Free Music!

Az Apple a vetélytárs streaming szolgáltatók kivégzésére készül

2015. május 07. - Pléh Dániel

A tervek szerint az Apple alig egy hónap múlva, júniusban fejlesztői konferenciáján jelenti, mutatja(?) be új streaming szolgáltatását illetve az ezzel egy időben feltételezhetően gyökeresen átalakuló iTunes- t.

beats_iphonehomescreen.jpg

A szolgáltatás funkcionalitásáról illetve arról, hogyan alakulhat majd át az iTunes mi magunk is több alkalommal írtunk, ahogyan arról is, hogy a fontosabb lemez kiadók és az Apple közösen számolnák fel az streaming szolgáltatások ingyenesen elérhető részét.

Az, hogy az Apple mennyire komolyan gondolja, hogy visszaveszi a vezető szerepet a digitális zenei szolgáltatások piacán ( amit amúgy igazából még el sem veszített..) leginkább abból látszott, ahogyan a rá papíron sok tekintetben veszélyt jelentő TIDAL-t kezelte és lényegében lehetetlenítette el iOS platformokon.

A kérdés már akkor is az volt, hogy az Apple tesz-e hasonló lépéseket a többi streaming szolgáltatóval, kihasználva azt, hogy egy komplett platformot ural. Több forrás azóta ugyanakkor azt jelezte, hogy az Apple kifejezetten arra próbálja rávenni a kiadókat, közülük is a legnagyobbat, a Universal Music-ot, hogy vonják vissza tartalmaikat az ingyenes szolgáltatásokból, különösen a Spotify-ból, sőt a  The Verge szerint az Apple még arra is hajlandó lenne, hogy a kiadó számára megtérítse azt az összegeket amit a Youtube fizet neki, annak érdekében, hogy a Youtube ingyenes részéből is kivonja a tartalmait. Azt, hogy az Apple mindezt mennyiben teszi erőfölényével visszaélve, a versenyjogi szerveztek már vizsgálják. Mi most inkább annak a hátterét próbáljuk megvilágítani, hogy hova vezethet mindez.

apple_bosses.jpg

Mintahogyan azt már korábban írtuk, a freemium modell kiemelten fontos ahhoz, hogy segítségével a prémium, azaz fizetős szolgáltatásrészbe csábítsák a szolgáltatók a zenekedvelőket. A freemium modellen tehát nem kellene változtatni, sokkal inkább az előfizetési díjakon, melyekről többször is kiderült már, hogy a zenekedvelők sokallják őket és alapvető gátját jelentik a jelenlegi 40 millió fizető felhasználónál nagyságrendekkel nagyobb közönség bevonását.

S hogy mit okozhat az Apple lépése? Ha valóban megvalósul és valóban egyszerre irányul majd a Spotify és a Youtube/Google ellen, akkor az feltételezhetőleg a digitális zenei platformháború kirobbanását jelentheti majd. A háború részeként az Apple érdemben korlátozná a saját platformjaira beengedett digitális zenei szolgáltatók működését, mire válaszul a Google az Android platformról tilthatná ki a pont oda igyekvő Apple streaming szolgáltatást. Ebben a háborúban pedig az Apple győzelme abszolút nem lenne biztos, miközben a veszteségei felettébb komolyak lehetnek…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr237429896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása