Free Music!

Idén már nem lép piacra a Google Music

2010. december 30. - Pléh Dániel
Pár héttel ezelőtt, lelkendezve írtuk meg, hogy minden jel szerint még az idén a piacra lép a Google zenei szolgáltatásával, ami, ellentétben a korábbi, alapvetően keresésrorientált megközelítésekkel, egy valóban új és a kitudódott információk alapján a zenefogyasztást alapjaiban megreformáló szolgáltatás lesz.
 
Vagy lenne. Mert úgy tűnik, a minden forradalmi zenei szolgáltatással kapcsolatban felmerülő problémák ez esetben is egyre hangsúlyosabbak és az idei indulást szinte egészen biztosan meggátolják.  A problémát, pedig mint szinte minden ilyen esetben most is a zenei kiadók jelentik. Azok a zenei kiadók, akik a Google koncepciójának legalapvetőbb pontját, a mindig,mindenhonnan, minden eszközön elérhető zenei tartalmakat támadják, mondván így keveredni fognak a legálisan letöltött és az illegálisan letöltött zenei tartalmak..
 
A megbeszélések a kiadók ellenállása miatt lelassultak. A Google ugyanis- nagyon helyesen- nem kívánja kettébontani a legális letöltési lehetőséget és a zenei tartalmak streamelését, a kiadók ellenben az előbbiben minden további nélkül, a megállapodott feltétekkel benne lennének, az utóbbit azonban ellenzik.
 
A streaming szolgáltatással kapcsolatban a hirdetések elhelyezésével és a bevételek megosztásával kapcsolatban is vannak még nyitott kérdések, de a tárgyalásokat ismerők szerint, nem ez jelenti az elsődleges problémát, hanem a kiadók által formátum változásként kezelt saját és vásárolt zenék egy helyen való tárolási lehetősége.
 
A helyzet ugyanakkor érdekes és egyáltalán nem reménytelen. Az ugyanis már a kiadók számára is egyértelmű, hogy a pay per track modell önmagában nem életképes.  Az iTunes továbbra is dominálja a piacot, de növekedni már nem növekszik. A világ legnagyobb e-commerce óriása, az Amazon minden próbálkozása ellenére sem tudja még megközelíteni sem. A további versenyzők pedig szóra sem érdemesek..
 
A kiadóknak tehát a közeljövőben szinte csak és kizárólag streaming üzleti modellekre vonatkozó termékkoncepciókról való részvételben kell majd dönteniük. A termékeket pedig nem kisebb cégek kívánják megvalósítani, mint a Google vagy az Apple.  Az ő esetleges elutasítsuk és ezzel a streaming modell csődje pedig jelzésértékű vélemény lenne, magáról a digitális zeneterjesztésről is…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr822473597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása