Elkezdett csökkenni az amerikai digitális zenepiac

2013. július 25. - Pléh Dániel

A tengerentúli zeneipart legutóbb, a karácsonyi ünnepek kapcsán elemeztük. Akkor optimistán azt írtuk, hogy A statisztikák alapján 2012 az elmúlt 5 év legeredményesebb, legnagyobb forgalmú karácsonyát hozta. Éves szinten pedig a digitális bevételek 10%-ot meghaladó növekedést produkáltak!

Nielsen első féléves adatai alapján  úgy tűnik 2013 az átalakulás éveként vonul majd be a krónikákba, a zeneipart illetően biztosan. A piackutató cég adatai alapján ugyanis elkezdtek csökkenni a digitális letöltések a tengerentúli piacon, miközben a CD eladások továbbra is zuhannak, sőt, egyre meredekebb ütemben csökkennek. Az egyetlen növekvő szegmens pedig a streaming szegmens lett!

 De nézzük meg kicsit részletesebben az adatokat! A digitális dal letöltések  2012 első  félévéhez képest 6.2 %-al 682 millió letöltésre zsugorodtak, míg a digitális album letöltések,hasonló mértékben  növekedtek ( 57 millióról 60 millió albumletöltés fölé)

usa_digital.jpg

A streaming szegmens ellenben továbbra is dübörög, a tavalyi, közel 30%-os növekedéshez hasonló nagyságú, 24%-os ütemben növekszik.

A CD eladások továbbra is csökkennek, ez senkit nem lep meg, az már annál inkább meglepő lehet, hogy a 2012-ben mért, hosszú idő után ismét egy számjegyű csökkenés úgy tűnik csak átmeneti lassulás volt a csökkenésben. 2013 első félévében ismét masszívan, 14%-al csökkentek a CD eladások  az Egyesült Államokban.

A streaming kitartó növekedése ellenére ezek az adatok bizony aggodalomra adnak, adhatnak okot a piaci szereplők között. Egyrészt azért, mert a digitális dalletöltésekből adódó csökkenés miatt, még úgy is, hogy a CD eladások is csökkennek, elég jelentősen 56%-ról  43%-ra zsugorodott a digitális bevételek aránya a teljes zeneipari bevételekből, azaz  nagyon-nagyon hosszú idő óta először csökkent a digitális bevételek részesedése és szerepe! A másik aggasztó jelenség, pont, a dinamikusan növekvő streaming szegmenshez kapcsolódik. A volumen egészen elképesztő- 51 milliárd streaming dalmeghallgatás összehasonlítva a 680 millió dalletöléssel- azaz a streaming szolgáltatások népszerűsége egyértelmű. Közben azonban az üzleti modell a mai napig erősen inog és kevéssé  jövedelmező, azaz a zeneipar egyre nagyobb sebességgel halad egy nagyon nehéz döntési pont felé…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr45417704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.