Free Music!

Boldog születésnapot iTUnes!

2008. május 05. - Pléh Dániel

Április 28-án ünnepelte hatodik születésnapját a világ teljes legális letöltési piacának mintegy 70%-t birtokló, s ezzel magasan vezető digitális zeneáruháza,az iTunes. A múlt egyértelműen csillogó, a jövő is az, hiszen előrejelzések szerint 2012-re, a világ teljes zeneipari forgalmának majdnem negyedét fogja kitenni az Apple zeneáruházának forgalma.

A jó hírek mellé azonban hosszú idő után- kellemetlenebbek is társulnak. Az Apple számára teljesen szokatlan, és eleddig elképzelhetetlen módon, a DRM mentes tartalomterjesztés kapcsán átvette tőle a kezdeményezést az Amazon, illetve a Nokia is piacra lépett saját, az iPod+iTunes termékkapcsoláshoz teljesen hasonló zenei megoldásával, a Myspace grandiózus terveiről nem is beszélve. Gyakorlatilag az iTunes életében az idei, 2008-as év lesz az első, amikor valódi versenytársakkal kell szembenéznie, s ez az év lesz az első, amikor a DRM-eel vádet, s a DRM mentes tartalmak eladási adatai összehasonlíthatóak lesznek.

S mindezen felül meg Jobsnak és csapatának meg kell küzdenie a digitális zene igen-igen lassú (minden előrejelzésnél lassabb) térnyerésével is! A világ zenei forgalmának 85%-a továbbra is az ezerszer leírt és eltemetett hagyományos csatornákon talál gazdára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr76635163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása