Free Music!

Ismét elérhetőek a zenei videók az angol Youtube-on

2009. szeptember 09. - Pléh Dániel

A zenei videók napjainkban az egyik legkeményebb harcterét jelentik a tartalomtulajdonosok és a szolgáltatók, hosszú ideje tartó,saga-szerű csatájának. melyben úgy tűnik, mindkét fél a végsőkig kitart. A kölcsönös egymásra utaltság tudatával együtt. Mindennek az eredménye, a jelen gazdasági helyzetben fenntarthatatlan kiadói megállapodások Youtube általi felmondása, a klipek folyamatos törlése, s no persze a felhasználói elégedetlenség…
 
A helyzet megoldására többféle megoldás is körvonalazódott, eleddig a legjobbnak hitt megoldás, maguknak a kiadóknak és a Google-nak a közös cége tűnt, amely feloldhatta volna a meglevő, alapvetően  pénzügyi ellenérdekeket.
 
Az amerikai piachoz képest kicsinek számító angol piacon azonban a piaci események, a BBC iPlayer előretörése, az MSN videoplayer megjelenése mind-mind arra kényszerítették a Google-t, hogy a lehető leggyorsabban megállapodjon a jogtulajdonosokkal, s visszatérhessenek a zenei videók az angol képernyőkre is.  
 
A megállapodás ténye nem, formája és tartalma azonban meglepő, hiszen a Google Nagy-Britanniai képviselete, a helyi közös jogkezelővel, a PRS for Music-al állapodott meg a zenei videók helyzetének rendezéséről. Az összes természetesen titkos, azonban maga a Google helyi vezetése is „win-win” szituációnak nevezte, a megállapodás nyomán kialakult helyzetet.
 
Ha úgy vesszük, a win-win szituáció valóban igaz mindkét fél helyzetében, de inkább a kölcsönös engedmények sikerének nevezhető. A Google sikere, hogy sikerült meggyőznie a jogtulajdonosokat és jogvédő szervezeteket, mozduljanak el a per lejátszás alapú modelltől, s kezeljék az internetes videótartalmakat a klasszikus broadcast modellekhez hasonlóan. Ennek keretében a Google, egy természetesen titkos nagyságú, fix összeget fizet a jogvédő szervezet számára, amely jogosít valamennyi zenei videóklipet, illetve zenét tartalmazó audiovizuális anyagot az angol Youtube oldalakon.
 
A jogtulajdonosi oldalon az engedmény egyértelmű, a siker ellenben az, sikerült a Google-t meggyőzni arról, hogy a User Generated tartalmak esetén is szükséges garantálni a tartalomtulajdonsok számára valamifajta bevételt, méghogyha ez nem is per stream (vagy per lejátszás) alapú.
 
Tartós lesz-e a béke, vagy csak átmeneti és lokális tűzszünetről beszélhetünk? Egyelőre megjósolhatatlan. Az újfajta üzleti modell elvi elfogadása sokat egyszerűsíthet a helyzeten, az alapproblémát azonban továbbra is maguknak a videóknak a monetizálása jelenti.Erről pedig nem a jogtulajdonosok tehetnek…
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr721364653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása