelenlegi amerikai rádiós piacon megfordul, és ebből szeretne a Spotify annak segítségével kiharapni egy szeletet, hogy hír, sport és egyéb, nem  szigorúan vett zenei tartalmakat is elérthetővé tesz platformján.

És ez az irány bizony működhet. A hagyományos rádiózás ugyanis rengeteg és egyre növekvő kihívásokkal küszködik és sok mindennek elmondható, csak 21.századinak nem. A podcasting ellenben klasszikusan jövőbe mutató technológia, amiben és ahol fejlődnie kelle(ene) az a disztribúció,   a hallgatókkal való kapcsolattartás és a közösségi média integráció. Ezeket pedig a Spotify könnyedén tudja biztosítani, ez nem lehet kérdéses.

2017 a Podcasting éve lehet

A Podcasting és a digitális zene különböző üzleti modelljei tulajdonképpen egymással párhuzamosan fejlődtek az elmúlt 10 évben. A Podcasting, technológia értelemben hasonló a rádióadáshoz, azaz audio tartalom megosztását teszi lehetővé, azzal a különbséggel, hogy a podcastok jellegükből fakadóan erőseb on-demand jelleggel bírtak.

 

Maga a formátum működése  nem lesz túlzottan bonyolult: a podcast tartalmak  minden más Spotify tartalomhoz hasonlóan lejátszási listákban  lesznek majd elérhetőek. Az interaktivitást  pedig az adja majd, hogy a listában szereplő Podcastok esetében addicionális adatok ( linkek, képek) lesznek megjeleníthetőek  adott időpillanatokhoz rögzítve.

A fentieken kívül még egy okból lehet hasznos és emiatt fontos a Spotify számára a podcasting: A zenei tartalmakkal ellentétben ezek esetében sokkal alacsonyabbak a költségek.  Az alacsonyabb költségek révén pedig javulhat a svéd cég  eredménye, ami a tőzsdére lépés előtt hetekkel alapvető cél. Persze önmagában az új formátum bejelentése és néha- valóban neves- partner csatlakozása nem lesz elég a sikerhez. Ahhoz  Daniel Ek embereinek elkell majd hitetniük a Spotify használókkal, hogy a Spotify immár nem csupán audio streaming szolgáltatás. A befektetők és maga Ek is nagyon szeretné ezt, kérdés már „csak” az, a Spotify használók mit gondolnak erről. Az lényegében el is döntheti majd annak a sorsát, hogy sikeres lesz-e a Spotify Podcasting!

Végre elérhető az Apple előadói platformja

A digitális zenefogyasztás és a digitális zeneterjesztés térnyerésével az előadók és a kiadók viszonya szerepe sok területen és sok tekintetben ,megváltozott.  Mást, nagyon mást várnak el napjainkban az előadók  a  zenei kiadóktól és sokkal többet a  streaming szolgáltatóktól.

applemusic_family.png

Igen, a streaming szolgáltatóktól, ugyanis az előadók persze örülnek annak, hogy  napjainkban egyre többen fizetnek a zenei tartalmakért, azonban az, hogy az előadók részesedése, hol van mindebből, forró téma, mondhatni ütköző zóna.  Az elégedetlenség pedig nem mai keletű! 2013-ban már elkezdett kibontakozni az a fajta elégedetlenség az előadók között, amely a streaming szolgáltatásokból származó bevételeikre panaszkodott. Az előadók egy jelentős része által elfogadott alapfelvetés, az, hogy a streaming szolgáltatások és a Spotify által fizetett jogdíj és ezáltal az előadók bevételei alacsonyabbak, mint a CD-k, illetve az a lá carte letöltő szolgáltatások esetében.

Az elégedetlenséget aztán éhes ügyvédek gyorsan ki is használták, így elsőkánt a Pandora-t, majd  a Spotify-t is megtalálták az előadók panaszaikkal,  majd pedig a Youtube sem kerülhette el a reflektorfénybe kerülést.

Túlzottan sokat a streaming szolgáltatók „válasza” sem késett szépen sortban, egymás után  hozták létre saját előadói programjaikat. A Spotify Spotlight néven idestova 5 éve, a Youtube pedig  prémium streaming szolgáltatásával egy időben hirdette meg, Youtube for Artist néven előadói programját.

Az előadókért azonban egy másik szinten és szintéren is folyik harc, ez pedig az igazi sztárokért folytatott verseny. A TIDAL indulása után, az Apple, meg persze (kényszerből )  a Spotify is   nyitott ebbe az irányba.

Az Apple olyannyira, hogy ez jelenti a fő fókuszt az Apple Music kapcsán, ami rövid távú, könnyű eredmények elérésben lehet, jó és fontos eszköz, hosszú távon, azonban egy 40+ milliós zenei repertoárt adót előadói bázis esetében bizonyosan nem kifizetődő.

Mindezt tudva és leírva messze nem meglepő, hogy  szégyen- nem szégyen a piacon utolsóként az Apple is megjelent végre saját előadói platformjával. Az Apple Music for Artists névre hallgató platformja semmi igazi újdonságot nem fog nyújtani az Apple Music-ot használó előadóknak, az egyik legjelentősebb platformként azonban ez is bőven elég lehet.

apple-music-for-artists.jpg

Az Apple Music által kínált funkcionalitás egyrészt, az alapvető analitikai elemeket kínalja, úgy mint a szolgáltatás használók legfontosabb ismertetői, analitikai adatai, zenelhallgatási ( stream) és zenevásárlási szokásai) . A vásárlókra, használókra vonatkozó adatokon felül lehetőség lesz egy adott előadó  albumainak, megjelenésinek  lebontására az Apple Music 2015-ös indulása óta. Az analitika ugyanakkor nem csupán időben, hanem térben is komoly mélységeket kínál, ugyanis  lehetővé teszi, hogy  lakhely, életkor alapján is szűkítsük az analitikát. Így például olyan mélységig eljuthat az előadó, hogy egy adott dalát hány Budapesti,  16-24 éves  nő hallgatta meg. További  maximálisan hasznos funkció , hogy  a dalok esetében az is  látható, hogy azok hogyan teljesítenek, amennyiben szerepelnek egy Apple által összeállított  tematikus lejátszási listában.

Az Apple tehát tett egy nagy lépést annak érdekében, hogy ne csupán a sztárelőadók, hanem az átlagos zenészek számára is fontos, használható platform legyen az Apple Music. Persze ezzel a lépéssel a több éves lemaradás még nemfog egy csapásra eltűnni, de egy újabb, fontos területen sikerülhet közelíteni a vetélytársakhoz az Apple Music-ot és elősegíteni azt, hogy az előadók ( is) egyre jobban kedveljék.

Spotify-Apple Music háború a tengerentúlon

Alig telt el 10 nap azóta, hogy a Spotify  legújabb   előfizető szám adatáról írtunk, megérkezett az Apple Music hasonló adata is. A svéd cég a tavalyi év tavaszán érte el a mérföldkőnek számító 50 millió fizető ügyfelet, hogy aztán alig 10 hónap alatt  újabb 20 millióval növelve azt elérje a 70 milliós számot.

spotify-apple_music_v3.jpg

Az Apple Music ezzel szemben „csupán” 36 millió előfizetőről tudott és tud beszámolni, azaz ha innen nézzük, még mindig nagyon messze van  piacvezető vetélytársától.

A Wall Street Journal által megszelőztetett információk alapján ugyanakkor a kép ennél vegyesebb , ugyanis a világ vezető zenei piacának számító tengerentúli piacokon  a hírek szerint az Apple Music növekedési üteme  bőven meghaladja a svéd vetélytársáét. Olyannyira, hogy a gazdasági napilap szerint  ha ez a különbség megmarad, akkor valamikor a nyáron az Egyesült Államokban az Apple Music akár le is hagyhatja majd a Spotify-t előfizetőszámban.

spotify_apple_subs.jpg

A természetesen meg nem erősített információk alapján tavaly év végén az Apple Music mintegy  21,  svéd vetélytársa, a piacvezető Spotity pedig 23.2 millió előfizetővel rendelkezett a tengerentúlon.

Hogyha ezekből az adatokból illetve a havi 2 illetve 5%-os növekedési ütemből indulunk ki 2018-as előfizetőszám becslésünkkor, akkor valóban  az prognosztizálható, hogy valamikor a nyár elején a tengerentúlon az Apple Music beelőzheti majd a Spotify-t!  

(Zárójelben jegyezzük ,meg, hogy  e fenti adatok természetesen csak a két cég streaming szolgáltatásira vonatkoznak. Amennyiben az Apple esetében az iTunes a lá carte letöltéseket illetve a Beats Radio bevételeket is belevesszük, úgy már jelenleg is messze megelőzi a Spotify-t az Apple. Fonák módon ugyanakkor  az ilyen jellegű összegzés esetében az idei évben várhatóan csökkenni(!!) fognak az Apple bevételei, a meredeken csökkenő iTunes zenei  bevételek miatt)  

Harc az ügyfelekért

Az, hogy mennyire nem   mellékes, ki is a piacvezető az Egyesült államok digitális zenei piacán jól mutatja, hogy lényegében a WSJ cikke után azonnal a Spotify bejelentette minden eddigi legnagyobb promócióját, hogy-hogy hogy-nem  az Egyesült Államokra specializálva.

spotify_valentine_2018.jpg

spotify_promoeffect_usa.jpgA Valentin napra időzített  promóció lényege, hogy a Spotify ingyenes verzióját használó zenekedvelők 2 hónapos ingyenes prémium hozzáférést kapnak. Az akció célja kettős. Egyrészt direkt módon növelni a prémium előfizetők számát  a 2 hónapos ingyenes periódus lejárta után. ( A Spotify az ingyenes használóinak kb. negyedét-harmadát konvertálja fizető felhasználókká) Indirekt módon pedig a promóciók  megnövelik a svéd cég prémium bázisának növekedési ütemét. Becslések szerint a svéd cég jelenlegi tengerentúli 2-3 % közötti növekedése a promóciók alatt 7%-ra hízik.  S hogy ez miért nem mellékes tény? Azért, mert azáltal, hogy 2-3 hónapig a Spotify 2 helyett 7%-al növekszik jó eséllyel kitolhatja azt az időpillanatot, amikor a tengerentúlon beleőzi az Apple. Minél tovább sikerült ezt kitolnia a svéd cégnek, annál erősebben érvényesülhet az iTunes elhagyók hatása és lassulhat az Apple Music növekedése.

Amennyiben pedig ez megtörténik  úgy a két cég kommunikációja   markánsan eltérhet majd. Az Apple feltételezhetően egyre inkább a tengerentúli számára kedvező adatokat kommunikálja majd, a Spotify pedig a számára kedvező globális számokat. Globálisan ugyanis igaz az, amit a svéd céggel foglalkozó posztunkban írtunk: a Spotify vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen hiszen globálisan a növekedés  annyi, amennyi az Apple Music-é.

A globális vezetés amúgy végtelenül érdekes, és pusztán a számok alapján nem  is feltétlenül logikus. Az Apple Music ugyanis több, mint 100 országban érhető el, míg a Spotify csupán 61-ben, azaz pusztán  az elterjedtség alapján az Apple Music kellene, hogy a vezető legyen.  Az üzleti modell és az Apple stratégiája ugyanakkor ezt nagyban torzítja. Az iPhone és az Apple zenei ökoszisztémájának  hardver elmei ugyanis egyelőre globálisan  sokkal kevésbé elterjedtek, mint  a többi mobileszköz és platform.

A zene szerepe pedig sokáig ( sőt  valószínűleg még most is) a hardvereladásoknak a katalizálása. Az Apple mindenkori zenei szolgáltatásának elsődleges feladata az, hogy az Apple eszközeinek értéket növelje. Az iTunes a közelmúltban már nem volt erre képes, a streaming szolgáltatások előretörésével pedig az Apple sok, értékes vásárlót vesztett emiatt. És ugyan az Apple Music esetében az Apple ezt felülírta és a szolgáltatást elérhetővé tette Androidon is, de ettől még egyértelműen inkább iOS platformokon népszerű az Apple Music.  A népszerűséget és az előfizetőszámot nagyban befolyásolja az is, hogy   szemben a Spotify-al az Apple Music nem kínál ingyenes, hirdetések által szponzorált verzió és elérést.  Ezt szeretik a kiadók, globálisan viszont egyértelműen az Apple Music hátrányára van ez a megközelítés.

Tavasszal tőzsdére megy a Spotify

A 2016-os év egyik legnagyobb szenzációja volt az az inkább pletyka ,mint bejelentés, amely szerint a streaming piac vezetője, a Spotify hamarosan a New Yorki tőzsdén jelenhet meg. A svéd cég számára a parketten való megjelenés egyszerre lenne lehetőség és brutális kötelezettség. Lehetőség,...

 

A hír ennek ellenére sokkal rosszabbkor talán nem is jöhetett volna a svéd cég számára, nagyjából egy hónappal a tervezett tőzsdére lépés előtt.  Akkor, amikor pont azt a optimumot kellene Daniel Ek csapatának megtalálnia, hogy milyen adatok kommunikálásával, hangsúlyozásával tudná a roppant érzékeny befektetők bizalmát elnyerni. Ahhoz, hogy a befektetők higgyenek a svéd cég hosszú távú sikerében és ne csupán egy akvizíciós sztorinak gondolják azt, Daniel Ek-nek és csapatának be kell bizonyítania, hogy képes folyamatosan növelni fizető ügyfeleinek számát, emellett úgy tud növekedni, hogy a jövedelmezősége is javul (  vagy azt is mondhatnánk, hogy úgy növekszik végre, hogy nem veszteséges) , nem csupán egyetlen területen működik és  minél kevésbé van kiszolgáltatva más cégeknek ( pl. az zenei kiadóknak)

Nem véletlen tehát, hogy a Spotify és az Apple is egyszerre kezdett nagyon komoly promóciókba. Kimondva kimondatlanul ugyanis aki az amerikai piacot uralja, az a világot is uralja.   És ez még akkor is igaz lehet, ha a számok nem ezt fogják mutatni. Ez pedig felettébb rossz hír  a Spotify számára.

BRÉKING: Idén érkezhet Magyarországra a Youtube prémium streaming szolgálatása

A Youtube—ot a magyar internetezők túlnyomó  többsége ingyenes videó streaming szolgáltatásként ismeri. A  nagyobb és fejlettebb nyugati illetve tengerentúli piacokon  ugyanakkor a Youtube már ennél több. Jóval több. Egyrészt TV szolgáltatásának Youtube TV-nek köszönhetően, másodsorban pedig a prémium audio és videó tartalmakat is kínáló Youtube Red révén.

youtube-red-outside-us-free-trial-banner.jpg

A Youtube Red a   videómegosztó hosszú időn ( éveken át) várt szolgáltatása, amely  a gyakorlatban nem is egy, hanem két szolgáltatást jelent.

