Free Music!

Indul a Google Music! Vagy mégsem?

2011. február 18. - Pléh Dániel
Több orgánum, köztük az index is címlapján közölte a régóta várt hírt, hamarosan indul a Google zenei szolgáltatása. Jól hangzik, az igazságtartalma ugyanakkor nem tudni mennyi. Ami tény az az, hogy az Android operációs rendszer legközelebbi verziójában valóban szerepel egy zenei szolgáltatás. Magyarul a Google technológia értelemben készen áll a szolgáltatás indítására. Igazából ez sem meglepetés, tavaly nyár óta, a Google gyakorlatilag technológiai értelemben bemutatta zenei szolgáltatását.  
 
A probléma- amit a keresőcég nem tud megoldani, idestova 8 hónapja- azonban nem technológiai, hanem tisztán tartalmi. A tartalomtulajdonosok számára ugyanis nagyon nehezen (sehogy.?) nem elfogadható az a modell, amit a Google elképzelt, és amely valóban bárhonnan,bármikor elérhető zenei tartalmakat nyújtana.
 
Az év végi hírek szerint a Google, hatalmas minimumgarancia díjak beígérésével próbálta jobb belátására bírni a kiadókat. A mostani hírek szerint ez sikerülhetett is, de ezzel a szolgáltatás útjában állók sora csökkent, de nem szűnt meg. A kiadókon felül ugyanis a Google-nak egyességre kellene jutnia  a  közös jogkezelőkkel is. (az Artisjus szinonimája..)
 
Az alapproblémát számukra is az, a teljesen újfajta koncepció jelenti, amely a Google szolgáltatásának a magja, azaz, hogy egy dalt, egy felhasználó többször is letölthet, illetve, hogy a felhasználói zenetárakban keveredhetnek majd a legálisan megvásárolt is az ismeretlen eredetű zenei tartalmak.
 
A probléma olyannyira jelentős a szolgáltatás indulását illetően, hogy a Google egy dedikált, zeneipari szakemberekből álló csapatot állított fel annak érdekében, hogy a tartalomtulajdonosokkal és a közös jogkezelőkkel sikerüljön megtalálni a közös hangot. (Ne feledjük a Google, mint cég gyakorlatilag semmilyen tartalomipari tapasztalattal nem rendelkezik..)
 
Azt tehát a magunk részéről szinte kizártnak tarjuk –bár nagyon örülnénk neki, ha tévednénk-, hogy a tavaszi, új Android verzió megjelenésekor valóban azt a Google Music-ot látnánk, amit több, mint fél éve várunk. Elképzelhető, hogy a Google kompromisszumokat terasz és egy „egyszerű” streaming szolgáltatással lép majd a piacra. Ez ugyanakkor egyrészt ellentétes lenne a cég stratégiai törekvéseivel, másrészt jó eséllyel újabb hónapokkal, ha nem évekkel tolná el annak a zenefogyasztási modellnek az elterjedését, amely valóban megmenthetné a zeneipart…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr532636077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása