Free Music!

Az Amazon mindenkit beelőzve elindította cloud alapú zenei szolgáltatását

2011. március 29. - Pléh Dániel

 

Hosszú hónapok óta blogunk egyik vezető témáját jelenti a Google és az Apple versenye az első, teljesen cloud alapú, azaz mobilon-weben és PC-n is használható, egy, közös zenei adatbázisból táplálkozó zenei szolgáltatás elindítását illetően.  Technológiailag úgy tűnt, tűnik, mindkét fél már hónapok óta készen áll az indulásra, a kiadókkal ugyanakkor egyikük sem bírt megállapodni.
 
 Úgy tűnik, a járt utat járatlanért el ne hagyd elv ez esetben komoly üzleti kockázatokat rejt magában. A Real Networks cloud alapú zenei szolgáltatásnak elindulását még csak-csak megemészthették, de a pay per track piacon legnagyobb vetélytárs Amazon huszárvágásszerű lépése azt gondolom, mindkét óriást meglepi, s nyugtalansággal töltheti el.
 
 
Az új szolgáltatás már el is érhető a szerencsésebbek (Egyesült Államokbeli lakosok)számára, az Amazon Mp3 áruházában. Minden dalt egyből el is menthetünk saját központi térhelyünkre, melynek nagysága 5 GB, azaz egy kisebb iPod méretű.  Album vásárlása esetén ez az összeg 20 GB-ra növekszik, afelett pedig gigabyteonként 1 dollárért bővíthető.   
 
A szolgáltatás természetesen mobilalkalmazásként is él, mind Android, mind Apple termékekre.
 
A cégtől származó információk szerint a négy nagy major kiadót múlt hét végén tájékoztatta az Amazon a tervezett lépésről, hangsúlyozva, hogy a zenék egy , központi helyen való tárolásához meglátásuk szerint nincsen szükség a kiadók beleegyezésére.  A hírek szerint egyedül a Warner Music fejezte ki rosszallását, a másik három kiadó egyelőre kivár. A kivárás pedig az Amazon számára jó, hiszen valódi problémát csak az okoz (hat) számára, hogyha min a három kiadó csatlakozik a Warnerhez. Erre pedig jelenleg kicsi az esély, sőt. Egyes, a kiadókhoz közel álló források szerint a legtöbb kiadó kifejezetten örül annak, hogy nem az Apple lett az első ezen a terepen.
 
Az Amazon esetében pedig a lépés, a múlt heti saját alkalmazás bolt nyitásával  egyértelmű elmozdulást jelent, az eddigi, a fennálló Apple által dominált Status quot csendben elfogadó hozzáálláshoz képest, egy jóval agresszívabb, az Apple-t minden szinten pérharcra kényszeríteni kívánó taktika irányába.  Egyedül ez a taktika bizonyosan kudarcra lenne ítélve, de a hasonló célokkal tervező Google-al együtt véve a két cég egyátalán nem esélytelen.
 
A zeneipar illetve a zenekedvelők oldaláról nézve pedig a hír nagyon , nagyon örömteli. Egyrészt önmagában is, másrészt pedig azért, mert az amúgy egy helyben topogó tárgyalásokat a többi piacra lépni kívánó cég és a kiadók között egészen biztosan drasztikusan felgyorsítja majd.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr562782125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása