Free Music!

A Spotify a világ legnépszerűbb zenei alkalmazása

2016. január 21. - Pléh Dániel

Egy évvel ezelőtt 2014 végén vettük utoljára górcső alá a nemzetközileg ismert és elérhető streaming szolgáltatások sorrendjét felhasználószámuk alapján. 2015 ugyanakkor alapjaiban alakította át a világ digitális zenei szolgáltatás térképét. Az Apple, a TIDAL és a Youtube színre lépésével, az Rdio megszűnésével, fundamentálisan alakult át a szolgáltatások listája.

topmusicsevices_map.jpg

2014 végén a listát a Sptofy vezette, magabiztosan, a francia Deezer illetve a poraiból feltámadó Rhapsody/Napster duó előtt, az első helyezett nem változott 2015-re sem, a többi azonban igen, nagyon is…A 2015-ös elemzésünk alapja az AppAnnie kutatócég App store-ok beli népszerűség alapján felállított globális illetve régiókra, országokra vonatkozó listája.

A globális, minden app store-t figyelembe vevő listát a Spotify vezeti, őt a berlini központú Soundcloud illetve az egyelőre még csupán a tengerentúlon elérhető Pandora követi. Mint látható a listán több olyan szereplő is szerepel, amelyeket a nyugati sajtó nem tart komoly streaming piaci szereplőként számon.

top_musicservices_2015ww.jpg

Mindez plasztikusan mutatja azt, amiről mi is több alkalommal írtunk itt blogunkban is: az olyan új, hatalmas piacok, mint Brazília vagy Kína vagy éppen India lokális szolgáltatásaikkal vezető szerepet tölthetnek be a világ streaming szolgáltatásai között felhasználószám alapján.

Az egyes országok alkalmazás boltjaiban persze komoly különbségek adódtak, melyek jól kifejezik az adott ország zenei piacának jellemzőit.

A világ legjelentősebbnek számító zenei piacán, az amerikain az első helyezett továbbra sem a Spotify, hanem az amerikai rádiós piacot uraló , az idén a nemzetközi terjeszkedést is megkezdő Pandora, a harmadik helyezett pedig egy másik európai szolgáltató, a Soundcloud.

top_musicservices_2015us.jpg

Amit feltétlenül érdemes kiemelni az Egyesült Államokkal kapcsolatban az egyrészt az, hogy érezhető az iOS dominanciája, ami sem mutatja ezt markánsabban a Google Music a tengerentúlon nem tudott a Top10-be kerülni. Másodsorban viszont az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Amazon Prime Music kilencedik helyezése igen jól mutatja, mekkora potenciál is van, a szabványostól eltérő modellben működő streaming szolgáltatásoknak.

top_musicservices_2015jp.jpg

Teljesen más a helyzet az immáron a világ legnagyobb zenei piacának számító Japánban, ahol a nagy nyugati streaming szolgáltatások a toplista élének közelébe sem tudtak kerülni., még a Spotify sem. A listavezető pedig a Nokia zenei szolgáltatást átvevő, messaging alapú zenei szolgáltató Line Music.

A vezető európai zenei piacon, azaz az Egyesült Királyságban sok ismerős szereplővel találkozhatunk, az élen a Spotify-al, melyet a Soundcloud követ, de Franciaországon kívül az Egyesült Királyság volt az egyetlen terület, ahol a Deezer előkelő helyen tudott végezni.

Az angol piacra is jellemző az, ami az amerikaira, hogy a rádió illetve a rádió jellegű szolgáltatások akár még népszerűbbek is, mint a klasszikus streaming szolgáltatások. Mindez azt jelenti, hogy egyrészt a streaming szolgáltatásoknak valóban a zenemegismerésen kell dolgozniuk, annak érdekében, hogy még az eddigieknél is népszerűbbek lehessenek, másodsorban pedig azt, hogy az egyelőre csak a tengerentúlon elérhető Pandora nemzetközi terjeszkedésével valóban komoly felfordulást okozhat majd a streaming zenei piacokon.

top_musicservices_2015eu.jpg

És végül, de nem utolsó sorban akkor a kimaradókról. A kutatócég csak azokat a mobil alkalmazásokat rangsorolta, amelyek nincsenek előretelepítve a mobilkészülékekre. Így az ioS alapú készülékekre előre telepített Apple Music kiesett a felmérésből.

Természetesen teljesen más lista adódna, amennyiben az előre telepített alkalmazásokat is számba vennénk, mintha hogyan azt a Nielsen teszi a saját rangsorának összeállításakor. Ebben a listában ugyanis az Apple Music igen előkelő helyen áll, 54 millió átlagos felhasználóval. Ez az adat ugyanakkor bizonyosan félrevezető, hiszen mind a Spotify, mind a Pandora több felhasználóval, több aktív felhasználóval rendelkezik.

A Youtube e legnépszerűbb alkalmazások között van, azonban önmagában nem zenei alkalmazásnak számít. A Youtube Red decemberben jelent meg, így a tavalyi adatokban még nem szerepelhet. Mint sok más lista esetében itt is azt mondhatjuk. A 2016-os lista alapjaiban mutathat majd más képet, mint a 2015-ös!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr168131666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása