Egyre erősödő Amazon-iTunes ellentét

2008. április 26. - Pléh Dániel

Az elmúlt napok egyik legfontosabb digitális zenei piaci fejleménye, a médiumokban is egyre nagyobb teret magának kihasító Amazon-iTunes versengés,ellentét(?). A szikrát, a forrongó parázsba a USA Today cikke dobta bele, amely szerint a toronymagasan vezető iTunes mögött a tavaly ősszel indult Amazon áll a második helyen az online zeneáruházak sorában.

A legfrissebb vitát  a Wall Street Journal cikke váltotta ki. A New Yorki napilap az Amazon elemzői pénzintézetét, a Deutsche Bankot szólaltatta meg cikkében. A német szakértők szerint az online kereskedelmi óriás eddig mintegy 300 millió dollárt fektetett be zenei direktívájába, bevételei azonban csak mintegy 100 millió dollárt tesznek ki, amely marginális, mid a saját e-kereskedelmi bevételeikhez viszonyítva (14.8 milliárd dollárt) mint az iTunes tavalyi bevételeihez viszonyítva.    

A cikk valamennyi, a közelmúltban napvilágra került közvéleménykutatást megemlíti. Ami ezekből egyértelműen, és összefoglalóan kijelenthető: az Amazon, a tavalyi évben eladási, valamint ügyfélismertség tekintetében nem tudott számottevő eredményeket felmutatni. (Bár, nyilván a reális az, hogyha ezeket az adatokat az iTunes indulásához hasonlítjuk,de a különbség akkor is hatalmas)

Az Amazon részéről valószínűleg tehát nem véletlenül nem említenek konkrét eladási adatokat,s nem véletlenül hangoztatják, hogy a Kindle, valamint Unbox nevű TV show letöltő szolgáltatásukkal együtt online zeneáruházuk jelenti digitális terveik legfontosabb pilléreit. Úgy tűnik azonban, hogy Steve Jobs, és kedvenc játékszere egyelőre a vártnál lényegesen jobban állja a DRM mentestartalmakat használó áruházak támadásait. Ez pedig a világ többi részén, legális, DRM mentes zeneletöltésre ácsingózók számára egyáltalán nem jó hír...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3635165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.