Free Music!

A MySpace a zenével próbálja lenyomni a Facebookot!

2009. augusztus 19. - Pléh Dániel

A Myspace és a facebook, egyre inkább egy oldalúvá váló csatája az elmúlt hónapok egyik kedvelt témája volt a közösségi médiával foglakozó újságírók körében. A Myspace Facebook csata talán egyetlen szegmense, ahol a Myspace előnyben van, a zene, hiszen a MySpace Music illetve a már régóta meglevő előadói profiloldalak révén (papíron biztosan) komplett zenei megoldást nyújt mind a zenekedvelők, mind az együttesek részére.  

 
A Facebook zenei téren saját megoldással nem jelent eddig meg a piacon, korábban voltak pletykák erről, de azok nem minősültek igazaknak. Legnépszerűbb zenei alkalmazása,a más közösségi siteokon is vezető, több, mint 50 millió regisztrált felhasználóval rendelkező  iLike ,amely a meghallgatott zenék illetve az ismerősök által  hallgatott zenék alapján készít a felhasználók számára zenei ajánlókat, s amely a múlt héten indította el saját zeneáruházát, s vált ezzel önmagába is iTunes vetélytárssá.
 
A két közösségi portálóriás harcában a tegnapi nap hozott fordulatot (zenei téren feltétlenül) ugyanis a Myspace a hírek szerint 20 millió dolláros áron megvásárolta a seattle-i céget!A megállapodás több szempontból is váratlan, s akár fordulatot hozhat a két portál eddigi viszonyának alakulásában.
 
Azonnal szemet szúr, hogy a vásárló nem a MySpace Music, a Myspace és a kiadók közös vállalkozása, hanem maga a Myspace, az anyavállalat.  A hírek szerint ennek két oka is van, Az egyik tisztán pénzügyi, a MySpace Music anyagi helyzete jelenleg ugyanis nem aggasztó de jónak semmiképpen sem mondható, az év végén lejáró stratégiai megállapodások (pl. Google) lejárta után pedig akár komoly pénzügyi gondok is várhatnak rá. A másik ok magában az iLike-ban és a mögötte álló alkalmazásban keresendő, amely messze nem csak zenei téren képes az előadók és a potenciális vásárlók  valamint a kereskedők összekapcsolására, hanem videó vagy játék téren is. Ez pedig Murdoch cége számára akár még felbecsülhetetlen értékkel is bírhat az elkövetkezendő hónapokban.
 
S nem utolsó sorban az iLike saját zeneletöltő szolgáltatásának indítása után, a MySpace most már a stream jogok mellett download jogokkal is rendelkezik, s ezek birtokában a jövőben már semmi szükséges nem lesz az Amazon által kínált zeneletöltési megoldásra.
 
A megállapodás egyértelmű vesztese a Facebook, amely a megállapodás nyomán kialakult helyzetből nem jöhet ki győztesen! Ha az iLike ellehetelenítése (ne adj’ Isten kitiltása) mellett döntenek, komoly presztízs és PR érték veszteséget kell elkönyvelniük, hiszen az ok egyértelmű lesz mindenki számára. Ha úgy döntenek, hogy az iLike, immár a legnagyobb vetélytársuk által tulajdonolva az eddigi formában folytathatja működését, úgy pedig abba a faramuci helyzetbe kerülnek, hogy a MySpace a Facebook felhasználók látogatásait monetizálja majd, a hirdetők felé pedig már az eddig teljesen elképzelhetetlennek tűnő, Facebookon való megjelenést is garantálhatja majd.
 
Mindez ami itt, most leírtunk csak a vásárlási tranzakció által kiváltott közvetlen, a közeljövőben bekövetkező változások sora. Már ezek is komoly felfordulást okozhatnak majd a zenei szolgáltatások piacán, eddig biztos helyzetben levő szolgáltatások sorsát ordíthatják meg, negatív irányba. S persze a felvásárlás komoly hatással lehet a MySpace és a Facebook, az utóbbi időben egyértelműen alakuló versenyébe is. Érdekes lesz, az biztos…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr881319895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása