Free Music!

Árulkodó jelek az Apple új zenei szolgáltatásáról...

2010. augusztus 12. - Pléh Dániel

A cloud computing alapú iTunes gyakorlatilag a nyár slágertémáját jelentette, jelenti a zenei blogok számára. Folyamatosan változó, persze biztosnak hitt hírek jelentek meg a szolgáltatás közeljövőben történő indulásáról, vagy éppen az ellenkezőjéről, arról, hogy sem technológiai, sem a kiadókkal való tárgyalások miatt idén nem várható előrelépés ezen a téren.

Eleddig igazán kézzelfogható nyoma a szolgáltatás tervének sem volt, leszámítva persze a lala felvásárlását, ami az egész koncepció alapját képezi. A legújabb Idisk szoftververzióban ugyanakkor a jelek és a kikerült screenshotok szerint már megtalálható az, az opció, ami egy cloud computing alapú iTunes-t feltételez.

Külön érdekessége a kiszivárgott képeknek, hogy azok alapján úgy tűnik, egy a hordozható eszközökön való stremelést is lehetővé megoldásról van szó, ami pedig a kiadók per stream alapú licence kiadási és fizetési elképzeléseivel szöges ellenétben áll.

Nyilván, egy ilyen jellegű megoldás  kifejlesztése és piacra vitele, a hozzá kapcsolódó tartalomtulajdonosi engedélyek nélkül, egy akkora cég számára, mint az Apple nem megengedhető. S  pont ez az, ami igaszén izgalmassá teszi az Idisk-n található gombot és  funkcióját. Hiszen vagy arról van szó, hogy az Apple tulajdonképpen teszteli a kiadókat, vagy arról, hogy szemben, a kiadókkal hosszú hónapok eredménytelenül tárgyaló szolgáltatókkal   szemben sejtenek valamit (vagy éppen saját maguk győzték meg a kiadókat) a kiadói álláspontok drasztikus megváltozásáról. Eleddig ugyani a kiadói álláspont az volt, hogy a saját zenék felöltése egy központi tárhelyre és az azok onnan való, bizonyos feltételek mellett való letöltési lehetősége még elfogadható, ugyanakkor  streamelés, per stream díj nélkül, több  lejátszón nem.

Nem ez lenne persze az első eset, hogy maga az Apple teremt szabványt a kiadókkal való megállapodása révén, ugyanakkor az elmúlt bő 1 év alapján meglepő lenne, hogyha a kiadók ismételten  Steve Jobs-nak adnák be a derekukat…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr92199645
süti beállítások módosítása