A Youtube Music a zenekedvelők érdeklődésére tarthat majd számot, hiszen segítségével lehetőség lesz a hirdetések nélküli zene hallgatásra, akár videók nélkül is audio only üzemmódban, a videók lementésére, offline használatra illetve arra is, hogy a zenéket, más alkalmazás használata mellett, amolyan background üzemmódban hallgassuk. A Youtube Music szorosan integrálva van a Youtube másik bejelentetett szolgáltatásával, a Youtube Red-el. A Youtube Red maga a prémium szolgáltatás, ami ellentétben a Youtube Music-kal, nem csupán zenei tartalmakra fókuszál, hanem minden a Youtube-in megtalálható tartalomra. Ami ajánl az egyetlen ámde fontos dolog: a hirdetésektől való megszabadulás lehetősége illetve addicionális kényelmi funkciók mint például a Youtube Music esetében már említett offline playback.

Forradalmasíthatja a zenefogyasztást a Youtube saját streaming szolgáltatása

Október végén, a legutolsó pletykáknak megfelelően elindult a Youtube előfizetéses szolgáltatása, ami egyből két szolgáltatást jelentett. A Youtube Music a zenekedvelők érdeklődésére. A Youtube Red pedig a nem zenei tartalmak rajongóira számít. Eleddig annyit tudtunk ,hogy a Youtube prémium verziójában lehetőség lesz sok más mellett audio only üzemmódban is zenéket hallgatni, azaz végeredményben klipeket hallgatni.

 

Maga a Youtube Red  különösen sikeresnek nem mondható, hiszen  a prémium szolgáltatásnak 1 évvel az indulása után mindössze másfél millió előfizetője ( és még egy millió olyan felhasználó, aki az ingyenes hónapját tölti) volt. Persze ennek az egyik  fundamentális oka, hogy a szolgáltatás eddig csupán alig 5 országban volt elérhető. ( Egyesült Államok, Nagy Britannia, Ausztrália,Mexikó és Dél-Korea)  

Mindez azonban 2018-ban minden  el szerint alapjaiban változik majd meg, ha hinni lehet a Youtube tartalmi vezetőjének , Susan Wojcicki-nek, a Re-Code  a  Code Media Summit konferencián tartott beszédének.  

 

Wojcicki két fontos kijelentést is tett. Az egyik vonatkozott a Youtube Red nemzetközi terjeszkedésére, amely kapcsán kijelentette, hogy a Google/Alpabet/Youtube hármasnak sikerült  megkötnie a szükséges megállapodásokat., így az év során, fokozatosan egyre több és több, a jelenleginél érdemben több országban jelenik majd meg a szolgáltatás.  

Az eddig megismert nemzetközi terjeszkedési/megjelenési tervek alapján oedig, amennyiben a Wojcicki-ból „kierőszakolt” 100-as nagyságrend valóban igaz, úgy 2018-ban  a magyar zenekedvelők számára is elérhetővé válik a Youtube Music, azaz többé nem lesz gond az offline zenehallgatás,az audio only  illetve a background üzemmódban  való zenehallgatás.  

Wojcicki második kijelentése nekünk, magyarok számára kevésbé, nemzetközileg és a Youtube   zenei szolgáltatásainak jövője szempontjából ugyanakkor felettébb érdekes. A vezető ugyanis a Youtube Red-et egyértelműen, mint elsődlegesen  zenei szolgáltatást írta le és jellemezte.  („YouTube Red is a service that is really a music service. We have an amazing collection of music; we have all these music videos.” ) Mindez pedig akkor, amikor a pletykák attól szólnak, hogy a Youtube Remix néven egy tisztán audio streaming fókuszú szolgáltatás indítását tervezi,  különösen érdekes.  Azt jelezheti ugyanis, hogy a Youtube valójában nem egy teljesen új  streaming szolgáltatást indítana, hanem csupán az egyre inkább mostoha gyerekként kezel Google Music-ot  márkázná át, Youtube márka alá. Tény, sok mindent megmagyarázna ez a lépés, és kis jóindulattal az a tavaly év végén tett kitételt is teljesítené ,hogy a jövőben csupán egyetlen  zenei szolgáltatása lesz a  Google-nak. Mégis, azt a zavarta, ami jelenleg a Youtube ingyenes jellege és a fizetős zenei szolgáltatás között feszül nem oldaná meg…

Rakétaszerű növekedésbe kapcsolt a kínai zeneipar

Kína, mint a világ legnépesebb országa, természetesen a digitális zenei szolgáltatások számára is ideális terep. Piackutatási információk alapján már most is mintegy 470 millió kínai hallgat zenét online. Persze a legális piac még fejletlen, 2014-ben mindösszesen 91 millió dollárt tett ki, mivel az illegális letöltő oldalak szerepe igen jelentős( egyelőre még) a hatalmas kínai piacon.

kina.jpg

A piac ugyanakkor döbbenetes ütemben növekszik, nem utolsó sorban azért, mert 2017-ben már 450 millió dollárt is meghaladták a zeneipari bevételek a távol keleti országban. Persze még ennek ellenére is a hatalmas piac messze nem hozza azokat a bevételeket, amiket mérete alapján  hozhatna.  Amint az a lenti 2016-os kimutatáson létszik is, a kínai piac erőteljese növekedése ellenére is csupán 12-dik a világ zenei piaci között, és olyan, sokkal kisebb, de fejlettebb digitális piacok ,mint a holland is megelőzik!

ifpi_orszagok.jpg

A ( végre megindult) növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy   az ország vezető internetszolgáltatói sorra kötöttek exkluzív megállapodásokat a világ vezető  zenei kiadóival és kezdték el  építgetni saját streaming birodalmaikat. A többes szám nem is feltétlenül indokolt , hiszen a fő szereplő és a piacot domináló cég a Tencent. Az internetszolgáltató 3  zenei szolgáltatása- QQ Music, Kugou Music és Kuwo Music-  révén összesen a  kínai piac közel 80%-át birtokolja. Mindezt alapvetően irreálisan magas kiadói megállapodások révén ( is) érte el a Tencent, és ez az, ami a kínai hatóságoknak is szemet szúrt, aminek következében a gyakorlat és az len jellegű megállapodások megszüntetésére szólítottak fel!

Az egyre csak növekvő Tencent birodalom

A kínai telekommunikációs óriás, a Tencent tulajdonképpen egy furcsa  akvizíció révén jutott be a zeneiparba. Maga az egyesülés sok tekintetben meglepő volt, hiszen a vezető kínai zenei szolgáltató a China Music vetette fel az egyesülés lehetőségét a zenei téren fele akkora Tencent zenei érdekeltségével.

Az egyesülés révén, az immáron 3 streaming zenei szolgáltató a- QQ Music, a Kugou Music és Kuwo Music-  felhasználó havi szinten megközelíti a 700 milliót(!!) és ezáltal totálisan dominálják a kínai zenei piacot.

A Tencent azonban messze nem csak a kínai piacra koncentrál. Joox néven ugyanis egy  kifejezetten a dél-ázsia piacokra fókuszáló streaming szolgáltatást is piacra vitt. A Joox pedig igen-in sikeresen szerepel ezeken a piacokon.

del_azsia_zene_1.jpg

Amin az a fenti  illusztráción látható is, mind a 4 fontos  dél-ázsiai piacon a Joox számít  piacvezetőnek, megelőzve az Apple Music-ot is a Spotify-t is. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek  Globális  streaming szolgáltatók, melyeknek alapérdekük a növekedés, a térségben igen komoly  ellenállásba ütközhetnek majd.

Mindez persze alapjaiban nem fogja befolyásolni a kínai piacot, sőt inkább  segíteni fogja a növekedést azáltal, hogy  olcsóbbá válhat a tartalom a Tencent vetélytársai számára is. Vetélytársból pedig akad, elég hogyha csak az elektronikus kereskedelemben világuralomra törő Alibaba-t említjük..

Az egyre versengőbb kínai  legális zenei piac kulcsfontosságú lehet abban, hogy a világ  legnépszerűbb országa  komoly zenei piaccá is váljon.  Nyilván egy ekkora piac esetében a 450 millió dolláros árbevétel csekély, a növekedési ütem ( 2016-ban 20% felett)  ellenben felettébb bíztató.

Egy akkor piacon, mint a kínai ugyanis ezek, a nem feltétlenül kiemelkedően magas számok is  óriási mennyiségű új felhasználót jelenthetnek.  Egy olyan piac, mint kínai- ahol amúgy is a legfontosabb az internetezők bevonzása legális szolgáltatásokba- jelenleg  talán nem is a bevétel, hanem a felhasználószám a fontosabb.

A regisztráltak monetizálása terén pedig kiemelkedően jól operál a Tencent és a többi szereplő., ugyanis a streaming funkciókon kívül más, ingyenesen igénybe vehető funkciókat is kínál, mint például koncertjegy vásárlási lehetőség vagy exkluzív tartalomletöltési lehetőség.

Az, hogy a kínai piacot mennyire és milyen mértékben a helyi szereplők dominálják , több szempontból sem mellékes a fontos globális szereplők számára. Egyrészt egy olyan hatalmas piac, mint a kínai az ő terviekben is meghatározó szerepet töltene be ( elég ha csak arra gondolunk, hogy az Apple évek óta  a kínai piachoz próbálja igazítani az iPhone funkcionalitást, árazást, megjelenést.) Másodsorban pedig  maguk a kínai piacon nevelkedett és megerősödött szereplők középtávon komoly veszélyt jelenthetnek a nagy globális szereplőkre is akár.  Elég, ha arra gondolunk, hogy a Tencent 3 zenei szolgáltatásában meglevő  prémium ügyfélszáma alapján a harmadik- negyedik legjelentősebb streaming szolgáltató jelenleg a világon már most!

Kivéreztetheti a Youtube a Vevo-t

Amikor zenei videókról beszélünk, akkor mindenkinek a Youtube neve ugrik be, és a jelenlegi globális status quo alapján ezt nem is nagyon lehet vitatni. A Youtube árnyékában, a tengerentúlon ugyanakkor évek óta gyarapodik, növekszik a VEVO. Az a VEVO, amely  szerepe egyre kevésbé megkérdőjelezhető. A ComScore adatai alapján 2016 októberben  az összes  Youtube videómegtekintés 43%-a VEVO videó volt  és mintegy 97 millió amerikai nézett meg legalább egy VEVO videóklipet, ami a 320 milliós amerikai népességet alapul véve nem kevesebbet kent, minthogy minden negyedik tengerentúli a hónapban legalább egyszer találkozott a VEVO-val.

vevo_logo_2013.gif

A sikereket pedig  tavaly ősszel tovább folytatta a prémium zenei videószolgáltató, elsősorban Lady Gaga új klipjének köszönhetően. A látogatottsági és videómegtekintési  sikerek minden jel szerint aztán a pénzügyi eredményekben is megmutatkoztak( végre)

2017-ben ugyanis az előző évhez képest meredeken, 30%-al növekedtek a VEVO bevételei, amelyek így már elérték a 650 millió dollárt. A növekedés alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a bevételekhez hasonló 30%-os mértékben nőtt, 19-ről 25 milliárdra a videómegtekintések száma.  Másodsorban pedig annak, hogy a hirdetők a Youtube botrányok következtében új helyet kerestek hirdetési dollárjaiknak.

vevo_views_2010-2017.jpg

A pénzügyi sikerek mellett ugyanakkor a VEVO jövője kétséges, ismét. Egyrészt  meg nem erősített hírek szerint a cég mégsem indítja majd el sokáig tervezett prémium, saját tartalmakra építő Youtube Red vetélytárs szolgáltatását.  Emiatt pedig az év végén az,  tavalyi  bevétel emelkedést elősegítő a vezérigazgató, Erik Huggers  távozott a cégtől.  

A belső bizonytalanságnál is erősebb ugyanakkor a külső bizonytalanság. Ez egyrészt tetten érhető abban, hogy a VEVO a mai napig befektetésként működik, ahol a fő tulajdonosok a nagy lemezkiadók illetve egy  arab befektetési alap. Pontosan ez a struktúra lehet az oka annak is, hogy a VEVO végül mégsem indítja el fizetős szolgáltatását.  Elsősorban azért nem ( a hírek szerint) mert a tulajdonosok nincsenek arról meggyőződve, hogy  a befektetés, amit mindez igényelne meg tudna térülni abban a struktúrában, amelyben jelenleg a VEVO működik.  Jelenleg – kissé leegyszerűsítve- a szolgáltatás bevételeinek felét a jogtulajdonosoknak fizeti ki, 30% pedig a Google-t illeti meg. Azaz a VEVO  10-20%-os  marginnal  működik, ami még a köztudottan alacsony marginú streaming piacon is kirívóan alacsonynak számít.  

De talán az alacsony marginnál is jelentősebb probléma a Youtube  és a VEVO  kapcsolata az, amely ismételten és immáron sokadszorra kérdésessé tette az amúgy láthatóan egyre sikeresebb  prémium zenei videó szolgáltatás jövőjét.

Youtube-Vevo háború a láthatáron?

Sok minden megváltozott  Youtube kapcsán az elmúlt szűk egy élvben, alapvetően nem pozitív irányban. A Facebook  igen okmoly terveket sző annak érdekében, hogy komolyan megtörje a Youtube videós dominanciáját. Ha mindez pedig nem lenne elég, a Youtube közvetve,  audio streaming szolgáltatás tervének bejelentésével leismerte, hogy a Youtube Red nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.  

2018 tehát egy az eddigieknél sokkal nagyobb téttel bíró év lesz a  videómegosztó számára. Olyan év, amikor már akkora kapitális hibákat, mint eddig már nem követhet el.

A megváltozott piaci helyzethez való alkalmazkodás első lépése a már említett streaming szolgáltatás indítása. A második pedig minden jel szerint a Vevo bedarálása . Nem nagyon lehet ugyanis másképpen értelmezi azt, hogy  a Youtube megváltoztatja azt, ahogyan a hivatalos elődaói csatornáit kezeli.

 

A változás lényege, hogy a hivatalos csatorna lesz előtérbe helyezve, mind a rajongói, mind a másfajta ( pl. a Vevo által létrehozott) csatornák rovására. Mindez azt nem jelenti, hogy a többi csatorna megszűnik, azonban a keresésben, ajánlókban minden esetben az egyetlen hivatalos csatorna jelenik majd meg.

 

Az idei év első harmadában lejáró- így megújítandó- együttműködés jövője ugyanis  messze nem tűnik biztosítottnak.  Egyszerre nőtt ugyanis túl nagyra a VEVO és került a Youtube is  az eddigieknél lényegesen szorongatottabb helyzetbe ahhoz, hogy azt lehessen mondani, hogy a Youtube a jövőben is megengedheti, hogy a zenei videók egy jelentős részét más,  márka alatt nézzék meg a zenekedvelők.

Az egyetlen, megmaradó kérdés így inkább most már csupán az, hogy hogy dönt a Youtube, illetve a VEVO tulajdonosai? Hagyják, hogy a Youtube lépései révén lényegében szép lassan elhalni a szolgáltatás, a csökkenő látogatószám és az emiatt csökkenő hirdetési bevételek miatt. Vagy esetleg, amíg még lehet megpróbálják értékesíteni a VEVO-t. Jelentkező éppenséggel lenne, de egyáltalán nem biztos, hogy a Google/Alphabet duó számára ez lenne a legmegfelelőbb megoldás..